נושאים קשורים

כ־40 עובדי אלו"ט יקבלו מלגות ללימודי תואר בחינוך עם התמחות באוטיזם

שיתוף פעולה בין אלו"ט למכללת סמינר הקיבוצים יאפשר לעובדי העמותה ללמוד לתואר ראשון עם התמחות באוטיזם, במקביל לעבודתם. המטרה: לקדם את העובדים מקצועית ולשפר את השירות לאנשים עם אוטיזם

לא חייבים להיות פסיכולוג: האנשים שעזרו למפונים להתמודד עם טראומה

פיילוט של נט"ל שילב עמיתים תומכים במלונות מפונים במהלך המלחמה. המסקנה במאמר שפורסם עכשיו: אנשים עם ניסיון אישי בהתמודדות נפשית יכולים לספק תמיכה משמעותית

איך עברתי אבחון אוטיזם דרך הרווחה ללא עלות

אחרי שאובחן כאוטיסט בגיל 30, אמיר שטיין מסביר איך עושים את זה דרך שירותי הרווחה: למי המסלול מיועד, איך פונים, מה ההבדל מאבחון פרטי וכמה זה חוסך לכם

אחרי 5 שנים: השחקנית חושפת שאובחנה בטעות עם טרשת נפוצה

כוכבת "נשואים פלוס" כריסטינה אפלגייט, שחשפה ב־2021 כי היא חולה במחלה, סיפרה כי הרופאים קבעו שהאבחנה הייתה שגויה. התסמינים הקשים נמשכים והיא עדיין מתקשה ללכת: "לא הבראתי פתאום"

אישום: האב תקף את בני משפחתו ובהם בן 4 על הרצף

כתב אישום שהוגש נגד תושב המרכז מתאר מסכת ממושכת של אלימות ואיומים כלפי בני משפחתו. באחד המקרים היכה את בנו האוטיסט בן הארבע בפניו וגרם לו לחבלות קשות
ראשינגישותלא נגישה, אבל מהממת: כך תשרדו טיול באיטליה עם מוגבלות

לא נגישה, אבל מהממת: כך תשרדו טיול באיטליה עם מוגבלות

איטליה מציעה נופים מרהיבים ותרבות עשירה, אך מטיילים עם מוגבלויות מתמודדים עם אתגרים משמעותיים בנגישות בתחבורה, באתרים ובשירותים. טיילתי ובדקתי

איטליה - ללא נגישות. צילום: אמיר שטיין
איטליה – ללא נגישות. צילום: אמיר שטיין

לאחרונה יצא לי לטייל באיטליה. זו לא הפעם הראשונה שאני מבקר במדינה, אבל זו הפעם הראשונה מאז שהמצב הבריאותי שלי – אנדומטריוזיס – החמיר ופגע ביכולתי ללכת, לעמוד ואפילו לשבת. בשנים האחרונות למדתי רבות על סטנדרטים של נגישות, וכעת אני לא יכול שלא לשים לב לחוסר הנגישות המשווע של איטליה.

איטליה כראי

אז מה הבעיה? איטליה לא נגישה, למרות שהיא מעוניינת להיראות אחרת. במדדי נגישות של אירופה היא מדורגת במקום העשירי, אך מניסיוני בטוסקנה, פיזה וונציה, ברור לי שלאיטליה לא מגיע המקום הזה. המסעדות אכן נגישות, אך נחזור לזה בהמשך.

Igul-Letova

למה חשוב לי לדבר על בעיית הנגישות באיטליה? כי היא משקפת בעיות שקיימות גם אצלנו בישראל. כאשר עבדתי בחנות בקניון בארץ, הייתה לנו מדבקה כחולה המראה שהחנות נגישה, אך אף אחד מהעובדים לא ידע להפעיל את האביזרים למכשירי שמיעה. זו בדיוק הבעיה של איטליה וגם שלנו – נגישות על הנייר בלבד.


עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. לתרומה הקליקו >> https://bit.ly/Shavvim-igul-letova


טוסקנה התלולה

טוסקנה מורכבת מעיירות קטנות וערים רחוקות זו מזו, והתחבורה העיקרית היא ברכבות. תחנות הרכבת בטוסקנה אינן מתוכננות עבור אנשים עם מוגבלויות – יש בהן מדרגות תלולות, מעברים עיליים ותת-קרקעיים ואין כמעט רמפות ומעליות תקינות. הדרכים מרוצפות באבנים בלתי אחידות והמסעדות אולי נגישות בכניסה, אך השירותים לא מותאמים לאנשים עם מוגבלות.

