נושאים קשורים

בקרוב: שליטה באייפון ובאייפד – רק באמצעות העיניים

שורה של מאפייני נגישות חדשים צפויים להשתלב במערכות ההפעלה של ענקית הטכנולוגיה אפל. יצורפו גם יכולות בינה מלאכותית לזיהוי דיבור מוגבל והאזנה למוזיקה עבור כבדי שמיעה

“אין צוות חינוכי בשעות אחה”צ, הבן שלי חווה רגרסיה”

גן התקשורת "אייל" ברעננה נמצא בחוסר יציבות כבר שנה. הסיבה: ארבע נשות צוות יצאו לחופשת לידה, ללא תחליף הולם. האימהות פנו לעירייה: מפסידות שעות עבודה, והילדים סובלים

המדינה לא מאשרת הסעה – ופעוט מונשם נוסע למעון באוטובוס ציבורי

בחצי השנה האחרונה אימו של שחר (שם בדוי) בן השנתיים מנהלת מאבק מול הרשויות לקבלת הסעה שמותאמת למצבו הסיעודי. במקום לספק פתרונות - הן מגלגלות אחריות

אפקט המלחמה: יותר מחצי מיליון ישראלים יזדקקו לטיפול נפשי

גורמי המקצוע בתחום בריאות הנפש הזהירו בוועדת הבריאות של הכנסת: "רופאים צעירים בורחים מהמערכת הציבורית בגלל תנאי העבודה הקשים"



הכנסת דנה בהגדלת הקצבה לחטופים ששבו מהשבי

לפי ההצעה שנדונה בוועדת הרווחה, הקצבה תוכפל ל-2,600 שקלים ופדויי השבי יקבלו אוטומטית הכרה של 50% בשל הפרעת פוסט טראומה
ראשיאנשים עם מוגבלויותהרווחה לא אוספת מידע על נפגעי מין ואלימות עם מוגבלות

הרווחה לא אוספת מידע על נפגעי מין ואלימות עם מוגבלות

דוח מבקר המדינה מצא כי לשכות המשרד ברשויות המקומיות לא מנהלות תיעוד של העבירות החמורות, וטרם נמצאה דרך טיפול הולמת בנושא

ילד מתגונן מפני אלימות (אילוסטרציה). צילום: ביגסטוק
ילד מתגונן מפני אלימות (אילוסטרציה). צילום: ביגסטוק

על פי דוח מבקר המדינה על השלטון המקומי המתפרסם היום (שלישי), רק 23% מהרשויות המקומיות שנבדקו דיווחו כי הן מסוגלות לספק את כל השירותים לתושבים עם מוגבלות. כמו כן על פי ממצאי הדוח, 90% מהרשויות שולחות פעוטות בגילאי חצי שנה עד שלוש למעון יום שיקומי ברשות מקומית סמוכה, כשחלקם נאלצים לנסוע אפילו 70 ק”מ ביום עד למעון ובחזרה.

בחודשים אפריל עד דצמבר 2022 בדק מבקר המדינה את השירותים שמספקות הרשויות המקומיות לאנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם, בדגש על הפערים בין המרכז לפריפריה. המבקר בדק לעומק את התנהלותן של עיריות אופקים, בני ברק ורמת השרון, וגם את מועצה המקומית כפר כנא והמועצות האזוריות אל-קסום וחוף הכרמל.


עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 4 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו >>> bit.ly/Shavvim-igul-letova


הבדלים משמעותיים בין המרכז לפריפריה

על פי ממצאי הדוח, מגוון השירותים המיועדים לאנשים עם מוגבלות, והיקף כוח האדם העוסק בתחום בפריפריה מצומצם לעומת המרכז. ברשויות הפריפריה נמצא כי מספרם של המועדונים החברתיים קטן יחסית, היציאה לנופשונים ממומנים ממומשת רק באופן חלקי, ובמרביתן אין גורם מקצועי שדואג לרווחתם של תושבים עם מוגבלות.  

