
האם זה מה ששווים חיים של אנשים עם מוגבלות בישראל? המשטרה הודתה הבוקר במהלך דיון בוועדת החוקה כי לאחר שביצעה בדיקה של אירוע ההרעלה במעון “בית דפנה”, שבו מצאו את מותם שלושה דיירים עם מוגבלות, היא אינה מתכוונת לפתוח בחקירה פלילית – כך דווח לראשונה בגלי צה”ל. לפי הדיווח, ההחלטה התקבלה ללא שיח עם משרד הרווחה, שאחראי על המעון.
נציגת המשטרה בדיון, עו”ד מיטל גרף (רב-פקד), ראש תחום חקירות אנשים עם מוגבלות במשטרה, נשאלה על ידי יו”ר הוועדה, ח”כ גלעד קריב, האם המשטרה פתחה בחקירה פלילית באירוע, אך היא סירבה לענות. לטענתה, אחת ממשפחות הדיירים שנפטרו פנתה לבית המשפט בבקשה למנות שופט חוקר במקרה, ולכן היא מנועה ממתן תשובה לשאלה.
כאשר ח”כ קריב התעקש שוב ושוב, ואף נזף בה, התברר שהמשטרה, יחד עם הפרקליטות, החליטה לא לפתוח בחקירה פלילית. רפ”ק גרף ביקשה להבהיר כי המשטרה אינה מקבלת במקרים כאלה את ההחלטה לבדה, וכי יש גורמים נוספים שמעורבים בהחלטה, ובהם הפרקליטות והמכון לרפואה משפטית באבו כביר.
לפי דוח האירוע הרשמי של משרד הבריאות, שפורסם בעקבות המקרה הקשה, ב-1 במאי בשעה 14:30 התקבלה במשרד הבריאות הודעה על תחלואה ב”בית דפנה”. נתונים ראשונים העלו כי שלושה דיירים אושפזו בבית החולים – שניים במחלקת טיפול נמרץ ואחד במחלקה פנימית, וכי מטופלת אחת נפטרה במוסד.
בנוסף, דווח על מטופלים נוספים במוסד המשלשלים. יום למחרת, ה-2 במאי, דווח כי שני המאושפזים במחלקת טיפול נמרץ נפטרו. בסך הכל חלו 33 מטופלים.
בעקבות זאת, הגיע צוות של משרד הבריאות למעון, התעדכן קצרות בנעשה והחל בביצוע הביקורת, כולל נטילת דגימות מזון. הממצאים העיקריים שמצא הצוות הם כי חודש לפני האירוע נאלצו במעון לבצע הדברה לאחר גילוי של מכרסמים במקום; במטבח נמצאה רמת תברואה, סדר וניקיון טעונים שיפור (“אין הקפדה על עבודה במדורים ייעודיים, אין נהלי עבודה ברורים וחלק מהפעילויות נעשות בשיטת ‘מקום פנוי, אין הקפדה ברורה על הפרדת פעילויות כאשר מדובר במזון גולמי, בתהליך ו/או מזון מוכן לאכילה, אין נוהל לניקוי ציוד ובלנדרים, בהם נטחנות מנות מיוחדות עבור חלק מהחוסים, רמת השטיפה והניקיון של כלי הבישול לקויה. אין הקפדה על שטיפה חיצונית, במטבח לא מקפידים על סגירה של דלתות – חתולים נכנסו לשטח המטבח וסולקו רק לאחר הערה של המפקח, בכיורים לא היו מים חמים – ליקוי חמור”).

במחלקה סיעודית רמת הניקיון היית בינונית (“פתחי האוורור במחלקה מלוכלכים, בברז המטבחון לא היו מים חמים – ליקוי חמור, הדלת האחורית של המחלקה נמצאה פתוחה – אינה מונעת חדירת בעלי חיים/מכרסמים/מזיקים, השירותים לשימוש הדיירים בחצר היו מלוכלכים ולא היה מתקן לסבון ולניגוב ידיים”).
במסגרת בדיקת המזון ניטלו 11 דגימות מזון, חלקן מתאריך ה-30.4 וחלקן מה-1.5, ובנוסף נלקחו דגימות חומוס וגבינה צפתית. תוצאות המעבדה הצביעו על חריגה בדגימה של גולש טחון מיום 30.4 בערכים הבאים: אי קולי 900 cfu/gram וקלוסטרידיום cfu/gram 260000.
לפי ההערכה, חיידק הקלוסטרידיום הוא שגרם להרעלת המזון הנרחבת וגם למותם של הדיירים.
למרות המחדלים שחשף משרד הבריאות, המשטרה כאמור החליטה לא לפתוח בחיקה פלילית. שלושה מתים יש, אבל אשמים כבר לא יהיו.