Igul-Letova
טוסקנה התלולה מדי. אמיר שטיין מלפני עץ אתרוגים. צילום: עידן קרמרז'
טוסקנה התלולה מדי. אמיר שטיין מלפני עץ אתרוגים. צילום: עידן קרמרז'

פיזה, את לועגת לי?

כשהגעתי לפיזה, רציתי לטייל על חומות העיר. בלשכת התיירים נאמר לי שיש מעליות בטיילת החומות, אך שמחתי התפוגגה כשגיליתי שיש מדרגות בלתי נגישות כמה מטרים לאחר מכן. כך נאלצתי לוותר על טיול בטיילת, ולהסתפק בסיור באזורים בהם כן יכולתי ללכת בקלות.

המסלול המאתגר. צילום: אמיר שטיין
המסלול המאתגר. צילום: אמיר שטיין

פאנצ'ר בפירנצה

בפירנצה, העיר שמסמלת את הרנסנס והנאורות, חוויתי את אחת החוויות היותר ישראליות שיצא לי לחוות. פירנצה מרוצפת כמו שיניים של כריש. ללכת כמה מטרים גרם לי לכאבים ברגליים ובאגן ולא יכולתי להמשיך. גיליתי שאפשר לשכור כיסא גלגלים מלשכת התיירים המרכזית, אז הלכנו ללשכה. נחשו מה? הלשכה לא היתה נגישה. היה צריך לרדת אליה במדרגות, והמעלית נכים שהיתה שם לא עבדה.

לצערי, נאלצתי לוותר על פירנצה כי פשוט היו יותר מדיי קשיים, וזה תסכל אותי והכאיב לי. אם אתם רוצים לטייל בפירנצה, וקשה לכם ללכת, יש סיורים ברכב גולף/קולנועית, אבל צריך לשריין את הסיורים הללו כמה שבועות מראש. כמו כן, אפשר לשריין כיסא גלגלים מראש מלשכת התיירים. אין על זה יותר מדיי מידע בעברית, אז אני מקווה שהטור הזה יהיה מועיל גם מהבחינה הזו.

מפה שמסבירה על ההנגשה של החומות של פיזה. צילום: אמיר שטיין
מפה שמסבירה על ההנגשה של החומות של פיזה. צילום: אמיר שטיין

ונציה: יפה ושרירותית

ונציה היא עיר יפיפייה אך קשה מאוד לאנשים עם מוגבלות בתנועה. הגשרים הרבים לא תמיד נגישים, והניווט בעיר מסובך. הפתרון האפשרי הוא שימוש באוטובוס מים או הפעלת מצב "wheelchair accessible" בגוגל מפות.

תעלות ונציה. צילום: אמיר שטיין
אחד הגשרים הבודדים בונציה שמונגשים. צילום: אמיר שטיין

איזון עדין בין ישן לחדש

בעיות הנגישות נובעות מהבחירה לשמר את הישן על חשבון הנגשה מודרנית. עם זאת, מקומות כמו רחוב אוקספורד בבריטניה הצליחו לשלב נגישות עם שמירה על אסתטיקה היסטורית. חשוב לקדם פתרונות שיאפשרו לכולם ליהנות מהמורשת ההיסטורית, ולהבטיח שנגישות לא תהיה רק "מס שפתיים".

למה כן איטליה? למרות הכל, איטליה היא מדינה מהממת. האנשים חמים ונחמדים, והשירותים הציבוריים מאפשרים כניסה חינם ופטור מתשלום למלווה כשמציגים כרטיס נכה. בכל עיר כדאי ליצור קשר עם לשכת התיירים המקומית לקבלת מידע על אתרים נגישים וטיפים שימושיים.

אמיר שטיין, יליד 1996, הוא כותב ומרצה, בעל ערוץ יוטיוב חינוכי, מתמודד נפש, יוצא החברה החרדית, טרנסג'נדר א-בינארי וסטודנט לספרות ופילוסופיה יהודית.

כתבות אחרונות