כמעט כל המקומות הקדושים וקברי הצדיקים בישראל אינם מונגשים לאנשים עם מוגבלות פיזית – כך עולה ממחקר שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת. ברשימה הלא מחמיאה נכללים המקומות המתוירים ביותר בארץ, ובהם מערת המכפלה, קבר רבי שמעון בר יוחאי ומערת אליהו הנביא בחיפה.
הדוח החדש, שהוכן לבקשת ח”כ משה אבוטבול מש”ס, מלמד כי מתוך כ-130 מקומות קדושים יהודיים, רק 12 אתרים מונגשים. 93 אתרים נוספים אינם נגישים, ולגבי עוד כמה עשרות אין מידע בנושא. אחת הבעיות שמקשות על הנגשת האתרים היא ריבוי הגורמים המטפלים בהם, כאשר פעמים רבות לא ברור מי האחראי עליהם. גם למרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים אין תמיד את המידע המלא.

מקומות קדושים הם מקומות ציבוריים, וככאלה הם חייבים להיות מונגשים לאנשים עם מוגבלות, אבל כאמור המציאות שונה לחלוטין. למרבה הצער, הדוח מראה כי ברשות המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים אין רשימה אחידה הכוללת את כל המקומות שתחת אחריותו ומה מצב הנגישות בהם.
אם אתם אנשים עם מוגבלות פיזית ורוצים בכל זאת להגיע למקומות הקדושים, אלה האתרים המונגשים בארץ: בירושלים: הכותל המערבי, קבר דוד המלך. נבי סמואל: קבר שמואל הנביא, טבריה: קבר הרמב”ם, קבר רחל אשת רבי עקיבא, ג’יש: קבר שמעיה ואבטליון, חצור הגלילית: קבר חוני המעגל, צפת: קבר ר’ פנחס בן יאיר, בית הקברות העתיק, עין זיתים: קבר ר’ יהודה בר אלעאי, שזור: קבר ר’ ישמעאל כהן גדול, יבנה: קבר רבן גמליאל דיבנה. לגבי קבר רבי עקיבא בטבריה, בימים אלה הוא נמצא בשיפוץ הכולל התאמות נגישות.

“מיום כניסתי לתפקיד חבר כנסת אני מקבל שוב ושוב פניות מאנשים עם מוגבלויות שרצונם הוא בסך הכל להתפלל בקברי צדיקים בכבוד”, אמר ח״כ משה אבוטבול בעקבות פרסום הדוח. “אני נלחם על כך, וב״ה אנו לקראת הצלחה סופית של הנגשת מערת המכפלה. החוק מחייב זאת, ואני קורא לשר הדתות לפעול ולהכין תוכנית מקיפה שעוד השנה יונגשו עשרות קברי צדיקים ואתרי דת – במטרה שתוך שנתיים כל הרשימה תהיה נגישה, בדיוק כמו שנדרש מכל מבני הציבור אחרים במדינה״.
******************************************************
זקוקים למשלבת, מרפאה בעיסוק, קלינאית תקשורת, פסיכולוג ילדים? מאות נותני שירותים מחכים לכם בפורום “המקצוענים” של שווים
(המאגר הושק לאחרונה, ועם הזמן יילך ויגדל היצע המטפלים)
*****************************************************