
מחקר חדש שפורסם השבוע בכתב העת המדעי "פדיאטריקס" חושף ממצאים משמעותיים בנוגע לשכיחות אוטיזם במשפחות. החוקרים מצאו כי לאחים של ילדים על הספקטרום האוטיסטי יש סיכוי של 20% לאבחון דומה – פי שבעה מהשיעור הממוצע באוכלוסייה הכללית.
צוות המחקר הבינלאומי, בהובלת פרופ' סאלי אוזונוף מאוניברסיטת קליפורניה דייויס, עקב אחר התפתחותם של 1,605 תינוקות ב-18 מרכזי מחקר ברחבי ארה"ב, קנדה ובריטניה. המעקב החל כבר מגיל 6 חודשים ונמשך עד 7 ביקורים, כאשר בגיל 3 נערכה הערכה מקיפה באמצעות כלי האבחון המוביל ADOS-2.
המחקר חשף מספר ממצאים מעניינים. במשפחות בהן הילד האוטיסטי הראשון היא בת, הסיכוי לילד נוסף על הספקטרום גבוה ב-50%. כמו כן, במשפחות עם מספר ילדים מאובחנים, הסיכוי עולה ל-37%. נמצא גם כי תינוקות זכרים נמצאים בסיכוי של 25% לאבחון, לעומת 13% אצל תינוקות נקבות.
פרופ' אוזונוף הדגישה: "ממצאים אלו מחדדים את החשיבות הקריטית של מעקב התפתחותי צמוד אחר אחים של ילדים על הספקטרום. אבחון מוקדם והתערבות מהירה הם מפתח להתפתחות מיטבית".
עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו bit.ly/Shavvim-igul-letova
המחקר מדגיש את חשיבות המעקב ההתפתחותי במספר היבטים. ראשית, הוא מאפשר זיהוי מוקדם של סימנים ראשונים כבר בגיל צעיר מאוד. שנית, התערבות מוקדמת מגדילה את סיכויי ההצלחה הטיפולית. בנוסף, מעקב צמוד מאפשר למשפחות להיערך ולתמוך בילדים בצורה מיטבית.
החוקרים בחנו גם את ההשפעה של נשירה ממעקב על התוצאות. "חששנו שמשפחות שנשארו במחקר יהיו אלו עם ילדים מאותגרים יותר, מה שעלול להטות את התוצאות", מסבירה אוזונוף. "אך גילינו שזה לא המקרה, מה שמחזק את אמינות הממצאים".
חשוב לציין כי למרות הסיכוי המוגבר, רוב האחים של ילדים על הספקטרום האוטיסטי לא יאובחנו עם אוטיזם בעצמם. עם זאת, מעקב התפתחותי צמוד יכול לסייע בזיהוי מוקדם ובמתן תמיכה מתאימה לכל הילדים במשפחה, ללא קשר לאבחנה ספציפית.
רוצים לקרוא את המחקר המלא? הקליקו כאן






