
מחדל חמור: קובץ מחשב עם שמות ופרטי שיבוץ של למעלה מ-21,000 ילדים מהחינוך המיוחד דלף לרשת – כך דיווח לראשונה אתר "בחדרי חרדים".
המידע במסמך הגיע ככל הנראה מרשויות מקומיות וועדות אפיון שונות, ולפני כארבעה חודשים הועבר בידי הורה מודאג למשרד עורכי הדין "גיסין גולדמן", אך ככל הנראה עלה לרשת כבר לפני כשנה. כעת, לא ניתן לדעת לאילו ידיים הספיק המידע להגיע ואיזה שימוש נעשה וייעשה בו. "זה מידע רגיש מאוד", מסביר עו"ד גולדמן ישראל, שותף במשרד, "משום שניתן להסיק ממנו על אופי הצרכים הספציפיים של כל ילד על בסיס השיבוץ שהוקצה לו".
ההשערה היא שמשרד החינוך קיבל את הקובץ ואיחסן אותו בענן באופן שהיה נגיש לאנשים מסוימים במשרד, וללא הגנה בסיסמה. כתוצאה מכך, הגיע הקובץ גם לידי אנשים אחרים שלא הייתה אמורה להיות להם גישה אליו, כנראה עקב חוסר תשומת לב של העוסקים בדבר.
בעקבות זאת, משרד "גיסין גולדמן" נערך להגיש בקרוב תביעה לבית המשפט המחוזי בלוד נגד משרד החינוך על דליפת מידע רגיש. חלק משמעותי מהמידע שייך לתלמידי החינוך המיוחד מהחברה החרדית.
עו"ד גולדמן, המתמחה בדיני סייבר ופרטיות ומייצג את התלמידים ומשפחותיהם, כינה את האירוע "דליפה מצערת – גם בגלל הפגיעה בפרטיות, וגם בגלל השלכות שלא ניתן לדעת עליהן בשלב זה". לדבריו, ועדת כהן, שהכינה את חוק הפרטיות בשנות השמונים, חשבה בדיוק על מקרים בהם הממשלה אוספת נותני מידע בצורה מנדטורית, אך מתקשה לאבטח אותם.
"יהיה טוב אם כל מוסדות החינוך, הבריאות וארגונים העוסקים בנתונים רגישים ינצלו את התביעה נגד משרד החינוך לבדוק את עצמם האם הם מכירים את חוק הפרטיות, תקנותיו ומסמכי הרגולציה של רשות הפרטיות", אמר גולדמן. "בפרט שבעוד כמה חודשים יכנס לתוקף תיקון 13 לחוק הפרטיות. תיקון שייתן לרשות הפרטיות סמכויות להטיל קנסות של עשרות עד מאות אלפי שקלים על כל הפרת חוק ותקנה".
******************
עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו >>> bit.ly/Shavvim-igul-letova
******************
נ', הורה לילד שמופיע ברשימה שדלפה, שיתף בכאב שחש בעקבות המקרה. "הפרטים האישיים של הילד שלי, שלקח לי שנים להגן עליהם, הופצו לעיני כל", אמר האב. "זה לא רק מספר זהות או כתובת, זה מידע רגיש על הקושי שלו, על האתגרים שאיתם הוא מתמודד – הפרטים האינטימיים ביותר על הילד שלי, על החיים שלנו.
"לאורך השנים ניסיתי לשמור על הפרטים הללו בתוך הבית, אפילו בפני קרובים", שיתף האב. "גם לי לקח זמן לקבל ולהפנים את האבחנה, ובוודאי שלא הייתי מוכן לחשוף אותה לאחרים. ועכשיו? היא שם, בחוץ. נתונה לכל עין חטטנית, לכל יד לא ראויה. הידיעה שמישהו – בין אם מדובר בגורמים אינטרסנטיים, גורמי תעסוקה עתידיים או אפילו אנשים בעלי כוונות רעות – יכול לשים יד על המידע הזה, ממלאת אותי בתחושת חוסר אונים.
"אנחנו כהורים עושים הכל כדי להגן על הילדים שלנו, במיוחד כשמדובר בילדים חסרי ישע שאינם יכולים להגן על עצמם. והנה, דווקא הרשויות שאמורות לדאוג להם, להבטיח את שלומם ואת פרטיותם, כשלו כישלון מהדהד. הדליפה הזו היא לא רק פגיעה בפרטיות – זו בגידה באמון. אין לי מושג לאן המידע הזה הגיע, מי קיבל אותו, למה הוא ישמש. זה הפחד הגדול ביותר – חוסר השליטה. האם בעתיד הילד שלי יתויג על סמך מסמך שהודלף? האם זה ישפיע על חייו הבוגרים? האם מישהו ינצל את המידע הזה לרעה?
"הכאב גדול, אבל מעבר לכאב יש זעם. אסור שמחדל כזה יטואטא מתחת לשטיח. ילדים כמוהו זקוקים להגנה מרבית, ולא לחשיפה פוגענית שעלולה לרדוף אותם שנים קדימה. הגיע הזמן שמי שאחראי למחדל הזה ייתן את הדין".
ממשרד החינוך נמסר: "משרד החינוך פועל באופן שיטתי להגנת פרטיות מידע התלמידים, תוך הקפדה על מדיניות מחמירה בשיתוף מידע רגיש והגבלת גישה לגורמים מורשים בלבד. המשרד מטמיע מנגנוני הגנה מתקדמים לקבצים ודוחות, והאירוע הספציפי נמצא בתחקור. עד כה לא הגיעה לידי המשרד עתירה בנושא, וככל שתוגש, המשרד יתייחס אליה בערוצים המשפטיים המקובלים. לפיכך, בשלב זה לא נוכל להרחיב בהתייחס למקרה הנקודתי".
לעוד מידע ניתן להצטרף לקבוצה הבאה >>> https://chat.whatsapp.com/B9qmNeujdr32X3eH89ccRb





