נושאים קשורים

החשש: אישה מאיימת בשמלה אדומה דופקת בדלת

המקרה המוזר שקרה למשלבת שלי השבוע גרם לי להבין את עוצמת החרדה שפושטת בציבור מאז שפרצה המלחמה

על רקע המלחמה: נדחה בשנה וחצי חוק הדגל עבור אנשים עם מוגבלות

פרסום ראשון: "חוק שירותי הרווחה", שנועד להעביר אנשים עם מוגבלות מהמוסדות למגורים בקהילה, נדחה ליולי 2025 - ואולי אף יותר. המשמעות: חיסכון לממשלה של 750 מיליון שקלים. הנימוק לדחייה של משרד הרווחה: צריכים עוד זמן להיערך

קוראים לי טל ואני חכמה. רק שהרבה שנים זה היה סוד

עד לפני שלוש שנים חשבו שיש לי מוגבלות שכלית, ולכן מערכת החינוך המיוחד מעולם לא לימדה אותי כלום. יכולנו לשבת שעות בכיתה ורק לצייר. הרבה שנים ניסו להשתיק אותי. אבל אני סיימתי לשתוק

“איש בכיסא גלגלים”: הרמזורים בלונדון התחלפו

לכבוד היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות: הסימנים ב-5 רמזורים מרכזיים בלונדון הוחלפו מ"איש ירוק הולך" ל"איש ירוק בכיסא גלגלים"
הסתדרות 480-100

“הלב כואב לי שאתם לא משחררים אותה, רוצים לקבור את אמא”

האב סמי נרצח באירועי ה-7 באוקטובר, אשתו נחשדה כשבויה, וביום שישי התברר שהיא מתה. הבת יעל, עם מוגבלות שכלית, שרדה את התופת בממ"ד ומבקשת: "תלחמו כדי להשיב את גופתה"
ראשיאוטיזםכאן מוקד משטרה, שולח לך מיד ניידת בריאות נפש

כאן מוקד משטרה, שולח לך מיד ניידת בריאות נפש

דנבר, ארה"ב: קריאות למוקד 911 בנוגע למתמודדי נפש או מכורים לסמים נענות בשליחת ניידת בריאות נפש במקום משטרה

ניידת של משטרת דנבר. צילום: משטרת דנבר

בעיר דנבר, בירת מדינת קולורדו שארה”ב, הפסיקו לשלוח שוטרים לחלק מהמקרים שמוקד 911 מקבל (המקבילה של מוקד 100 אצלנו). ולא, זה לא אומר שאנשים נשארים בלי מענה. באותם מקרים נשלחת ניידת בריאות נפש ורווחה במקום משטרה! כן כן, אם מתקבלת קריאה בנוגע לאנשים חסרי בית, בעיות בתחום בריאות הנפש, עוני או שימוש בסמים – במקום ניידת משטרה נשלחת ניידת STAR המספקת מענה למשברי בריאות הנפש ורווחה.

פרויקט “סטאר” קיים בעיר מאז יוני 2020, והניידות שלהם פועלות מתוך גישה של הפחתת נזקים. בכל ניידת יש איש מקצוע בתחום ההתנהגותי-נפשי ופראמדיק. הם לבושים בבגדים אזרחיים, ולא במדי משטרה. הם יכולים לתת מענה מיידי למצוקה, אבל גם הפניה לטיפול ארוך טווח בקהילה. הם גם מספקים מענים חומריים מיידיים כמו מזון, מים, ביגוד ושאר צרכים. נשמע כמו חלום.

מטרת התוכנית היא לחבר אנשים אל שירותים בקהילה, כמו למשל טיפול ארוך טווח או מעני רווחה. הגישה של התוכנית היא למנוע תיוג פלילי וגישה פלילית למקרים של מצוקה נפשית וחומרית. למשל, בעיות כמו תחלואה כפולה בדרך כלל מטופלות בצורה חוקית ומשפטית ומתויגות כפעולה לא מוסרית של אדם. גישה זו נובעת בעיקר מתפישות דתיות או מחוסר ידע. שימוש בסמים הוא בדרך כלל תסמין לבעיה נפשית שמודחקת בעזרת השימוש בסם. המענה הנכון והאפקטיבי יותר הוא מענה נפשי.

נשמע טוב מדי מכדי להיות אמיתי? האם התוכנית באמת מספקת תוצאות? לפי הנתונים הרשמיים של “המרכז לבריאות הנפש דנבר”, רק בשנת הפתיחה של תוכנית “סטאר” היא נתנה מענה ל-1,396 קריאות, כאשר באף אחת מהקריאות הנ”ל לא התבצעו מעצרים, לא היו נפגעים ולא נדרשה התערבות משטרתית. המשמעות היא: פחות אנשים בכלא (חיסכון אדיר למשלמי המיסים) ויותר מקרים המקבלים מענה ראוי.

אז מתי אצלנו בישראל? על רקע המקרים הקשים שאירעו בשנים האחרונות במהלך מפגשים בשטח בין שוטרים לבין אנשים עם מוגבלות שקופה, ובהם אוטיסטים ומתמודדי נפש, ייתכן שכדאי מאוד לשקול את הצעד הזה גם כאן.

אמיר שטיין, יליד 1996, הוא כותב ומרצה, בעל ערוץ יוטיוב חינוכי, מתמודד נפש, יוצא החברה החרדית, טרנסג'נדר א-בינארי וסטודנט לספרות ופילוסופיה יהודית.

כתבות אחרונות