נושאים קשורים

כ־40 עובדי אלו"ט יקבלו מלגות ללימודי תואר בחינוך עם התמחות באוטיזם

שיתוף פעולה בין אלו"ט למכללת סמינר הקיבוצים יאפשר לעובדי העמותה ללמוד לתואר ראשון עם התמחות באוטיזם, במקביל לעבודתם. המטרה: לקדם את העובדים מקצועית ולשפר את השירות לאנשים עם אוטיזם

לא חייבים להיות פסיכולוג: האנשים שעזרו למפונים להתמודד עם טראומה

פיילוט של נט"ל שילב עמיתים תומכים במלונות מפונים במהלך המלחמה. המסקנה במאמר שפורסם עכשיו: אנשים עם ניסיון אישי בהתמודדות נפשית יכולים לספק תמיכה משמעותית

איך עברתי אבחון אוטיזם דרך הרווחה ללא עלות

אחרי שאובחן כאוטיסט בגיל 30, אמיר שטיין מסביר איך עושים את זה דרך שירותי הרווחה: למי המסלול מיועד, איך פונים, מה ההבדל מאבחון פרטי וכמה זה חוסך לכם

אחרי 5 שנים: השחקנית חושפת שאובחנה בטעות עם טרשת נפוצה

כוכבת "נשואים פלוס" כריסטינה אפלגייט, שחשפה ב־2021 כי היא חולה במחלה, סיפרה כי הרופאים קבעו שהאבחנה הייתה שגויה. התסמינים הקשים נמשכים והיא עדיין מתקשה ללכת: "לא הבראתי פתאום"

אישום: האב תקף את בני משפחתו ובהם בן 4 על הרצף

כתב אישום שהוגש נגד תושב המרכז מתאר מסכת ממושכת של אלימות ואיומים כלפי בני משפחתו. באחד המקרים היכה את בנו האוטיסט בן הארבע בפניו וגרם לו לחבלות קשות
ראשיחדשותמנכ"ל משרד הבריאות: "נערוך מהפכה בסל שיקום"

מנכ"ל משרד הבריאות: "נערוך מהפכה בסל שיקום"

בכנס של עמותת אנוש, משה בר סימן טוב הדגיש כי הכוונה היא להתייחס לשיקום כתהליך ארוך טווח ולא קצר טווח. עוד אמר: "נושא בריאות הנפש בעת הזו הוא הדבר הכי חשוב שמשרד הבריאות עוסק בו"

"לא כל מה שאנחנו עושים מחלחל ומורגש מדי". בר סימן טוב (צילום: דרור סיתהכל)

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הכריז היום (ד') על מהפכה בתחום שירותי השיקום בבריאות הנפש. בנאום אותו נשא בכנס של עמותת אנוש, הודיע בר סימן טוב על מספר שינויי תפיסה שהמשרד עובר. בין היתר הוא ציין כי המלחמה נתנה ספציפית לבריאות הנפש מקום חדש ועוצמתי. לדבריו, "נושא בריאות הנפש הוא הדבר הכי חשוב שמשרד הבריאות עוסקים בו כרגע".

הוא הסביר כי אתגרי בריאות הנפש הולכים ומתעצמים, ו"נערמים אחד על השני". כל זה לצד החוסן המדהים של החברה הישראלית. עוד הדגיש כי החוסן של החברה הישראלית לא פוטר את משרדו מלעשות את חלקו. עוד הדגיש סימן טוב כי קיים פער בין העשייה לבין מה שנחשף לציבור: "לא כל מה שאנחנו עושים מחלחל ומורגש מיד. אנחנו יוצרים פסיכיאטריה חדשה, הרפורמה הרביעית בבריאות הנפש".

אז מה הרפורמה הרביעית כוללת? לדברי בר סימן טוב, בריאות הנפש תוטמע כמה שיותר בתוך הקהילה, תוך אינטגרציה בין מערכת הבריאות הכללית לבין מערכת בריאות הנפש. התפיסה הזו לא חדשה, והיא זאת שעמדה בבסיס הרפורמה שעברה ב-2015. אז מה כן חדש? הטמעה של בריאות הנפש בכל המערכות החברתיות: רווחה, בריאות חינוך וכו'. וכן שינוי מדיניות בתחום השיקום.

