
ביום חמישי הקרוב תצא לדרך הכשרה מקוונת מטעם אלו״ט לסייעות שילוב תלמידים על הרצף האוטיסטי. מטרת ההכשרה היא לייצר בהירות לגבי הציפיות והדרישות בטיפול בילדים משולבים, הידע והפרטים הקטנים שבעזרתם ניתן לסייע להם בתהליך השילוב.
״אחת הסיבות שרצינו לעשות את ההכשרה הזאת היא כדי שכולם יבינו שלסייעות השילוב יש תפקיד מאוד קריטי״, אומרת מנהלת תחום החינוך באלו״ט, יעל גבר. ״הסייעות רחוקות מלהיות בייביסיטריות. מורה בכיתה שמחנכת 40 תלמידים לא יכולה לעשות תיווך לילד משולב. משרד החינוך מייצר פער, לא נותן מענה ואז בא בתלונות וכך אי אפשר להמשיך. אומרים שהן לא מוכשרות ובגלל זה הן לא נשלחות לבתים, וכך אנחנו נמצאים בלופ. עצם זה שמשרד החינוך לא מייצר מספיק הכשרות זה אומר דרשני. נדרש פה תהליך ארוך הרבה יותר, אבל זו רק הרגל בדלת”.
גבר טוענת כי במשך שנים רבות העבודה של הסייעות עם הילדים מתבצעת ללא כל הכשרה ראויה. הרבה סייעות ותיקות שפעילות גם כיום מעולם לא עברו הדרכה, והיוזמה החדשה נועדה גם עבורן. ״השאיפה שלנו היא שכל סייעת תהיה מחויבת לעבור קורס של מספר שעות אקדמאיות לפני שתוכשר להיות סייעת, אבל זה בשלב מאוחר יותר״, היא אומרת. ״כרגע אנחנו לפני ה-1 בספטמבר וזה טיפה בים, אבל צריך להתחיל מאיפשהו. פשוט מאוד לקחנו את המושכות לידיים”.
הקורס המדובר כולל סדרה של 4 מפגשים בני שעתיים. את המפגשים תנחה חן הרמן, מטפלת בתנועה, מנחת קבוצות דוקטורנטית בתחום האוטיזם, מרצה בקרייה האקדמית אונו ומדריכת הורים בשיטת אדלר במגוון נושאים הנוגעים לשילוב חברתי, למידה עצמית והתארגנות.
*****************************************************
זקוקים למשלבת, מרפאה בעיסוק, קלינאית תקשורת, פסיכולוג ילדים? מאות נותני שירותים מחכים לכם בפורום “המקצוענים” של שווים
(המאגר הושק לאחרונה, ועם הזמן יילך ויגדל היצע המטפלים)
*****************************************************
“אנחנו רואים מה קורה בשטח, שומעים את המצוקה של ההורים והתלמידים ויודעים שלפעמים גם הסייעות במצוקה. המטרה שלנו היא לנסות ולעשות סדר ולהקל במעט על המצב הנוכחי”, הסבירה גבר. “כל סייעת שמרגישה צורך או כל הורה שיש לו ילד משולב יוכלו להציע להצטרף להדרכה. אנחנו לא יכולים לחכות למשרד החינוך שיקבל החלטה מה הוא עושה עם הסייעות, ולא לרשויות המקומיות שיקבלו החלטה האם הם כן ייכנסו הביתה או שלא. אנחנו פועלים שב-1 בספטמבר הילדים המשולבים לא יישארו מאחור, הקורונה לא תהיה איתנו לנצח”.
על סוגיית הסייעות והגעתן לבתי התלמידים המשולבים שכרגע נמצאים ללא פתרון, אמרה גבר: “יש מורכבויות רבות בנושא הילדים המשולבים. השאיפה שלנו היא שהסייעות יגיעו לבתי התלמידים זה הפיתרון האידיאלי”.