נושאים קשורים

אחרי הפרסום בשווים: נוהל חדש בגן החיות התנ"כי לפטור מתשלום למלווה

בפברואר חשפנו כי מלווים של ילדים עם מוגבלות חויבו בתשלום בגן החיות למרות זכאותם לפטור. בעקבות תלונת "בצלמו" והתערבות נציבות שוויון זכויות, גן החיות קבע בנוהל חדש: הזכאות האישית לפטור תכובד במלואה, גם בביקור קבוצתי

השיא השנתי של אקים: "80% מהבוגרים השתלבו בעבודה לאורך השנים"

שילה השתלב במטבח של מלון, רונאל עובד בגן ילדים: 115 צעירים עם מוגבלות שכלית ואוטיזם סיימו השנה מסלולי הכשרה מקצועית – המחזור הגדול בתולדות רשת המכללות התעסוקתיות של אקים

אביה מ"חתונמי" מדבר על הפגיעה בשמיעה וההחלטה להרכיב מכשיר

אביתר כהנא (39), מהדמויות הבולטות בעונה האחרונה, איבד חלק משמיעתו בעקבות שירות המילואים. בריאיון ל"שווים" הוא מספר: "פתאום אני לא שומע, זה תיסכל אותי, אז מצאתי את עצמי יותר ויותר בבית"

מעלית רק בחצי מהקומות: אושרה תביעת נגישות נגד קופת החולים

בית הדין מתח ביקורת חריפה על קופת חולים מאוחדת, לאחר שמטופל סיעודי בכיסא גלגלים נאלץ להיגרר במדרגות בסניף ברמת גן. הקופה טענה כי היה עליו לפנות מראש לקבלת סיוע - ונדחתה

האם אפשר לטפס על הקלימנג'רו בכיסא גלגלים? מתברר שכן

34  ישראלים, בהם אנשים עם מוגבלות, נפגעי טרור, חיילים שנפצעו בשירות ובני נוער מעמותת "המעגל של ג'רמי", יצאו למסע של שבעה ימים אל פסגת ההר הגבוה באפריקה. שניים מהמשתתפים היו בכיסאות גלגלים
ראשיאנשים עם מוגבלויותאנשים עם מוגבלויותהבנק עיקל כסף מקצבת הנכות והודה: "טעות אנוש"

הבנק עיקל כסף מקצבת הנכות והודה: "טעות אנוש"

החוק מגן על כספי קצבאות מפני עיקול במשך 30 יום, אבל במקרה של ש' הכסף הופנה לחוב משכנתה אחרי 21 יום בלבד. מזרחי טפחות התנצל; הלקוחה טוענת כי עדיין לא קיבלה בחזרה את מלוא הסכום

הדמיית AI

חשוב לדעת: כספי קצבאות שמשלם הביטוח הלאומי מוגנים מפני עיקול גם לאחר שהם נכנסים לחשבון הבנק. במשך 30 הימים הראשונים ממועד הפקדת הקצבה, הבנק אינו רשאי להעביר את הכספים לטובת עיקול המוטל על החשבון. אלא שלפי מסמכים שהגיעו לידי שווים, זה בדיוק מה שקרה לש' (השם המלא שמור במערכת), לקוחה של בנק מזרחי טפחות המתקיימת מקצבת נכות.

במקרה של ש' הבנק עצמו כבר הודה כי כספי קצבה הופנו בטעות לטובת עיקול וחוב פיגורים במשכנתה והתנצל. אלא שלטענתה, גם לאחר שהבנק הכיר בטעות לא כל הכספים שנלקחו מחשבונה הוחזרו לה.

לפי מסמכים שהועברו לשווים, ב־23 באפריל 2026 נכנס לחשבונה סכום של 5,802 שקלים מהביטוח הלאומי. ב־14 במאי, 21 ימים בלבד לאחר מכן, נסגרו 1,000 שקלים בפיקדון לטובת עיקול. במכתב ששלח לה הבנק הוא אישר כי הסכום נסגר לטובת עיקול בטרם חלפו 30 ימים ממועד זיכוי הקצבה, קבע כי פנייתה בנושא מוצדקת והתנצל על האירוע.

Igul-Letova

בנוסף, הבנק אישר כי 2,096 שקלים מכספי הקצבה הופנו להקטנת חוב פיגורים במשכנתה. בתגובה שהעביר לשווים הגדיר הבנק את האירוע "טעות אנוש" והודיע כי יזכה אותה גם בסכום של 240.67 שקלים שנגבה בגין ריבית ופיגורים.