בנוסף, קיימים הבדלים ניכרים בין הרשויות בהעסקת עו”סים ייעודיים לתחום המוגבלויות. 78% מהרשויות במרכז מעסיקות עו”סים המטפלים בתחום המוגבלויות, לעומת 15% מהרשויות בפריפריה. מנהלי המחלקות לשירותים חברתיים והעו”סים העוסקים בתחומי המוגבלות פעלו רק במקרים שהונחו לפתחם, ולא היו פנויים להרחיב את מעגל הזכאים ומיצוי זכויותיהם של האנשים שלא פנו מיוזמתם למחלקות.

על פי החלטת ממשלה משנת 2014, גוף ציבורי המעסיק פחות מ-100 עובדים חייב להבטיח כי לפחות 3% מבין עובדיו הם אנשים עם מוגבלות. החל משנת 2017 על גוף ציבורי גדול המעסיק 100 עובדים ומעלה – ובכלל זה הרשויות המקומיות – להבטיח כי 5% לפחות מבין עובדיו הם אנשים עם מוגבלות משמעותית. אולם בשנת 2021, כ-26% מהרשויות המקומיות בישראל שבהן רוב התושבים יהודים, לא עמדו ביעד הייצוג ההולם במלואו. בקרב רשויות שרוב תושביהן לא-יהודים – 62% לא עמדו ביעד.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

“צריכים להצדיק את קיומנו”

לפי הערכות, אנשים עם מוגבלות נפגעים מאלימות ומעבירות מין פי ארבעה עד פי עשרה יותר מהאוכלוסייה הכללית, אבל המבקר מצא כי משרד הרווחה אינו אוסף מידע הנוגע למקרי אלימות שבהם נפגעים אנשים עם מוגבלות, כדי לטפל בתופעה. “הבן שלי היה קורבן של תקיפה ושל אונס, והרשויות לא ספרו אותו”, העידה אם לאדם עם מוגבלות שהשתתפה בקבוצת מיקוד של מבקר המדינה. “הרשות המקומית הייתה צריכה לתת טיפול פסיכולוגי, אבל צריך תור”.

אנחנו לא מוכנים לקבל חיים של הדרה, אנחנו רוצים שהילד שלנו יהיה חלק מהסביבה שמקיפה אותו בלי התנצלויות ובלי תנאים”, אמרו הורים שהשתתפו בקבוצות המיקוד של משרד מבקר המדינה. “באחד המקרים שניסינו להביא פעילות פנאי לילדים עם צרכים מיוחדים זה נכשל, לא התקבלנו בדלת הפתוחה של העירייה. נאבקנו קשה, והיינו צריכים להצדיק את קיומנו”.

“אני לא צריכה מועדונית מיוחדת, אני צריכה חיי חברה עם חבר’ה צעירים”, אמרה אישה עם מוגבלות שהשתתפה בקבוצת המיקוד של משרד מבקר המדינה. משתתפת אחרת העידה כי “חלק גדול מהעיר לא נגיש והמדרכות לא נגישות. אני לא יכולה להגיע לבריכה שהיא שני רחובות ממני בלי רכב, כי סגרו את הרחוב לכיסא גלגלים”.

בהתאם לממצאים אלו ולטענות שהועלו בקבוצות המיקוד בדוח, המבקר, מתניהו אנגלמן, ממליץ כי הגופים המופקדים על תחום המוגבלות בכלל משרדי הממשלה (הרווחה, החינוך, הפנים ועוד) יעמדו על הסיבות שהובילו לפערים הקיימים בין הרשויות, ויגבשו פתרונות שיצמצמו את הפערים.

יליד 1991. נשוי פלוס אחד. נולד עם שיתוק מוחין קל. בוגר תואר ראשון בתקשורת וניהול. היה כתב צבאי בדובר צה"ל, עורך באתר one וכתב אתר השקמה מרשת שוקן. במקביל לעבודתו ב"שווים" מגיש תוכנית ספורט ב"רדיו סול" ומשמש עורך משנה באתר "ישראל ספורט".

כתבות אחרונות