שורה של בנקים יפצו לקוחות עם מוגבלות בסכום של 1.2 מיליון שקלים לאחר שהפלו אותם לרעה לעומת לקוחות אחרים – כך נקבע בהסכם פשרה תקדימי שאושר היום בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד.
הסיפור החל בתביעה ייצוגית שהגישו שני תובעים עם מוגבלות נגד מזרחי-טפחות, הבנק הבינלאומי, אוצר החייל ובנק יהב. לטענת השניים, הבנקים הללו סירבו באופן מפלה ובניגוד לדין להעניק את אותן הטבות ופטור מעמלות בפתיחת חשבון חדש לאנשים עם מוגבלות המקבלים קצבאות נכות גבוהות, כמו לאנשים המקבלים משכורת בסכום דומה ואף נמוך יותר.
לאחר משא ומתן ממושך הגיעו הצדדים לפשרה, לפיה הבנקים ישלמו פיצוי מוסכם בסך 1.2 מיליון שקלים לטובת אנשים עם מוגבלות. בנוסף, נקבע שהבנקים יחזירו ללקוחות עם מוגבלות, המקבלים קצבאות בסכומים הרלבנטיים, הפרשי עמלות שגבו מהם שלא כדין בסכום של כמיליון שקלים נוספים. כמו כן הוסכם כי מעתה יקפידו הבנקים להשוות את ההטבות לאנשים עם מוגבלות המקבלים קצבאות להטבות לשכירים המקבלים משכורת.
בפסק הדין המאשר את הסדר הפשרה ציין בית המשפט כי זהו “פיצוי בשיעור בלתי מבוטל כתרומה שמטרתה להיטיב עם אנשים עם מוגבלויות, המגלם בין היתר פיצוי בגין נזק לא ממוני שנגרם לחברי הקבוצה”. עוד הוסיף בית המשפט כי “הסדר הפשרה מגלם תועלת רבה לקבוצה גם במישור ההסדרה העתידית להבטחת השוויון בהטבות לבעלי מוגבלויות המפקידים קצבאות”.

עורכי הדין שלומי אבני וערן פלסר ממשרד אבני פלסר, שהגישו וניהלו את התביעה הייצוגית מטעם מטה מאבק הנכים ואנשים נוספים עם מוגבלות, הביעו סיפוק מאישור הסכם הפשרה. לדבריהם, ההסכם מהווה אבן דרך נוספת במאבק המתמשך והחשוב להגשמת זכותם של אנשים עם מוגבלות לשוויון, וגם לפיצויים ראויים בגין הפליה והדרה במרחב הציבורי.
“פסק הדין מאותת לגופים פרטיים וציבוריים שאין להקל ראש בחומרת ההפליה של ציבורים מוחלשים בישראל”, אמרו עורכי הדין אבני ופלסר, “ומי שמפר את חובת השוויון עשוי לשלם על כך ולשלם לא מעט”.
עו”ד ליאור פישר ממטה מאבק הנכים אמר היום ל”שווים” כי זו הפעם הראשונה שבה פסק דין עוסק באפליה של אנשים עם מוגבלויות על ידי בנקים. “למעשה, יש כאן התחלה של מדיניות חדשה”, הסביר עו”ד פישר, “שבעקבותיה הבנקים יצטרכו לתת תנאים זהים ללקוחות ‘רגילים’ וללקוחות עם מוגבלות. זה בהחלט פסק דין עם משמעות רחבה”.