
ועדת העבודה והרווחה בכנסת דנה היום (רביעי) בתקנות שירות התעסוקה החדשות, המסדירות את דמי התיווך על עובד זר בתחום הסיעוד. בתקנות אלו מבקש משרד הכלכלה להוסיף דמי טיפול חודשיים שישולמו על ידי המטופלים, בנוסף לתשלום הראשוני החד פעמי. יו”ר הוועדה, אפרת רייטן מרום (העבודה), הביעה חשש מתשלום חודשי נוסף שיוטל על משפחות המטופל, הקשיש או האדם עם המוגבלות. דיון נוסף בנושא יתקיים כבר בשבוע הבא, ובו צפויה גם ההצבעה על התקנות.
עו”ד גאולה צמח, מהלשכה המשפטית במשרד הכלכלה, הדגישה כי מדובר בתשלום חד פעמי של 1,723 שקלים, וכן 81 שקלים מדי חודש על כל תקופת שהות העובד. מאיה מילר משי, יועצת לממונה על זרוע העבודה במשרד, הוסיפה כי התשלום החודשי שיועבר למתווך נועד לטיפול בביקור רכז בבית המעסיק, מציאת העובד, הסדרת האישורים, הסדרת חופשות מולדת ועוד. לדבריה, תשלום זה נועד לתמרץ את הלשכה הפרטית שגייסה אותו להמשיך ולטפל בצורכי העובד.
ענבל משש, ראש מינהל העובדים הזרים ברשות האוכלוסין, עידכנה בדיון כי נחתמו הסכמים דו צדדיים עם המדינות סרילנקה והפיליפינים לגבי הסדרת גיוס העובדים. לדבריה, משא ומתן מתקדם מתקיים בנושא גם עם אוזבקיסטן ומולדובה. בישראל יש מכסה של כ-9,000 עובדים זרים לשנה, וכ-50% מהם מוקצים לעובדים מהסכמים עם המדינות הללו. עוד אמרה משש כי כ-300 פקחים בודקים העסקה בלתי חוקית של עובדים זרים, והם גם יוזמים ביקורות בלשכות הגיוס הפרטיות.
ח”כ איבתיסאם מראענה (העבודה) הדגישה כי מדינת ישראל ייחודית בכך שהעובדים הזרים מבצעים עבודה יומיומית 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע, והציעה לקבוע את התקנות החדשות לשנה בלבד, כדי לבחון את השפעת שינוי התקנות. ח”כ מופיד מרעי (כחול לבן) תמך אף הוא בקביעת התקנות כזמניות – ובדיקתן בשטח.

לדברי אלכס פרידמן, יו”ר “נכה לא חצי בן אדם”, כבר היום מוטלים על המעסיק עם המוגבלות דמי ביטוח בריאות של העובד וכן תשלומים נוספים – והטלת מעמסה כספית נוספת היא בלתי אפשרית מבחינת אוכלוסייה זו. מנגד, יריב שוריאן, יו”ר “אחיעוז”, המאגדת 22 לשכות פרטיות לגיוס עובדים זרים, טען כי התשלום החודשי נדרש להעסקת עובדים סוציאליים וכן אנשי מקצוע המטפלים באופן שוטף באישורי הגירה, ויזות כניסה, בדיקת עבר פלילי, ביקורי בית של העובד, נטישת מטופלים ואירועים חריגים.
רום בראב, נציג אגף התקציבים, הודה כי הלשכות אינן מקבלות כל תקציב מהמדינה, ואילו עו”ד מאיה בנדס, ממטה המאבק של המטופלים, הזהירה כי מדובר באוכלוסייה החלשה ביותר במדינה, שאין לה כל יכולת מיקוח. איתן בנימין, מהאגודה למען הקשישים, התנגד אף הוא לגביית דמי טיפול חודשיים, וסיפר על קשיש המוריד את המים בשירותים רק פעם ביום כדי לחסוך את הכסף להעסקת עובד זר. הוא קרא לחייב את הלשכות הפרטיות לפרסם מאזנים כספיים מדי שנה, כדי לוודא האם וכמה הן מרוויחות.
נוסח התקנות וניירות עמדה בנושא:
https://main.knesset.gov.il/Activity/committees/Labor/Pages/CommitteeMaterial.aspx?ItemID=2192480