נושאים קשורים

14 דיונים ירדו לטמיון: התקנות לחוק המוגבלויות שוב נתקעו

משרד הרווחה משך ברגע האחרון את התקנות שהיו אמורות לעבור בינואר 2024. הסיבה: מחלוקת על שירותים למתמודדי נפש עם מוגבלות קוגניטיבית. ח"כ וולדיגר: "בושה". משרד הרווחה: "הם מקבלים את השירותים ממשרד הבריאות"

כאוס בהסעות החינוך המיוחד בחולון; הורים: "נאלצים להסיע בעצמנו"

כשבוע לפתיחת שנת הלימודים, משפחות בעיר מדווחות על הסעות שלא מגיעות, איחורים ממושכים ונסיעות שמתארכות לשעה. החברה העירונית: "מודעים לבעיות אבל ניכר כבר שיפור"

איבד את שתי רגליו בעזה: אלישע מדן שוריין ברשימת הליכוד לכנסת

לוחם המילואים נפצע אנושות בבית חאנון ואיבד את שתי רגליו באירוע שבו נהרגו ארבעה מחבריו. מאז הפך לדמות המזוהה עם שיקום ואיחוי הקרעים בחברה ואף השיא משואה

לקנות בגדים בחנות עם מתרגם מיידי לשפת הסימנים

רשת האופנה "תמנון" הודיעה על הנגשת כל סניפיה עבור חירשים וכבדי שמיעה בשיתוף חברת הטכנולוגיה והנגישות Sign Now

מדריכים בדיור בקהילה מוחים על קיצוץ בשעות: "בסוף הדיירים ייפגעו"

עובדים בא.ד.נ.מ מתריעים כי קיצור משמרות הלילה פוגע בשכר ועלול להביא לגל עזיבות. לדבריהם, שינוי השעות משפיע לרעה גם על שגרת הדיירים. החברה: "התאמה נקודתית שנועדה להתאים את נוכחות המדריכים לשעות שבהן מקבלי השירות זקוקים לליווי"
ראשיחדשותאיך מלמדים ילד אוטיסט לחייך, וגם לדבר חלש

איך מלמדים ילד אוטיסט לחייך, וגם לדבר חלש

תכירו את הפיתוחים הטכנולוגיים כחול-לבן שיהפכו את החיים שלכם לקצת יותר קלים

שי טרייטל


מה עשיתם, נאמר, בשלוש לפנות בוקר בין חמישי לשישי האחרונים? סביר להניח שישנתם. אבל היו גם מי שישבו יחד טרוטי עיניים, מול מסכים מרצדים, והכל על חשבון זמנם החופשי.

"מדהים איך שהחבר'ה הגאונים האלה עובדים". רגע טיפוסי בהאקתון. צילום: דרור סיתהכול

משרדי חברת ההיי-טק Playbuzz ממוקמים במתחם שוק האוכל שרונה מרקט בתל אביב. במהלך יממה דחוסה אירחה החברה "שוק" תוסס וצבעוני לא פחות -האקתון (שילוב של האקר + מרתון) מתכנתים, שכל מטרתו לסייע לילדים ובוגרים אוטיסטים ובני משפחותיהם.

Igul-Letova

מדובר במעין הפנינג תכנות, שבמהלכו עמלו עשרות רבות של מתנדבים – בני נוער, סטודנטים וחיילי סדיר ומילואים– על פיתוח והצגת פיתוחים טכנולוגיים חדשים למען אנשים אוטיסטים.

בין השאר הוצגו בהאקתון לוח אינטראקטיבי דיגיטלי להצגת שגרת היום; אפליקציה "חכמה" לבניית משפטים מבוססי תמונות; "כלי נגינה" חווייתי, שצליליו מופעלים על ידי תנועות גופו של הילד על הספקטרום, לצורך יצירת חוויה רגשית ותקשורתית; שעון יד שיתזכר את הילד באשר לפעולות שונות וסדרן; ואפילו אפליקציה שתחבר בין הורים של ילדים אוטיסטים לצורך מציאת חברים.

Igul-Letova

לפיתוחים החדשים, פרי שיתוף פעולה של עמותת אלו"ט ועמותת בוגרי יחידת אופ"ק (יחידת המחשוב של חיל האוויר), נחשפו בכירים, יזמים ומשקיעים בענף ההיי-טק. בין השאר נכחו במקום יוסי ורדי, איזי בורוביץ', חבר המועצה הציבורית של אלו"ט, ואהרון אהרון, מנכ"ל הרשות הלאומית לחדשנות ולשעבר מנכ"ל אפל ישראל. כשהם עייפים מאוד, אך מלאי אדרנלין, ניצבו 12 הצוותים בפני חבר שופטים, שנתן הערכות לפרויקטים.

