נושאים קשורים

כלל ביטוח הפלתה מועמד עיוור בקבלה לעבודה. זה הפיצוי שתשלם לו

המועמד, בעל ניסיון בשירות ומכירות, ביקש התאמות שיאפשרו לו לעבוד באמצעות קורא מסך. בית הדין קבע כי כלל לא בחנה אותן באופן רציני ודחה את טענתה כי נפסל מסיבות מקצועיות בלבד

מדריך הביטוח הלאומי: כמה אפשר להרוויח בלי שתופחת קצבת הנכות

בביטוח הלאומי מבהירים: גם כשיוצאים לעבוד דרגת האי-כושר אינה משתנה ובכל מקרה ההכנסה הכוללת מעבודה ומקצבה תמיד תהיה גבוהה יותר מקצבה לבדה. כל השאלות והתשובות

14 דיונים ירדו לטמיון: התקנות לחוק המוגבלויות שוב נתקעו

משרד הרווחה משך ברגע האחרון את התקנות שהיו אמורות לעבור בינואר 2024. הסיבה: מחלוקת על שירותים למתמודדי נפש עם מוגבלות קוגניטיבית. ח"כ וולדיגר: "בושה". משרד הרווחה: "הם מקבלים את השירותים ממשרד הבריאות"

כאוס בהסעות החינוך המיוחד בחולון; הורים: "נאלצים להסיע בעצמנו"

כשבוע לפתיחת שנת הלימודים, משפחות בעיר מדווחות על הסעות שלא מגיעות, איחורים ממושכים ונסיעות שמתארכות לשעה. החברה העירונית: "מודעים לבעיות אבל ניכר כבר שיפור"

איבד את שתי רגליו בעזה: אלישע מדן שוריין ברשימת הליכוד לכנסת

לוחם המילואים נפצע אנושות בבית חאנון ואיבד את שתי רגליו באירוע שבו נהרגו ארבעה מחבריו. מאז הפך לדמות המזוהה עם שיקום ואיחוי הקרעים בחברה ואף השיא משואה
ראשימאמרים מיוחדיםמילד עם טיקים למפקד בצה"ל: מסע הניצחון של גיא פז

מילד עם טיקים למפקד בצה"ל: מסע הניצחון של גיא פז

עם תסמונת טורט מילדות, הוא לא חשב שכלל יוכל להתגייס. היום, כשהוא מפקד על מאות חיילים, פז מוכיח שנחישות והתמדה יכולות לשנות את המציאות: "אם פעם הרגשתי שזו המכה הכי גדולה שקיבלתי, היום אני יודע שזו המתנה הכי גדולה שיש"

"בתור ילד אתה יושב בכיתה ועושה רעשים, קופץ וזז בכיסא וזה מביך". גיא פז (צילום מתוך אתר מה"ל)

מדור “שווים סיפור” מתפרסם בחסות מפעל הפיס

על הזרוע של סגן גיא פז, מ"פ בבה"ד 11, יש קעקוע לא שגרתי: הסמל של תסמונת טורט. הקעקוע, הוא אומר, זו תזכורת בשבילו לדרך הארוכה שעשה מאז אובחן בגיל 8 עם התסמונת והרגיש ש"חיי נהרסו" – ועד לימים אלה כמפקד בצבא, שבהם הוא רואה את הדברים בצורה אחרת.

בראיון לאתר צה"ל משתף פז, שמפקד על מאות חיילים בבית הספר למקצועות משאבי האנוש, בסיפור חייו בצורה פתוחה וכנה. "כילד, להיות מפקד בצה"ל נראה לי תמוה", הוא מודה, "מי בכלל מסתכל על ילד כזה עם טיקים?"