אלא שש' טוענת שהמחלוקת הכספית עדיין לא הסתיימה. לדבריה, למרות הודאת הבנק בטעות והודעתו על שחרור הכספים, לא כל הסכום שנלקח ממנה הושב בפועל. לטענתה, היא קיבלה בחזרה 1,240 שקלים בלבד ויתרת הכסף עדיין לא הוחזרה לה.

"אני חיה מהכסף הזה"

Igul-Letova

עבור ש', גרושה ואם לשלוש בנות שאינה עובדת, מדובר בכסף שממנו היא מתקיימת. "אני לא יכולה להתנהל מול הבנק לבד", היא אומרת. "אני מרגישה שהם לא רואים את מקבלי הקצבאות כשווים בין שווים".

לדבריה, כאשר פנתה לבנק בעקבות האירוע, נאמר לה בשיחה כי כספים שנכנסו לחשבון לא נמשכו במשך 30 יום. "לא יכול להיות", היא מספרת שהשיבה לנציגת הבנק. "לא יכול להיות שנכנסה הקצבה ולא משכתי את הכסף. אני חיה מהכסף הזה. ממה אני אקנה אוכל? ממה אני אקנה תרופות?"

מה אומר החוק?

ההגנה על כספי הקצבה מעוגנת בסעיף 303 לחוק הביטוח הלאומי, הקובע כי זכות לגמלת כסף אינה ניתנת להעברה, לערבות או לעיקול, למעט חריגים שנקבעו בחוק. כאשר הקצבה משולמת באמצעות בנק, ההגנה חלה על הכספים במשך 30 ימים ממועד התשלום. המשמעות היא שגם אם הוטל עיקול על חשבונו של מקבל הקצבה, הכספים המוגנים אינם אמורים לשמש אותו במהלך התקופה הזו.

במקרה של ש', לפי המסמכים חלפו כאמור 21 ימים בלבד בין כניסת הקצבה לחשבון לבין הפעולה לטובת העיקול – והבנק עצמו אישר כי הפעולה נעשתה בטעות.

לא המקרה הראשון

זו אינה הפעם הראשונה שבה הפיקוח על הבנקים נדרש לסוגיה. בדוח הפיקוח לשנים 2022–2023 אף מופיע פרק שכותרתו "תפיסת קצבאות ביטוח לאומי בניגוד לדין". הפרק עסק בתלונות נגד בנק אחר שלפיהן לקוחות שחשבונותיהם היו מעוקלים לא הצליחו למשוך את כספי הקצבאות שלהם. בבירור נמצא כי בחלק מהמקרים הכספים לא שוחררו במהלך 30 הימים שבהם היו מוגנים מעיקול.

בפיקוח על הבנקים ציינו אז את החשיבות המיוחדת של הנושא בשל הפגיעה האפשרית באוכלוסיות מוחלשות והפרת הוראות הדין המגנות על תשלומי קצבאות ומענקי מדינה. בעקבות הבירור נדרש אותו בנק להפיק לקחים ולתקן את הליקוי.

ש' פנתה גם היא בעקבות המקרה לבנק ישראל והעבירה לפיקוח על הבנקים את המסמכים שקיבלה ממזרחי טפחות. היחידה לפניות הציבור ולבקרה צרכנית בפיקוח על הבנקים מטפלת בתלונות של לקוחות שאינם שבעי רצון מהמענה שקיבלו מהבנק שלהם.

מזרחי טפחות: "זו הייתה טעות אנוש"

מבנק מזרחי טפחות נמסר בתגובה: "כמו שציינת נכון בפנייתך, הייתה פעם אחת שכספי קצבה בסכום של 2,096 שקלים הופנו להקטנת חוב פיגורים שלה במשכנתה. הבנק התנצל על כך – זו הייתה טעות אנוש והוא יזכה את הלקוחה בסכום של 240.67 שקלים שנגבו על ריבית ופיגורים. לגבי טענת הלקוחה בנוגע לסכום של 17,200 שקלים, יש כאן אי הבנה. לא נאמר לה שחשבונה יזוכה בסכום הזה. הבנק נמצא בקשר עם הלקוחה ובמקביל מגיב כנדרש לפניותיה באמצעות בנק ישראל".

מבנק ישראל טרם התקבלה תגובה.

כותבת ומנהלת תוכן, מעל עשור בעולמות התקשורת. נפגעה בעינה במהלך השירות הצבאי אך לא הוכרה עד היום

כתבות אחרונות