נושאים קשורים

עיריית פתח תקווה בנתה בניין חדש – ושכחה לשים מעלית

בבניין ניתנים שירותים לציבור, שבפועל לא נגישים לאנשים עם מוגבלויות. נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות איימה בתביעה – והעירייה התחייבה לתקן את הליקוי

גם אם לעולם לא אחווה תשוקה במציאות, היא קיימת עבורי בספרים

הרומן "אהבות נכזבות" של מילן קונדרה גרם לי להרגיש דברים שלא הרגשתי מעולם – ואני מקווה מאוד שארגיש יום אחד בעתיד

“למה לילד שלי לא מגיע סל שילוב? כי רציתי שיהיה שף?”

תלמידים עם צרכים מיוחדים שלומדים בחינוך המקצועי לא מקבלים סל שילוב, ובמשרדי העבודה והחינוך מגלגלים אחריות זה על זה. "אלו שני משרדי ממשלה, למה הם לא יכולים פשוט להעביר את הכסף ביניהם?"

ילדים עם CP לא יצטרכו להגיע שוב ושוב לוועדות רפואיות

מדיניות חדשה של ביטוח לאומי צפויה להקל על אלפי ילדים עם שיתוק מוחין. מעתה יקבעו אחוזי נכות קבועים, והוועדה תתכנס רק פעמיים עד גיל 18 ושלושה חודשים
הסתדרות 480-100

עם אוטיזם ודרגות על הכתפיים: המסע המרגש של חיילי “תתקדמו”

שלושה קצינים חדשים על הספקטרום עמדו השבוע על מגרש המסדרים בבה"ד 15. מי שהיה צריך הוכחה ש"גם הם יכולים" – קיבל אותה בענק. טור אישי מיוחד של אודי הלר
ראשיבריאותביטוח לאומי לא שילם גמלה לנער עם אלרגיה מסכנת חיים – זה...

ביטוח לאומי לא שילם גמלה לנער עם אלרגיה מסכנת חיים – זה מה שקבע בית המשפט

לפי התקנות גמלת נכות במקרה של אלרגיה ניתנת עד גיל 10 בלבד. אבל עבור הורים של נער בן 16 עדיין מדובר בהבדל בין חיים למוות

מאת עו”ד גיא אקוקה

שלט אלרגיות - אילוסטרציה
שלט אלרגיות – אילוסטרציה

עילאי (שם בדוי) בן ה-16 מתמודד עם אלרגיה חמורה במיוחד שמסכנת את חייו. מצבו עד כדי כך קשה, שמספיק שמישהו לידו יפתח צנצנת עם ממרח מסוים, והריח שיצא ממנה יכול לסכן את חייו. עילאי צריך מישהו שיהיה צמוד אליו ויוכל להציל אותו במקרים כאלה – להשתמש במזרק אפיפן או לפנות אותו לבית-חולים.

בעקבות ההתמודדות היום-יומית הלא פשוטה הזו, הוריו תבעו את ביטוח הלאומי וביקשו גמלת ילד נכה, שתעזור לכסות את ההוצאות שנדרשות לליווי כזה. אלא שבביטוח הלאומי סירבו בטענה שזה בניגוד לתקנות. גמלה לילדים עם אלרגיה, הסבירו להורים, ניתנת רק עד גיל 10.

ההורים לא ויתרו, וערערו שוב שוב בפני כל הערכאות האפשריות של ביטוח לאומי, אך ועדה רפואית אחרי ועדה רפואית – כולם סירבו לחרוג מתקנה ולשלם את הגמלה, שחיו של עילאי תלויים בה.

אחרי שכשלו במסלול הערעורים פנו לבית הדין לעבודה. שם, לשמחתם, נקבע שמדובר בסכנת חיים, שמצריכה השגחה צמודה. בית הדין הורה לוועדה של הביטוח הלאומי לקבל את הערעור של ההורים, ולשלם את הגמלה.

למה להגביל עד גיל 10?

ההגבלה הזו בתקנות עד גיל 10 נובעת מהחלטה שרירותית לחלוטין. יתרה מכך – היא לא אחידה בין התקנות השונות של ביטוח לאומי, וגורמת לבלבול אצל הורים. יתכן שהיא נקבעה כי בגיל הזה ילדים הופכים ליותר עצמאיים ולא תלויים בהורים שלהם. עם זאת, במקרה של עילאי זה בדיוק השלב שבו הוא צריך השגחה צמודה כי הוא עדיין יכול להיחשף לחומרים שמסכנים אותו.

בית הדין שגה בעיני, במעט, כי בפסק הדין ציין כי אינו מכיר חקיקה שמגבילה את זכאותו של הילד מחמת מגבלת גיל, למרות שיש תקנה מפורשת כזאת בביטוח הלאומי. עם זאת, טוב עשה בית הדין שקבע כי במקרה הזה צריך להתייחס להגדרה של המושג “השגחה” בחוק. טוב עשה גם שקבע כי ועדת הערעורים צריכה להתייחס לעובדה שעילאי אכן זקוק להשגחה, בלי קשר לגיל שלו.

כך או אחרת, זהו פסק דין אמיץ, חדשני ותקדימי שקורא תיגר על החלטת הביטוח הלאומי וחשוב מכך על הגיל השרירותי שנקבע בתקנות שלו. בית הדין קורא תיגר למעשה על המחוקק, וקובע שהתקנה מפלה, לא שיוויונית ולא צודקת.

עורך דין גיא אקוקה הוא אדם עם מוגבלות בעצמו, בעל משרד עורכי דין פרטי ברמת גן, פעיל מרכזי במספר עמותות המסייעות לאנשים עם מוגבלות, חבר הוועדה לקידום זכויות אנשים עם מוגבלות בלשכת עורכי הדין בישראל. הוא מתמחה בתחומי המשפחה, העבודה והביטחון הסוציאלי, בדגש על אנשים עם מוגבלות.

מערכת שווים כוללת כ-12 כותבים, כמעט כולם אנשים עם מוגבלויות. כל עבודתה מוקדשת לסיקור חייהם של אנשים עם מוגבלות בישראל.

כתבות אחרונות