נושאים קשורים

עדי אלטשולר מצטרפת לפוליטיקה כמועמדת ישר לשרת החינוך

כלת פרס ישראל, שהקימה את "כנפיים של קרמבו" והייתה ממייסדות רשת החינוך המכיל "אינקלו", מצטרפת למפלגתו של גדי אייזנקוט: "עשיתי כל שביכולתי לשנות את החינוך מבחוץ ומלמטה. אין לי זכות לעמוד מהצד"

ברוכה הבאה: רותם סלע מצטרפת לוועד המנהל של עמותת שווים

השחקנית והמגישה, מנחת "ריאיון מיוחד" (קשת 12), תסייע בהתנדבות לקידום מודעות למען זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות ולהרחבת פעילות העמותה ואתר שווים. סלע: "שמחה להצטרף לשווים ולתרום מזמני, מניסיוני ומהכלים שעומדים לרשותי"

בעקבות חשיפת שווים: משרד התיירות דורש בירור בפרשת הילד שגורש מהמלון

מנכ"ל משרד התיירות פנה להתאחדות המלונות בעקבות המקרה שבו משפחתו של אוריאל בן ה-14 נדרשה לעזוב את מלון המלך שלמה בנתניה לאחר שצעק בלובי: "התנהלות מחפירה, בלתי רגישה ומדירה"

בגלל נכה צה"ל בקמפיין: קריאות בעולם להחרים את אדידס

שליו ביטון איבד את רגלו מירי נ"ט מרצועת עזה ב-2021. אדידס בחרה בו לקדם שירות שמאפשר לקטועי גפיים לרכוש נעל אחת בחצי מחיר. כעת תמונתו מופצת ברשת, בעיקר על ידי פעילים פרו-פלסטיניים, לצד קריאות לחרם על החברה

"אולי מצאתי את אהבת חיי": אפליקציית ההיכרויות לאנשים עם מוגבלות

שירה שטילמן, על הרצף בתפקוד גבוה, נכנסה ל-UNIQ, פלטפורמה חדשה עבור אנשים עם מוגבלות, ומצאה בן זוג. בתוך חודשיים הצטרפו כ-800 משתמשים, עם אימות אנושי, מנגנוני מוגנות וליווי של עובדות סוציאליות
ראשימאמרים מיוחדיםבקורס מיוחד: נכי צה"ל יהפכו למנטורים למתמודדי נפש

בקורס מיוחד: נכי צה"ל יהפכו למנטורים למתמודדי נפש

תוכנית הכשרה מיוחדת של אגף השיקום במשרד הביטחון הכשירה לאחרונה 16 מתמודדי פוסט טראומה לחניכה וליווי של פצועי נפש אחרים

אלון עוז. צילום: אורן כהן
אלון עוז באנדרטת אסון המסוקים. צילום: אורן כהן

16 נכי צה"ל ותיקים שמתמודדים עם פוסט טראומה הפכו לאחרונה למנטורים לפצועי נפש לאחר שסיימו קורס מיוחד של הענף לליווי פצועי ונכי צה"ל באגף השיקום של משרד הביטחון.

"הרצו לנו האנשים הכי מקצועיים שיש", מספר ל"שווים" בהתרגשות אלון עוז, נכה צה"ל מתמודד נפש, שנפצע באסון המסוקים ב-1997. "במשך ארבעה חודשים הם לימדו אותנו בדיוק באיזה נושאים אפשר לגעת כשיוצרים קשרים עם מתמודדי נפש, ובאיזה לא".

Igul-Letova

עוז (52) מפתח תקווה היה מ"פ מפקדה בחטיבת הנח"ל כשאירע אסון המסוקים. "רציתי לעלות ללבנון לבקר את החיילים", הוא משחזר, "אבל שעה לפני האסון באו והחליפו אותי, ככה שלא הייתי על המטוס בזמן ההתרסקות".

