
לרגל יום הגיוון הבינלאומי שצוין אתמול (21.5), נציבות שירות המדינה פרסמה את נתוני הגיוון התעסוקתי והייצוג לשנת 2023. מהדוח עולה כי בכל הקשור לייצוג אנשים עם מוגבלות בשירות המדינה, לא רק שאין סיבות לחגוג את היום הזה – אלא יש הרבה סיבות לדאגה.
החוק בישראל הציב את יעד ההעסקה של עובדים עם מוגבלות בשירות המדינה על 5% מכלל העובדים. למרות זאת, דוח הגיוון החדש מצביע על כך שבשנה שעברה רק 3% מהעובדים בשירות המדינה היו אנשים עם מוגבלות. לא זו בלבד, ב-2023 נרשמה ירידה של 0.7% בשיעור הייצוג של אוכלוסייה זו, והיא מצטרפת לירידה של 1.7% בין השנים 2017 ל-2022. כלומר, מ-2017 המדינה נמצאת במגמה שלילית בתחום זה.
מבחינה מספרית, 2,488 עובדים עם מוגבלות מועסקים נכון ל-2023 בשירות המדינה (כאמור 3% מכלל העובדים). זאת, לעומת שיעור האנשים עם מוגבלות בקרב האוכלוסייה הכללית שעומד על 15.8% – פער עצום. בעקבות מגמת הירידה המדאיגה, האגף לגיוון תעסוקתי של נציבות שירות המדינה הגדיר אנשים עם מוגבלות כאוכלוסייה במיקוד אסטרטגי לשנים 2020-2023. אולם, בינתיים, כפי שהנתונים מראים, התוצאות רק הורעו.

כל מדרגי העבודה בשירות המדינה נמצאים במגמה שלילית מבחינת עובדים עם מוגבלות: דרג כניסה, דרג ניהול מקצועי ודרג בכיר. ב-2023 אף מדרג לא עמד ביעד של 5%. המצב הגרוע ביותר נרשם במדרג הסטודנטים עם מוגבלות, שעמד על 0%.
בשירות המדינה מועסקים כ-83,585 עובדות ועובדים ב-95 יחידות שונות. מתוכם, עובדים מהחברה הערבית, לרבות דרוזים וצ'רקסים, מהווים15.2% מכלל העובדים, עובדים יוצאי אתיופיה מהווים 3.8%, עובדים עם מוגבלות 3%, עובדים מהמגזר החרדי 2.8% ועובדים עולים חדשים 1.2%.
אלא שבעוד שמגמת הייצוג של החברה הערבית, יוצאי אתיופיה והמגזר החרדי חיובית ובמגמת עלייה מתמדת, ביחס לאנשים עם מוגבלות המצב הפוך. "יחד עם ההצלחות בתחום לאורך השנים, עבודה רבה עוד לפנינו ואנו צריכים לעבור עוד כברת דרך על מנת שכלל האוכלוסיות ימצאו ביטוי מספק בשירות המדינה", אמר לאחר פרסום הדוח נציב שירות המדינה, פרופ' דניאל הרשקוביץ. "לכן אנחנו ממשיכים למקד מאמצים באוכלוסיית האנשים עם מוגבלות, שאחוזי שילובם בשירות המדינה עדיין נמצאים בירידה".
שיעור העסקה של אנשים עם מוגבלות לפי משרדי ממשלה, 2023


מגמת הירידה בשיעור העובדים עם מוגבלות בשירות המדינה, 2023
דוח מדד הגיוון התעסוקתי, המתפרסם זו השנה השלישית, כולל את כלל מערכות שירות המדינה – משרדי הממשלה, בריאות, חוץ וביטחון. המדד משקף תמונת מצב שנתית בהתאם לקריטריונים אחידים לפי נתוני ייצוג עובדים מרקע מגוון ועמידה ביעדים, קליטת מועמדים, קידום וכשירות תרבותית בשירות המדינה. כל משרד מקבל ציון בהתאם למאמציו להובלת הגיוון והייצוג.
ייצוג עובדים עם מוגבלות: יחידות הממשלה שבולטות לרעה
הנגב, הגליל והחוסן הלאומי – 0%
הרבנות הראשית – 0%
לשכת הפרסום הממשלתית – 0%
מערך הסייבר הלאומי – 0%
משרד החוץ – 0%
משרד החינוך – 0%
משרד הפנים – 1%
משרד לשוויון חברתי – 1%
משרד ראש הממשלה – 1%
נציבות שירות המדינה (שאחראית לגיוון בתעסוקה וכתבה את הדוח) – 2%
משרד המשפטים (שבתוכו יושבת נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות) – 2%
בולטת לטובה:
רשות המיסים – 6%-7%