פיתוח צוות מס' 1:

מאמן הבעות פנים לרגשות – "מלמדים איך לחייך".  התוכנה שהוחל בפיתוחה תסייע לילד האוטיסט בזיהוי הקשר בין הבעות פנים לרגש שהן מביעות, ותתרגל עימו באמצעי המחשה ויזואליים את ביצוע ההבעות הללו.

פיתוח צוות מס' 3:

התקן לאימון עוצמת קול. לאוטיסטים רבים עוצמת קול לא מווסתת, בדרך כלל חזקה מדי. החיישן והמכשיר שימוקמו בבית ישמיעו התראה כאשר הקול עובר את התדר הרצוי, או יסייעו בהתראה באפליקציה, הן לאוטיסט והן להוריו.

איריס, אם לילד אוטיסט בן 9, שימשה מנטורית באירוע: "במהלך הלילה הסתובבתי בין הצוותים וזרקתי להם הערות מידע אישי. זה היה אירוע מכונן. מדהים איך שהחבר'ה הגאונים האלה עובדים. הם השפיץ של השפיץ של היהלום. יצאתי מטולטלת לכיוון החיובי".

פיתוח צוות מס' 4:

תיק וירטואלי המרכז את הטיפול והסטטוס של הילד. יצירת סינרגיה בין אנשי המקצוע הפרארפואיים השונים המטפלים בילד האוטיסט. עדכון העוסקים השונים במלאכה, כולל מעקב באפליקציה אחר סטטוס ההתקדמות של הילד ומשימות לבית.

איליה פלדמן, עובד חברת אורקל, בוגר יחידת אופק, היה חלק מהצוות שעסק בפיתוח פתרון טכנולוגי שיסייע לאבחון מדויק יותר לילדים ובני נוער בכדי לגלות אוטיזם. התוכנה שנוצרה בהאקתון תסייע במתן מדד כמותי ליצירת קשר עין בין המאובחן למאבחן, כולל אורכו ותדירותו.

פלדמן: "זה היה מאוד ראשוני בשבילי. לא הכרתי כמעט את נושא האוטיזם. ופתאום נחשפתי להורים הרבים, שראיתי איך הם מתלהבים מהרעיונות שיכולים לעזור לילדיהם ולהם בהתמודדויות יומיומיות, מפשוטות ועד מורכבות. אתה נחשף פתאום לקשיים של המשפחות הללו, וזה נותן פרופורציה לקשיים שלך עם ילדיך הרגילים".

גיל, אוטיסט בתפקוד גבוה בן 18, הצטרף לצוות של איליה. השניים אף הספיקו להתיידד במהלך היממה שחלפה. גיל מספר שאמו הציעה לו להשתתף, והוא נענה בחיוב: "זה משהו מיוחד. הרגשה של שליחות, שממש מחממת את הלב מבפנים. אני לא זקוק לפיתוחים אישית, כי אני מסתדר בלי אפליקציות, אבל אני רוצה לשפר את איכות החיים של אלה שקשה להם".

פיתוח צוות מס' 7:

אפליקציה שתסייע להורה או למדריך שמשגיח או יוצא עם קבוצת ילדים/בוגרים אוטיסטים לשמור עליהם יחד שלא ילכו לאיבוד, וזאת באמצעות צמיד אלקטרוני לכל אחד מהם. האפליקציה כוללת התראה על חניך שמתרחק ועל מיקומו בכל רגע נתון.  

גלעד סלומון, הורה לילדה אוטיסטית בת 12, הביא למיזם רעיונות לפיתוחים נחוצים: "פגשתי אנשים מדהימים. מלח הארץ, מבני 7 ועד 40-50. כולם התגייסו, רצו ממש לשמוע מה הצרכים שלנו. נולדו פה פתרונות שיכולים ממש לשפר לנו את איכות החיים בבית".

יו"ר אלו"ט, עמוס שפירא, אמר כי לדעתו חשיבות האירוע היא בעצם תרומתו למודעות הציבור: "כיום זו הלקות הכי נפוצה בישראל. אם נחשב גם את בני המשפחות הקרובות, להערכתי מדובר על 400-500 אלף איש, כולל הורים וסבים וסבתות, שיש להם נגיעה ישירה לאוטיזם. אם אנחנו רוצים להמשיך להיות Start Up Nation, נצטרך להמשיך להיות חברה נאורה לאלה שלא שפר עליהם גורלם".

מייסד "שווים", בעל 20 שנות ניסיון בעולם העיתונות. שימש כרכז הכתבים של ”ידיעות אחרונות“, עורך המוסף הכלכלי ”ממון“ ועורך התוכנית ”חדשות הבוקר“. בעל קשר אישי לקהילת המוגבלויות: בנו הבכור אוהד הוא אוטיסט.

כתבות אחרונות