
תוך חודש בלבד מהלידה ניתן במקרים רבים כבר לאבחן אוטיזם, בהסתמך על מידע רפואי שגרתי על התינוק או התינוקת – כך טוען מחקר חדש בהשתתפות עשרות אלפי ילדים שפורסם בימים האחרונים בכתב העת JAMA Network Open.
לפי החוקרים, כמעט מחצית מהילדים המשתתפים שאובחנו לאחר מכן כאוטיסטים יכלו להיות מזוהים ממידע שנרשם ברשומות הבריאות האלקטרוניות (EHRs) בתוך 30 יום מלידתם. הרשומות יכולות לכלול נתונים על משקל לידה נמוך, פגים, ציוני אפגר נמוכים וסיבוכים סביב הלידה, כמו גם מצבים הקשורים לאוטיזם כגון צהבת ילודים, זיהומים בדרכי הנשימה ובעיות שינה, בכי או האכלה.
“התוצאות של המחקר, שנערך במרכז רפואי אקדמי גדול, מצביעות על כך שחיזוי אוטיזם מבוסס EHR מגיע לרמת דיוק משמעותית מבחינה קלינית כבר 30 יום לאחר הלידה”, אומר מתיו אנגלארד, דוקטור מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת דיוק. “ראינו שניתן לזהות כמעט מחצית (45.5%) מהילדים האוטיסטים לאחר 30 יום תוך שמירה על סגוליות גבוהה (90.0%)”.
החוקרים התבססו על נתוני EHR מכ-45 אלף ילדים שנקלטו לפני גיל חודש במערכת הבריאות של אוניברסיטת דיוק בין השנים 2006 ל-2020. מתוכם כ-18 אלף ילדים חולקו אקראית למערך המבחנים, ובהם 363 ילדים שאובחנו בהמשך עם אוטיזם וכ-3,700 ילדים ששימשו קבוצת ביקורת.
בגיל 30 יום המודל השיג 45.5% הצלחה בניבוי אוטיזם בהמשך החיים, ואילו בגיל שנה התוצאות השתפרו משמעותית לכ-60% ניבוי מוצלחים. גם ביחס לתהליכי האבחון המקובלים לאוטיזם, כפי שהם נערכים כיום, המודל היה תחרותי.
החוקרים מציינים שהכלי המבוסס על EHR סיפק מידע על הסבירות לאוטיזם שהיה משלים לכלי הסינון של ה-Modified Check for Autism in Toddlers (בראשי תיבות M-CHAT), שבהם נעשה שימוש נפוץ בכל העולם. “הממצאים מצביעים על כך ששילוב מידע EHR עם סקרי מטפל מקובלים יכול לשפר את הדיוק של בדיקת אוטיזם מוקדמת ולאפשר למשפחות לקבל גישה לתמיכה התנהגותית בילדים בגיל מוקדם יותר”, אומרים מובילי המחקר ומדגישים: “בניגוד לכלי האבחון הקיימים, כמו M-CHAT, זיהוי אוטיזם מבוסס EHR מתרחש בגיל הרבה יותר מוקדם (≥30 יום) והוא פסיבי לחלוטין, כלומר אינו דורש כל איסוף נתונים מלבד זה שכבר מתרחש במהלך הטיפול השגרתי”.
לסיכום כותב צוות המחקר: “התוצאות מצביעות על כך שיש לשלב ניטור מבוסס EHR עם ה-M-CHAT, סקרים אחרים של מטפלים וכלי מיון נוספים כדי לשפר את הדיוק של בדיקת אוטיזם מוקדמת”.