נושאים קשורים

מתמודדת נפש קיבלה אישור להמתת חסד – ועוררה סערה

זוראיה טר בק ההולנדית התמודדה כל חייה עם דיכאון, חרדה, טראומה והפרעת אישיות. בראיון לגארדיאן הסבירה: "לפעמים, כשאת אוהבת מישהו, את חייבת לתת לו ללכת"

חוקרים: הסרטון הזה יעזור לכם להבין אם אתם על הרצף

מדובר בסרטון שמציג גליל דו-ממדי מסתובב שעשוי מנקודות. חוקרים איטלקים גילו כי האישונים של אוטיסטים מתנהגים אחרת במהלך הצפייה בו – בהשוואה לניורוטיפיקלים

בקרוב: שליטה באייפון ובאייפד – רק באמצעות העיניים

שורה של מאפייני נגישות חדשים צפויים להשתלב במערכות ההפעלה של ענקית הטכנולוגיה אפל. יצורפו גם יכולות בינה מלאכותית לזיהוי דיבור מוגבל והאזנה למוזיקה עבור כבדי שמיעה

“אין צוות חינוכי בשעות אחה”צ, הבן שלי חווה רגרסיה”

גן התקשורת "אייל" ברעננה נמצא בחוסר יציבות כבר שנה. הסיבה: ארבע נשות צוות יצאו לחופשת לידה, ללא תחליף הולם. האימהות פנו לעירייה: מפסידות שעות עבודה, והילדים סובלים
הסתדרות 480-100

אין אישור להסעה – ופעוט מונשם נוסע למעון באוטובוס ציבורי

בחצי השנה האחרונה אימו של שחר (שם בדוי) בן השנתיים מנהלת מאבק מול הרשויות לקבלת הסעה שמותאמת למצבו הסיעודי. במקום לספק פתרונות - הן מגלגלות אחריות
ראשיאנשים עם מוגבלויותהמפעל המוגן בסכנת סגירה, עשרות עיוורים יישארו בבית

המפעל המוגן בסכנת סגירה, עשרות עיוורים יישארו בבית

לאחר שנקלעה העמותה המפעילה את מסגרת התעסוקה לקשיים כלכליים, קבוצת עיוורים ולקויי ראייה מירושלים עשויים למצוא את עצמם בבית: "זה לא חיים"

עובדת במפעל המוגן ללקויי ראייה ואנשים עם עיוורון בירושלים. צילום: באדיבות עמותת גשר
עובדת במפעל המוגן ללקויי ראייה ואנשים עם עיוורון בירושלים. צילום: רחל בללי

“המפעל הזה הוא כל החיים שלנו, ואם הוא ייסגר לא יהיה לנו בכלל מה לעשות”, מספר ל”שווים” סובחי ברום (60), אדם עיוור שעובד במפעל המוגן של עמותת “גשר” שקיבל צו סגירה מעיריית ירושלים. כבר עשרות שנים שהמפעל המוגן בירושלים מספק תעסוקה למאות אנשים עם לקויות ראייה ועיוורים, ומעניק להם שגרת חיים טובה. כיום מועסקים במפעל כ-45 עובדים, שעשויים למצוא את עצמם ללא שגרה תומכת בקרוב.

“עמותת ‘גשר’ נקלעה לקשיים כלכליים, ואמרה שהיא לא יכולה להחזיק יותר את המפעל”, מספרת ל”שווים” רחל בללי, יו”ר עמותת “ששת” לעיוורים. “גשר” מתפעלת את המפעל שנים רבות בשיטת המכרז מטעם העירייה. במצב בו העמותה מצויה בקושי כלכלי בהפעלת המפעל, אמורה העירייה להוציא מכרז חדש לחברות אחרות. הפעם, משום מה, זה לא קורה.


עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו >> https://bit.ly/Shavvim-igul-letova


“יהיה להם קשה להתרגל למקום אחר”

“בעירייה אמרו שהם ימצאו פתרונות חלופיים לאנשים שמועסקים במפעל, אבל זה בעייתי”, מוסיפה בללי. “יש אנשים שעובדים שם כבר עשרות שנים, ויהיה להם קשה עד בלתי אפשרי להסתגל במקום חדש. מה גם, שבמידה וזה יקרה, הם ישובצו עם אנשים עם מוגבלויות אחרות, דבר שיקשה עליהם אף יותר”.

נציין כי מפעלים מוגנים מוקמים ברחבי הארץ לרווחתם של אנשים עם מוגבלויות שונות, במטרה לספק להם שגרת חיים בריאה ותעסוקה מכובדת. חלק ממימון המפעלים מגיע ממשרד העבודה והרווחה, וחלק מגיע מהתוצר שעושים העובדים במפעל. “הם עושים עבודות אריזה מגוונות בהתאם ליכולתם”, מסבירה בללי.

עובדים במפעל המוגן ללקויי ראייה ואנשים עם עיוורון בירושלים. צילום: באדיבות עמותת גשר
עובדים במפעל המוגן ללקויי ראייה ואנשים עם עיוורון בירושלים. צילום: רחל בללי

“אנחנו לא נוותר”

ברום עובד במפעל כבר שנתיים, והתאכזב מאוד לשמוע על הודעת הסגירה. הוא החליט לפעול לביטולה. “זה כל החיים שלנו המפעל”, הוא מעיד, “במידה והוא ייסגר, האנשים כל היום ישבו בבית ולא יעשו כלום. זה לא חיים”. כדי לבטל את ההחלטה טענו העובדים בפני העירייה, בעזרת עמותת “ששת”, כי ייגרם להם נזק רב בעקבות סגירתו. מחר (שני) הם ייפגשו עם סגן ראש עיריית ירושלים במטרה לשנות את ההחלטה. “אנחנו לא נוותר ונעשה הכל”, אומר ברום.

מנגד, בית החינוך לעיוורים בירושלים מוכן לקחת על עצמו את העלויות הכרוכות באחזקת המפעל כדי שיוכל להמשיך ולהוות בית לכל העובדים שלו. לשם כך ביקשו בבית החינוך לעיוורים מהעירייה שייתנו להם את הזכויות על המקום, ויעבירו את התקציב אליהם – אך סורבו. “הם אומרים שאפשר רק דרך מכרז, אבל הם לא רוצים לפתוח כזה”, טוענת בללי.

במידה וההחלטה לא תשתנה, מתכוון ברום לארגן הפגנות מול ראש העיר בתקווה לשינוי המצב. “אני מקווה מאוד שלא נגיע למצב הזה. בעקבות לקות הראייה או העיוורון איתו נאלצים לחיות עובדי המפעל, יהיה קשה לארגן את ההפגנות. אבל אם לא תהיה ברירה, נארגן גם את זה”, הוא אומר.

עיריית י-ם: “לא תלוי בנו”

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: “מפעל העיוורים הופעל ע”י ארגון ‘גשר’ מתוקף מכרז עירוני, כמו מפעלים נוספים בעיר. לצערנו הרב, הארגון נקלע לקשיים, ועומד בפני פירוק וסגירה. הדבר אינו תלוי בעירייה או נמצא בשליטתה”.

“הארגון הודיע לעירייה בתאריך ה-9.1.24, על כוונתו לסגור את המפעל בתוך חודשיים (ב-10.03.24). מאז העירייה פועלת מסביב לשעון במטרה למצוא פתרונות חלופיים עם מקבלי השירות ובני משפחותיהם, ומול ארגונים זכיינים נוספים בעיר. העירייה תלווה את התושבים ותעשה את מירב המאמצים למצוא את הפתרונות הטובים ביותר עבורם”.

יליד 1998, רווק. נולד עם חולשה בפלג גוף שמאל. כותב מגיל 14 סדרות. משחק טניס כיסאות גלגלים באופן תחרותי

כתבות אחרונות