
כ-30 נכים על כסאות גלגלים התיישבו במשך שעות ארוכות היום (ב) במשרדי הביטוח הלאומי בירושלים. זאת במחאה על גובה קצבת הניידות, ועל מתן זכאות לרכבי משא לא בטיחותיים לאנשים עם מוגבלות, במקום לתת זכאות לרכבי נוסעים רגילים.
לפני קצת יותר משנתיים, דרש מנכ״ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, ממשרד הבריאות, לאשר למוגבלים בניידות ״אך ורק רכבי נוסעים הקיימים בישראל, שיצאו מפס הייצור ככאלה״. שפיגלר הבהיר במכתב ששיגר למשרד הבריאות, שמדובר בכלי רכב ״שלא בוצעה הסבה כלשהי מרכב משא לנוסעים״. למרות זאת, נכים טענו שמשרדי הבריאות והתחבורה לא אישרו חלק מהאבזור הרלנווטי לרכבים אלה.
נעמי מורביה, יושב ראש מטה מאבק הנכים שיזמה את המחאה, מסבירה כי מעבר לעניין הבטיחותי, מדובר בכלי רכב בזבזניים יותר בסולר, וכאלה שהביטוח עליהם יכול להגיע ל-7,000-8,000 שקלים בשנה – מה שמהווה הוצאה כבדה על ציבור הנכים. זאת חרף העבודה שקצבת הניידות, שאמורה לעזור לכסות את ההוצאות הללו, לא עודכנה בשנים האחרונות לאחר שמשרד האוצר לא אישר להעלות אותו. זאת בזמן שההוצאות על רכב עלו בעשרות אחוזים.

מנהלת אגף נכויות בביטוח הלאומי נכחה בשטח עם המוחים לאורך היום, וקיימה איתם דיון בשמו של שפיגלר. הצדדים הגיעו להבנות, לפיהן השינויים האלה תלויים במה האוצר יחליט מול משרד התחבורה והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים, והמוחים פיזרו את ההפגנה בשעות הערב המוקדמות.
ביום רביעי בשבוע הבא אמורים להיפגש נציגי הנכים עם נציגי האוצר, משרד התחבורה, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים והביטוח הלאומי שיארח את המפגש, בניסיון לשפר את התנאים לנהגים נכים. ״אני מקווה שהעניין יגיע לכדי פתרון. אבל אם ימשיכו למרוח אותנו, אז נחזור למאבק״, מבטיחה מורביה.
מהביטוח הלאומי נמסר: “כחלק בלתי נפרד ממדיניות הביטוח הלאומי, אנחנו מנהלים שיח ישיר ומכבד עם ארגוני הנכים, כפי שהובטח להם עוד בטרם המפגש היום. בשבוע הבא יתקיים מפגש עם נציגי הארגונים, בתקווה להגיע לעמק השווה ולסייע בנושא האבזור מול משרדי הממשלה”.