
מדענים מאוניברסיטת ברקלי גילו ש”אנטביוז”, תרופה שמיועדת לגמילה מאלכוהול, עשויה לסייע גם בשחזור הראיה, למי שאיבד אותה כתוצאה מהזדקנות, או מהמחלה הגנטית רטיניטיס פיגמנטוזה. מדובר במאות מיליוני בני אדם ברחבי העולם.
הרעש החושי שמפריע לעין
החוקרים, בראשות פרופ’ ריצ’ארד קריימר, פרופסור לביולוגיה מולקולרית וביולוגיה תאית מאוניברסיטת ברקלי, ביצעו את הניסוי בעכברי מעבדה. אצל העכברים, נגרם רעש חושי ברשתית, כתוצאה ממוות של תאים קולטי אור (פוטורצפטורים) והצפה בחומר בשם “חומצה רטינואית”. הרעש החושי הזה מפריע במעבר של המידע מהעין למוח.
התרופה, כך גילו החוקרים, מעכבת את האנזימים שמייצרים את החומצה ופעילות היתר בתאים ברשתית. בכך היא מסייעת לתאים ששרדו להעביר את המידע החזותי למוח. במילים אחרות: מדובר בשחזור, ולא באופן חלקי, של הראיה.
העכברים בניסוי שהיו כמעט עיוורים לגמרי, הצליחו לזהות תמונות על גבי מסך, לאחר שקיבלו את התרופה. בניסוי נוסף, הוקרנו בפני העכברים קטעים מסרטים באופן מחזורי, והחוקרים עקבו אחרי פעילות המוח שלהם. הם גילו שהעכברים הגיבו לפריימים ספציפיים מהסרט, ולא רק לאור שבוקע מהמסך. הניסויים הוכיחו כי השימוש בתרופה ממש שיפר את הראיה, ולא רק את הרגישות של העכברים לאור.
פריצת דרך בשיפור הראיה
החוקרים אומרים כי התוצאה שקיבלו הייתה דרמטית ומעבר לציפיות שלהם. השלב הבא במחקר יהיה ניסוי קליני בבני אדם. הם מתכננים לבדוק קודם אנשים שחיים עם רטיניטיס פיגמנטוזה, ונמצאים בשלבים מתקדמים של המחלה, אבל לא סופיים שלה.
“אם יתנו למישהו עם ליקוי ראיה אנטביוז, וראייתו תשתפר אפילו במקצת, זו תהיה תוצאה נהדרת בפני עצמה”, אומר קריימר, “אבל זו גם תהיה הוכחה החשובה, שתוכל להניע פיתוח של תרופות חדשות ואסטרטגיה חדשה לגמרי בשיפור הראייה”.