Igul-Letova

תסמיני המחלה, ובהם כחכוחים בגרון, החלו אצלו בגיל קטן, אבל אף אחד עדיין לא חשב שמדובר בטורט. "בדקו אותי ולא היו אז תשובות ברורות", הוא משחזר. "רק בכיתה ג' גילו שמדובר בתסמונת טורט, שזה בעצם הפרעות נוירולוגיות שמתבטאות אצלי בתנועות לא רצוניות; מה שנקרא טיקים".

איך זה התבטא?

"בתור ילד אתה יושב בכיתה ועושה רעשים, קופץ וזז בכיסא וזה מביך. הייתי הילד שחוטף את הסטירות; היו הרבה עניינים לא נעימים. עם הזמן למדתי לבחור את האנשים שאני מקיף את עצמי בהם".

Igul-Letova
"לא הייתי בטוח שאתגייס". גיא פז בילדותו (צילום מתוך אתר צה"ל)

איך התמודדת עם זה?

"לקבל את עצמך זה לא תהליך שקורה ביום או יומיים. אבל כשנותנים לך בבית את ההרגשה של 'תהיה אתה, תיפול, תזחל, תמשיך ותקום' – אתה תהיה אתה. אם פעם הרגשתי שזו המכה הכי גדולה שקיבלתי, היום אני יודע שזו המתנה הכי גדולה שיש".

כשהגיע הצו הראשון מצה"ל, פז רצה לשרת בקרבי. מכיוון שזה לא התאפשר בגלל הטורט, הוא שינה נתיב והצטרף למסלול ייעודי לקצונה בחיל משאבי האנוש. "לא הייתי בטוח שאני אתגייס בהתחלה", הוא נזכר. "לחיות עם אנשים בחדר? איך יקבלו את הטורט שלי? ומה עם המפקדים? לשבת באולם בשבילי זאת מלחמה. אתה עושה רעשים, קופץ וזז – וכולם מסתכלים עליך. זה קורה לי כל יום. אבל כשהגעתי לפה וראיתי מי הסגל והאנשים שאיתי, הבנתי שכזה אני רוצה להיות".

עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 4 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו >>> bit.ly/Shavvim-igul-letova

אחרי קורס קצינים הוא החליט שהוא חייב לחזור למקום שאליו התגייס, הפעם כמפקד פלוגה. גם כשנפתחה בפניו האופציה לצאת ללוחמה, הוא ויתר כדי להישאר, לפקד על טירונים ולשמש דוגמה לחיילים בתחילת הדרך. "הטורט זה לא משהו שאפשר להחביא, זה ברור מאוד מהשנייה הראשונה", הוא אומר, "אני אומר שאני לובש מדים? לא. רואים את זה. מה צבע העיניים שלי? לא. רואים את זה. אותו דבר לגבי הטורט. רואים את זה ואני לא צריך להסתיר את זה. זה רגיל מבחינתי, וגם לפקודים ולמפקדים שלי".

מפקד בה"ד 11, אל"מ ערן גנות, סיפר כי "כבר בראיון הפתיחה שלי אתו ראיתי בעיניים של גיא שהוא מפקד שאוהב את האנשים שלו ומסתכל על כל אחד ואחת מהם. הוא דמות כל כך מרכזית פה. יש הרבה חיילים שהתקשו והוא עזר להם לשנות את מסלול החיים".

ופז מוסיף: "היה לי חייל, שהיום הוא קצין, וגם לו יש טורט. בסוף ההכשרה הוא אמר לי 'תודה, שינית לי את החיים'. זו סגירת המעגל הכי גדולה בשבילי. להגיע למקום שאתה מדבר מול 200 חניכים היה נראה לי ענק, והיום זה כלום. אני מאמין שזה נותן להם ערך מוסף כשהמפקד שלהם עם טורט עומד מולם. 'אם הוא יכול להתמודד עם האתגרים האלה, אז סימן שזה אפשרי'".

מערכת שווים כוללת כ-12 כותבים, כמעט כולם אנשים עם מוגבלויות. כל עבודתה מוקדשת לסיקור חייהם של אנשים עם מוגבלות בישראל.

כתבות אחרונות