Igul-Letova

עוד אמר בר סימן טוב, כי משרד הבריאות מקדם תפישה חדשה לגבי סל שיקום. חוק שיקום מתמודדי נפש בקהילה קיים כבר 24 שנים. לדבריו המשרד חושב מחדש על איך הם רואים את השיקום, ובמקום ראייה קצרת טווח של השיקום הם יעברו להתייחס אליו כאל פתרון ארוך טווח. הוא סיכם את דבריו בנושא באמירה שהרפורמה המתוכננת היא "דלק חדש למהפכת השיקום ואיך אנחנו תופסים את השיקום". יצוין כי בר סימן טוב לא סיפק את התוכנית המלאה עליה הוא מדבר, ורק הזכיר אותה בכותרות.

"נכפיל את סכום התמיכות ב-2025"

באותו הכנס דיבר גם שר הבריאות, אריאל בוסו, שהודיע: ״בשנת 2025 יוכפל סכום התמיכות ויעמוד על כ-600 מיליון שקלים". הכוונה היא לתמיכות במבחני התמיכות בבריאות הנפש של קופות החולים.

בובו אמר כי "אנחנו מצויים באירוע בריאות הנפש הגדול ביותר שידעה המדינה מיום הקמתה. זהו משבר שמחייב אותנו כמדינה וכחברה לשנות תפיסה ולשדרג אחת ולתמיד את מערך בריאות הנפש הציבורי שיוכל לעמוד באתגרים שהציבה לנו המלחמה וצופן לנו העתיד".

Igul-Letova

בוסו דיבר גם על הקצאת משאבים אל תחום בריאות הנפש, על הפיכת מערך בריאות הנפש לפחות הפסדי ויותר יציב. הוא הדגיש את החשיבות של מערכת בריאות הנפש איכותית יותר ונגישה יותר, וכן על התקציבים שמופנים כדי לממש את החזון הזה.

"לחזק את המענים בתוך הקהילה". שר הבריאות בוסו (צילום: שלומי אמסלם, לע"מ)

"מאז השבעה באוקטובר הכפלנו פי שבעה את היכולות של מרכזי החוסן בעלות של עשרות מיליוני שקלים, וטופלו בהם עד היום אלפים רבים של ישראלים. בד בבד פרסמנו השנה מבחני תמיכה משמעותיים לקופות החולים בהיקף של 300 מיליון שקלים, שתפקידן להגדיל את המגעים, לבנות מרפאות חדשות, לשפר מענים, להגדיל את היקפי הבתים המאזנים ואשפוזי הבית ולהטמיע טכנולוגיות חדשות. יחד עם הרחבת צוותי המשבר בבריאות הנפש והכשרת מקצוע תומך בריאות הנפש".

עזרו לנו להמשיך לעבוד בשביל ילדים ובוגרים עם צרכים מיוחדים. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. לתרומה הקליקו >> https://bit.ly/Shavvim-igul-letova

שר הבריאות לא התייחס בדבריו לביקורת המקצועית שמופנית כלפי התפקיד "תומך בריאות הנפש" – סטודנטים לפסיכולוגיה/ עבודה סוציאלית שיתנו מענה לאנשים שמתמודדים עם רמות נמוכות של חרדה ודיכאון. כמו כן, בוסו לא התייחס לביקורת הציבורית על כך שטיפולי בריאות הנפש יהיו בהשתתפות עצמית של מטופלים, לפי תזכיר צו שפורסם חודש שעבר. בוסו כן התייחס, בעקיפין, לביקורת על ההשקעה הרבה בבתים מאזנים, לעומת ההזנחה במערך הפסיכיאטרי בבתי החולים: "אין חולק על כך שבתי החולים הפסיכיאטרים הם חלק מאוד משמעותי במערך בריאות הנפש" – הדגיש בוסו "ולצדם אנחנו חייבים להגביר ולחזק את המענים בתוך הקהילה".

לסיום, הבטיח שר הבריאות כי כספי התמיכה במערך בריאות הנפש של קופות החולים יוכפלו ב-2025: "המלאכה רבה ובשנת 2025 יוכפל סכום התמיכות ויעמוד על כ-600 מיליון שקלים. אנו מבצעים שינוי מעמיק ורחב ופועלים בכל הגזרות כדי להביא לתוצאה שלאורך שנים תניב פירות".

אמיר שטיין, יליד 1996, הוא כותב ומרצה, בעל ערוץ יוטיוב חינוכי, מתמודד נפש, יוצא החברה החרדית, טרנסג'נדר א-בינארי וסטודנט לספרות ופילוסופיה יהודית.

כתבות אחרונות