
מחקר חדש מהאוניברסיטה של דרום אוסטרליה מצביע על קשר אפשרי בין השמנת יתר של האם לפני ובמהלך ההיריון – לבין הפרעות נוירופסיכיאטריות והתנהגותיות אצל ילדיהן, וכן אוטיזם והפרעת קשב וריכוז (ADHD).
המחקר, שנערך בשיתוף פעולה עם מספר מוסדות מובילים באוסטרליה, כלל סקירה שיטתית ומטא-אנליזה של יותר מ-3.6 מיליון זוגות אם-ילד מ-42 מחקרים אפידמיולוגיים. הממצאים העיקריים מראים כי השמנת יתר במהלך ההיריון: מגדילה את הסיכון ל-ADHD אצל ילדים ב-32%; מכפילה את הסיכון להתפתחות אוטיזם אצל ילדים (פי 2.23); ומגדילה את הסיכון להפרעות התנהגות ב-16%.
בנוסף, המחקר מצא כי השמנת יתר או עודף משקל של האם לפני ההיריון קשורים גם הם לסיכון מוגבר ל-ADHD, אוטיזם, הפרעות התנהגות והפרעות פסיכוטיות, וכן לעלייה של 30% בסיכון לבעיות ביחסים עם בני גילם.
ד"ר ברקת דוקו, החוקר הראשי מהאוניברסיטה של דרום אוסטרליה, הסביר: "השמנת יתר של האם קשורה מזה זמן רב למגוון תוצאות שליליות סביב הלידה, כולל לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך ולידה שקטה. במחקר זה, בחנו עודף משקל והשמנת יתר של האם לפני ובמהלך ההיריון, ומצאנו כי שניהם קשורים באופן משמעותי לבעיות פסיכיאטריות והתנהגותיות אצל ילדים בהמשך חייהם".
ד"ר דוקו מדגיש כי ממצאי המחקר מחזקים את הצורך בהתערבויות המכוונות לניהול משקל האם לפני ובמהלך ההיריון. "מאמצי בריאות הציבור המכוונים לשיפור בריאות האם יכולים לעזור בהפחתת חלק מהסיכונים להפרעות נוירופסיכיאטריות והתנהגותיות אצל ילדים", הוא אומר.
עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו >>> bit.ly/Shavvim-igul-letova
החוקרים מציינים כי נדרש מחקר נוסף כדי לחקור את המנגנונים הביולוגיים העומדים בבסיס הקשרים הללו. עם זאת, הממצאים מדגישים את הצורך בהתערבויות בריאותיות המקדמות אורח חיים בריא ושמירה על משקל תקין בקרב הורים לעתיד.
לאור העלייה העולמית בשיעורי ההשמנה בקרב נשים בגיל הפוריות, והמספרים הגדלים של ילדים המאובחנים עם מצבים נוירו-מגוונים, המחקר מדגיש את חשיבות ההכרה בהשלכות ארוכות הטווח הפוטנציאליות של השמנת יתר אימהית על בריאות הנפש של הילד.