כשהגיע עוז למטוס, צפה במחזה מזוויע, אותו הוא נאלץ לסחוב עד היום. "ראיתי גופות של חיילים שלי, זה היה קשה נורא", הוא מספר בצער. המראות האלו משפיעים עליו עד היום. "במשך שמונה חודשים אחרי המקרה התמודדתי לבד. לא היה אז את המודעות כמו שיש היום".


עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו bit.ly/Shavvim-igul-letova

Igul-Letova

עוז מספר שניסה לטפל בעצמו כדי להירפא ממה שחווה ולהמשיך בחייו. "במשך 25 שנה ניסיתי לא להתעסק בזה ולשכוח". ניסיונות ההדחקה כמובן עלו בתוהו, ומאז הוא מתמודד עם טריגרים שמחזירים אותו אחורה. "ריחות, טעמים, בתי קברות. ברגע אחד אני חוזר לשם", הוא מעיד.

לפני שנתיים, לדבריו, הוא הוזמן לאירוע שגרם לו להבין שהוא צריך לטפל בעצמו. "זה היה אירוע עם אנשים מהצבא, והוא נתן לי את הכוח להתחיל להתמודד. הבנתי שיש לי את הכוחות לא להדחיק את מה שעברתי". מאז, עוז מטופל על ידי פסיכיאטר.

לאחרונה הוא סיים את הקורס המיוחד שהפך אותו למנטור לפצועי נפש. "הקורס עזר לי מאוד, ועכשיו אני כבר מחכה להתחיל לעזור לאחרים. הפציעה בנפש היא הפציעה הכי קשה שיש", הוא אומר. "הייתי מעדיף לתת יד ורגל, ושיחזירו לי את הנפש".

בנוסף לקורס שעשה, עוז מרצה על סיפורו בפני אנשים. במסגרת ההרצאה עוז מעודד אנשים לדבר על הקשיים שלהם, ולהיות קשובים לקרובים אליהם. "כשאני אומר שאני מתמודד נפש, אנשים מפחדים שאני אחטוף איזה התקף. יש הרבה אנשים שמפחדים לשתף את מה שהם מרגישים, והם טועים. כל מה שאנחנו מדחיקים – חוזר בסוף. אסור לאנשים להיות לבד כשהם במצב לא טוב".

בוגרי קורס המנטורינג המיוחד. צילום: דובר צה"ל
בוגרי קורס המנטורינג המיוחד. צילום: דובר צה"ל

"כבר מתכננים את המחזור השני של הקורס"

נועה רופא, רופאת היחידה הארצית לשירותי שיקום, וחלק מהצוות המנהלי של הקורס, סיפרה ל"שווים": "זה רווח כפול. משתתפי הקורס גם מקבלים כלים להתמודד עם המצב שלהם, וגם עוזרים לפצועי נפש כמוהם עם ניסיונם האישי".

למרות שהעיסוק בטראומות העבר למתמודדי הנפש הוא בעייתי, רופא מעידה שלא היה מקרה במהלך הקורס בו אחד המשתתפים חווה התקף. "הבאנו להם את האנשים הכי מומחים, שילמדו אותם בעדינות, וידעו באיזה נושאים לא לגעת כדי שלא יחוו טראומה".

מודעה לקורס. צילום: אורן כהן, עיצוב: דניאל וענונו
מודעה לקורס. צילום: אורן כהן, עיצוב: דניאל וענונו

רופא מספרת שכעת, לאחר סיום הקורס, יחברו בין פצוע נפש למנטור. כל מנטור ילווה במשך תקופת זמן מסוימת את המתמודד שהוצמד לו. "זה אינדיבידואלי לכל מתמודד נפש, יש כאלה שיקבלו ליווי לחצי שנה, ויש כאלה לשנה. הכל תלוי במצבם".

זהו הקורס הראשון לנכי צה"ל מתמודדי נפש ורופא מספרת שהוא ממש לא האחרון. "אנחנו מתכננים כבר את המחזור השני של הקורס".

יליד 1998, רווק. נולד עם חולשה בפלג גוף שמאל. כותב מגיל 14 סדרות. משחק טניס כיסאות גלגלים באופן תחרותי

כתבות אחרונות