
"רפורמת בעל עסק זעיר נועדה לפשט את עולם המסים עבור מאות אלפי עסקים קטנים ולחסוך להם זמן רב שמוקדש כיום למיצוי זכויות ודיווח," כך כתוב באתר רשות המיסים. אלא שבפועל מסתבר שיש "באג" במערכת, ונכה שזכאי על פי חוק לפטור מתשלום מס (בהתאם לגובה הכנסותיו השנתיות) אינו יכול לקבל אותו אם הוא עובר במסגרת הרפורמה מעוסק פטור לעוסק זעיר. הכוונה טובה, הביצוע פחות.
ע', מורה לחינוך מיוחד, מאמן אישי, יועץ נגישות בדיגיטל שעורך סדנאות בנושאים טכנולוגיים ובנושאים הקשורים להתמודדות עם מוגבלויות ונכה מוכר בביטוח לאומי עם עיוורון, נתקל בפרסום של הרפורמה החדשה שנכנסה לתוקף בשנה שעברה, והחליט להיטיב עם עצמו כהבטחתה. אבל אז גילה לתדהמתו שנוצר לו חוב במס הכנסה.
"עד לא מזמן הייתי מקבל פטור ממס הכנסה בזכות תעודת העיוור והכל היה בסדר. לפני כמה חודשים שמעתי פרסומת שמעודדת אותי לעבור להיות עוסק זעיר. ראיתי שאני עומד בקריטריונים והעברתי את התיק לעוסק זעיר. בפעם הראשונה שבאתי להגיש את הדיווח המקוצר, המערכת אוטומטית חייבה אותי במס. אני לא עובר את תקרת ההכנסות שמוגדרת בחוק ולכן לא אמור לשלם מס. שלחתי להם בפניות מקוונות את תעודת העיוור, אבל הם רצו רק מחזור רווחים והפקדות לפנסיה והודיעו לי שיש לי חוב של 3,000 שקלים.
פתחתי פנייה מקוונת, ולא חזרו אלי. פניתי לתמיכה, אבל הם לא יכלו לסייע. לקח לי שבועיים להשיג טלפונית פקיד שומה. הצעתי להגיע פיזית על אף שקשה לי בגלל הנכות. הפקיד אמר לי 'אין טעם שתגיע. אני רואה את תעודת העיוור ואת הזכאות שלך לפטור, אבל אני לא מצליח לבטל את השומה שיצרה המערכת'. הוא אמר שיפנה לנציבות מס הכנסה, וכשהשגתי אותו שוב אמר לי שלא קיבל תשובה מהנציבות. 'תשלם את החוב, ובעוד שלושה חודשים תגיש בקשה להחזר מס ונדון בה, יכול להיות שתקבל את זה בחזרה'. שאלתי למה זה קורה? והתשובה שלו הייתה 'באג במערכת'. אני מרגיש שנפלתי בפח, ועכשיו אין מי שיעזור לי".
מביקור שלנו בסניף המקומי של מס הכנסה עולה תמונה מצערת של חוסר אונים: "הוא לא שייך לסניף הזה אז אי אפשר לעזור לו עם החוב, אבל ננסה לתקן את הבאג," כך אמרו.
******************
עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו >>> bit.ly/Shavvim-igul-letova
******************
בינתיים, כבר שלושה שבועות עברו מרגע שהתגלתה הבעיה, וע' נאלץ לכסות את החוב באמצעות חסכונותיו, ולהמתין שמשהו יתקדם בעניינו. "אני מאוד מקווה שזה יטופל בקרוב כי זו לא רק בעיה שלי, מי יודע כמה נכים עשו או יעשו את המעבר הזה ויפלו גם בפח. אני רוצה לחסוך מהם את זה", סיכם.
מרשות המסים נמסר בתגובה: "קיימת תקלה במערכת החדשה שפותחה עבור רפורמת בעל עסק זעיר, הגורמת לכך שמספר בודד של בעלי עסקים הזכאים לפטור ממס בגין נכות רפואית קיבלו חיוב שגוי. התקלה מוכרת ותתוקן בקרוב. החיובים השגויים יתוקנו באופן יזום על ידי רשות המסים ואין צורך לשלם את החובות בגינם".





