נושאים קשורים

עקב המלחמה: מחסור של 500 מיטות במחלקות השיקום

כמות הפצועים במלחמה העלתה דרמטית את הצורך בטיפול שיקומי. מנהלי המרכזים הרפואיים מתריעים בדיון בכנסת: חייבים סיוע משמעותי בתקציב ובכוח אדם

“הגלים היו חזקים היום, אבל אנחנו יותר חזקים”

מאות ילדים עם ובלי מוגבלויות שפונו לאילת משתתפים בפעילות סאפ וגלשנים של עמותת "בית על הים". המטרה: לייצר שגרה ספורטיבית ולהחזיר להם את תחושת השליטה

יובל בת ה-11 חזרה מהשבי על כיסא גלגלים

52 יום אחרי שנחטפו באכזריות על ידי מחבלי חמאס לרצועת עזה, חזרו אמש בנות משפחת אנגל לביתן. גם קרובי משפחתה של נויה דן ז"ל, בת ה-13 על הרצף שנרצחה עם סבתה, חזרו לארץ

תמונת פצועי המלחמה: אלפי אנשים יזדקקו לשיקום פיזי ונפשי

מאות פניות חדשות להכרה כנכי צה"ל הגיעו לאגף השיקום במשרד הביטחון. אזרחים רבים איבדו גפיים והחלו בתהליך שיקום – ועוד מאות נפגעי חרדה ופוסט טראומטיים יזדקקו לטיפול וליווי
הסתדרות 480-100

המלצר הוא רובוט, המפעיל – איש עם מוגבלות

ברוכים הבאים לקפה "אווטאר" ביפן, בו כל המלצרים הם רובוטים אותם מפעילים מרחוק אנשים עם מוגבלויות. ישראלית שביקרה במקום: "זה היה מקסים, והשירות היה נהדר"
ראשיאוטיזםרון. אוטיסט. אלוף אירופה בטריאתלון. פעמיים

רון. אוטיסט. אלוף אירופה בטריאתלון. פעמיים

אחרי שזכה במדליית זהב באליפות העולם בריצה והוכתר כאלוף אירופה בטריאתלון שנתיים ברצף, רון בק (17) מחיפה כבר מתכנן איך יגשים את החלום הבא שלו: להתגייס לצה"ל. ראיון

“כשמנסים, יוצאים דברים טובים”. רון בק (צילום מהאלבום המשפחתי)

את ההישגים אליהם הגיע רון בק (17), נער חיפאי על הרצף האוטיסטי, לא רבים מבני גילו זוכים לחוות. בתוך חמש שנים בלבד, הפך בק לאלוף עולם בטריאתלון – עם מספר מדליות זהב בכיסו.

בראיון משותף לשווים, חושפת משפחתו את כל הדרך שעברה מרגע האבחון באנגליה, דרך העלייה לארץ, שילובו בקבוצות של ילדים ללא כל מוגבלות ועד להישגים, שכל ספורטאי בגילו יכול רק לחלום עליהם.

בק, מסתבר, הוא תפוח שלא נפל רחוק מהעץ: שני הוריו ספורטאים. הוא נולד באנגליה, לשם עזבו הוריו לצורך לימודי תואר שני בחינוך גופני. אלא שכבר לפני יומולדת שנתיים אובחן רון כאוטיסט. “בגיל שנה ושמונה חודשים הוא נכנס לראשונה למסגרת ושם הגננת הציעה לנו לעשות לו אבחון”, מספרת אמו, הילה בק. “הוא היה ילד שלא התעניין בחברה והתעסק יותר בחפצים”.

אחרי האבחון, החליטה המשפחה לחזור לישראל. “התחלנו לטפל בו באנגליה, אבל חזרנו לארץ לגור בחיפה כיוון ששם יש את מרכז מילמן, שמטפל בילדים על הרצף ומכוון אותנו איך להתמודד עם המצב”, מספר אביו, אורן בק.

עד כיתה א’ רון היה בגן לחינוך מיוחד, ואחר כך השתלב בכיתה רגילה עם סייעת. באותה שנה החל גם המסע שלו עם הספורט. הוא התחיל עם קפוארה, ואחרי שלוש שנים עבר לאתלטיקה. “אהבתי מאוד את האימונים”, הוא נזכר. “ותוך פחות משנה נפתחה קבוצת טריאתלון לילדים והצטרפתי אליה. זה היה חוג מאוד אינטנסיבי, התאמנתי ארבע פעמים בשבוע”.

חלק מהאימונים של רון נעשים במסגרת ספיישל אולימפיקס, ארגון ששם דגש על קידום אנשים עם מוגבלויות בענפי הספורט השונים. בנוסף הוא מתאמן גם בקבוצה נוספת – שם כל המתאמנים חוץ ממנו הם ללא כל מוגבלות.

איך הם מקבלים את זה?

רון: “הרוב מכילים את המצב, אבל יש כאלה שלא. אני מתרכז באלה שכן”.

שנה שעברה, חודש לפני אליפות הארץ בטריאתלון, נסע בק למחנה אימונים באילת ובמהלכו חווה פציעה, אחרי שנקלע לכביש משובש והתרסק עם אופניו. למרות זאת לא ויתר, ובאותה שנה נסע לאליפות אירופה בסלובקיה. הוא חזר משם עם תואר “אלוף אירופה”. שנה לאחר מכן חזר לאותה תחרות וזכה בשנית – וכך הוכתר פעמיים כאלוף אירופה, כשהוא רק בן 16.

בק על הפודיום. צילום באדיבות המשפחה

ההישג הבא הגיע בחודש שעבר, כשהשתתף באליפות העולם בברלין במסגרת המשחקים של ספיישל אולימפיקס, שנערכים אחת לארבע שנים. גם הפעם זכה רון במדליית הזהב, הפעם במקצה ה-3,000 מטרים. “זה הישג שכמעט ברח לי מהידיים”, הוא מספר בהתרגשות. “המתחרים מבחריין ומפקיסטן היו לפניי וממש בשנייה האחרונה הצלחתי לגבור עליהם. שמחתי מאוד שלמרות הכל, הצלחתי לנצח”.

המשלחת איתה נסע רון למשחקים האולימפיים הצליחה להגיע להישגים נוספים. “חזרנו עם 25 מדליות לארץ”, מספרת שרון לוי בלנגה, מנכ”לית ספיישל אולימפיקס. “אני רוצה לברך את רון בק על זכייתו ולאחל לו עוד שנים רבות של הצלחה בתחרויות”.

מלבד רצונו להמשיך לשבור שיאים ולהביא עוד מדליות, חולם בק להתנדב לצבא. “אני רוצה ללמוד ולהצטרף ליחידת המטאורולוגיה של צה”ל”, הוא משתף. “המסר שלי לאנשים עם מוגבלויות הוא שאתם חייבים לנסות להשיג את מה שאתם רוצים. יש משפט שההורים שלי אומרים לי: ‘כשיוצאים מגלים עולמות נפלאים’. זה אומר שתמיד כשמנסים, יוצאים דברים טובים”.

יליד 1998, רווק. נולד עם חולשה בפלג גוף שמאל. כותב מגיל 14 סדרות. משחק טניס כיסאות גלגלים באופן תחרותי

כתבות אחרונות