
אין ספק שלהיות הורה לילד עם צרכים מיוחדים, זה דבר מאתגר וכשאתה משרת בצה"ל, זה יכול להיות מאתגר אף יותר. תוכנית בחי"ק (חיל תקשוב) המשפחה המיוחדת נוצרה על מנת לעזור להורים לילדים עם צרכים מיוחדים המשרתים באגף התקשוב, בין אם אזרחים או אנשי קבע, להתמודד עם המורכבויות שההורים פוגשים במהלך שירותם ואף לתת להם כלים להתמודדות עם המצב בצורה טובה יותר.
"יש לנו בתוכנית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים מכל הסוגים. שיתוק מוחין, על הרצף האוטיסטי, אלרגיות ועוד", מספרת לשווים רס"ן ל', ראש מדור אוכלוסיות מיוחדות באגף התקשוב וההגנה בסייבר ומייסדת התכנית. "אנחנו מייצרים מפגשים שנותנים להם סביבה בטוחה שהם יכולים לשתף את מה שעובר עליהם ולקבל ייעוץ והכוונה גם מהניסיון אחד של השני וגם מאיתנו".
את התוכנית ייסדה ל' לפני כשנתיים לאחר שבנה אובחן על הרצף האוטיסטי ותחילה לא ידעה כיצד להתמודד. "זה היה שוק", היא נזכרת. "קיבלנו את זה בהפתעה ולא ידענו כל כך איך להגיב לזה".
לאחר מכן הבינה שכמוה יש עוד הרבה הורים שזקוקים לליווי והכוונה על מנת להתמודד עם המצב בצורה טובה יותר. אז היא החליטה להקים את התוכנית. "כשבאתי עם הרעיון, אמרו לי ללכת על זה וישר התחלתי בעבודה", היא מסבירה.
היום יש בתוכנית כ-25 משתתפים, כולם הורים לילדים עם צרכים מיוחדים ומעבר לקבוצה שנוצרה והעובדה שהם יכולים להיעזר אחד בשני, הם יכולים גם לפנות באופן פרטי על מנת לקבל הכוונה וייעוץ. "יש הורים בתוכנית שהיו צריכים הכוונה אישית בנושא זכויות ועזרנו להם", סיפרה ל'.
לדבריה, אחד מהמשתתפים בתוכנית נשאר בקבע בזכותה. "הפעילות בתוכנית ועצם הליווי כ"כ עזרו לו שהוא החליט שהוא נשאר", מסבירה. במסגרת התוכנית, עד היום התקיימו הרמות כוסית, מפגשים עם בני זוג וסדנאות על מנת לתת כלים להורים איך להתמודד עם הילדים האחרים. "ההורים מקבלים כלים איך כדאי להתמודד עם המצב שנוצר בבית גם עם הילד עם הצרכים המיוחדים וגם עם אלו שלא. זה מאוד עוזר להם בגידול של כולם", היא מתארת.
"קיבלתי הצעה לעבור לתפקיד נחשק והחלטתי לוותר עליו בזכות התוכנית", כך מספר ש', אבא לילדה בת שנה וחצי שמתמודדת עם אלרגיות מסכנות חיים, שמשרת באגף התקשוב. ש', אב לארבעה ילדים, הצטרף לתוכנית לפני כחצי שנה ומעיד שהיא עזרה לו גם בפן של גידול הילדים וגם בפן של הזכויות שמגיעות לו בעקבות המצב של בתו.

"אין ספק שכשיש ילד עם צרכים מיוחדים בבית, אז שאר הילדים מרגישים את זה שרוב תשומת הלב הולכת אליו. בסדנאות שהעבירו לנו הסבירו לנו בדיוק איך לגשת לילדים בצורה הטובה ביותר כדי שלא ירגישו את זה", מספר ש'.
הוא הוסיף גם כי "בפן של הזכויות היו המון דברים שלא ידענו שמגיעים לנו, שבזכות התוכנית למדנו. לא ידענו שמגיע לי לצאת בשעה מוקדמת כדי להיות יותר עם הילדים. שלאשתי מותר לנסוע על הרכב הצבאי לא רק בסופי שבוע ועוד. אלה דברים שהפכו לנו את החיים לקלים יותר".
מלבד העובדה שש' החליט לוותר על מעבר לתפקיד שהוצע לו, ובעקבות התרומה של התוכנית לחייו האישיים, המליץ לשני חברים שלו, שגם הם הורים לילדים עם צרכים מיוחדים להצטרך לתוכנית "התוכנית עזרה להם מאוד להתמודד ונתנה להם את כל התמיכה שהיו צריכים והם אמרו לי שהם מאוד מרוצים שהצטרפו. זו תוכנית שצריכה להיות בכל חיל בצה"ל, כי בכל מקום יש הורים לילדים עם צרכים מיוחדים שזקוקים להכוונה ומעטפת", הוא סיכם.





