
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד גזר לאחרונה 42 חודשי מאסר בלבד על מדריך חירש שהורשע בביצוע עבירות מין חמורות בחמישה קטינים חירשים ולקויי שמיעה. גזר הדין נמוך משמעותית ממתחם הענישה שקבע בית המשפט, לאחר שהחליט להתחשב במדריך, בעקבות היותו חירש.
הפרקליטות דרשה לגזור על הנאשם עבור האישום הראשון בלבד, בו ביצע המדריך מעשי סדום ומעשים מגונים חמורים, עונש מאסר שיעמוד בין חמש לעשר שנים, כשעבור מעשים בארבעה קטינים נוספים קבע שעונש המאסר יעמוד על בין תשעה ל־18 חודשים נוספים לכל אישום, מה שמצטבר לכ־15 שנים בכלא, אך כאמור, בשל מוגבלותו הוחלט לקצר את עונש המאסר בפועל ל־42 חודשים בלבד, פחות מארבע שנות מאסר.
הנאשם (31) עבד כמדריך במועדוניות לילדים חירשים ולקויי שמיעה בראשון־לציון, גבעתיים ותל־אביב. במסגרת תפקידו, ניצל את מעמדו וביצע עבירות מין חוזרות ונשנות בחניכיו, חלקם בני 13 בלבד.
על פי אישום המרכזי, ביצע הנאשם מעשי סדום ומעשים מגונים באחד החניכים במשך תקופה ממושכת, תוך הפעלת מניפולציות וניצול אמונו של הקורבן. בנוסף, הורשע במעשים מגונים בארבעה קטינים נוספים.
שופטי בית המשפט אמרו בגזר הדין, כי "במעשים שביצע הנאשם בחניכיו הקטינים, אשר בילו בחברת המדריך המבוגר, נפגעו באופן משמעותי ערכים חברתיים חשובים רבים: שלמות גופם של הקטינים, שלומם הנפשי, האוטונומיה שלהם על גופם ותחושת הביטחון של הקטינים הסובלים מלקות שמיעה".
למרות זאת, כאמור, החליט בית המשפט לסטות ממתחם הענישה שנקבע. לפי גזר הדין, ההקלה בעונש נובעת בעיקר ממצבו המיוחד של הנאשם. הנאשם חירש מלידה, אינו דובר ואינו יודע קרוא וכתוב. שפת הסימנים היא אמצעי התקשורת היחיד שלו, ולדברי בית המשפט, "יכולת התקשורת המוגבלת שלו תגרום לכך שהוא יסבול במיוחד בכלא".
עוד צוין כי הנאשם סבל במהלך מעצרו מאלימות אסירים ואף מקשיים חמורים בתקשורת עם סוהרים ואנשי מקצוע. שירות בתי הסוהר (שב"ס) לא סיפק לבית המשפט הבהרות משכנעות בדבר תנאי הכליאה הצפויים לנאשם, ומניסיון העבר עולה חשש כי הוא יהיה מנותק ומבודד לחלוטין במהלך ריצוי עונשו.
בנוסף, צוינו נסיבות חייו הקשות של הנאשם: הוא גדל עם נתק משמעותי ממשפחתו, עבר ככל הנראה פגיעות מיניות בילדותו, והחל תהליך טיפולי לאחר חשיפת מעשיו. הנאשם טען להגנתו: "רק כעת, במסגרת הטיפול, אני מבין את חומרת מעשיי ומביע חרטה כנה".
******************
עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו >>> bit.ly/Shavvim-igul-letova
******************
גזר הדין עורר ביקורת רבה, כשהתובעת, עו"ד אפרת פאר, דרשה להטיל עליו לפחות שבע שנות מאסר, וטענה כי מדובר בעבריין מין סדרתי שניצל קטינים פגיעים במיוחד. מנגד, סנגוריו של הנאשם, עוה"ד ירון פורר ואסתר בר ציון, טענו, כי "יש להתחשב בקשייו של הנאשם, שהוא אדם בודד, ילדותי, הסובל מקשיי תקשורת חמורים. מאסר בתנאים רגילים יפגע בו פיזית ונפשית באופן חסר תקדים".
החלטת בית המשפט עשויה להוות תקדים משפטי משמעותי ביחס לעבריינים עם מוגבלויות קשות שיבצעו מקרים דומים בעתיד.





