
יום בלבד אחרי ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע על הקפאת הקצבאות בינואר 2025, ובכלל זה קצבאות הנכות, פרסמה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את נתוני השכר הממוצע במשק לחודש יוני 2024 (העדכניים ביותר) – שלפיהם השכר הממוצע המשיך במגמת העלייה.
המשמעות: הנכים, הילדים הנכים ומקבלי קצבת שירותים מיוחדים, שקצבאותיהם צמודות לשכר הממוצע במשק, עומדים להפסיד (בהנחה שהשכר הממוצע ימשיך לשמור על רמתו) בשנה הבאה תוספת גדולה עוד יותר לקצבה כתוצאה מההקפאה של שר האוצר.
לפי הלמ"ס, השכר הממוצע למשרת שכיר במשק במחירים שוטפים עמד ביוני 2024 על 13,920 שקלים. זאת, לעומת סכום הבסיס לחישוב הצמדת הקצבאות שהציב הביטוח הלאומי בינואר 2024, שעמד על 12,536 שקלים. מדובר בעלייה של כ-11% מינואר ועד יוני.
אם השכר הממוצע במשק ימשיך לשמור על רמה דומה גם בהמשך, המשמעות היא שמקבלי הקצבאות הצמודות לשכר הממוצע יפסידו כתוצאה מההקפאה תוספת של כ-10%, אולי אפילו קצת יותר, שהייתה אמורה להיכנס לתוקף בראשית השנה הבאה. מדובר בהפסד של מאות שקלים עד מאות שקלים רבים מדי חודש, תלוי כמובן באחוזי הנכות של הזכאים.
עזרו לנו להמשיך לעבוד בשביל ילדים ובוגרים עם צרכים מיוחדים. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. לתרומה הקליקו >> https://bit.ly/Shavvim-igul-letova
בשנת 2020, אחרי שנים ארוכות שבהן הוצמדו קצבאות הנכות למדד המחירים לצרכן, הגיעו ארגוני הנכים לאחר מאבק ממושך להסכם עם המדינה, שבמסגרתו חזרו הקצבאות להיות מוצמדות לשכר הממוצע במשק. מבחינת הנכים, זה היה מהלך מוצלח ביותר. כתוצאה ממנו, בינואר 2023 עלו הקצבאות בכ-9.5%, ובינואר 2024 עלו בעוד 5.6%.
אז כמה זה שווה בכסף?
אז כמה עומדים להפסיד מקבלי הקצבאות החל מינואר 2025, בהנחה שהשכר הממוצע במשק ישמור על גובהו וששר האוצר ימשיך להתעקש על ההקפאה? למשל, אדם בוגר שזכאי לקצבת נכות כללית בשיעור 100% מקבל נכון להיום 4,291 שקלים לחודש. אילולא ההקפאה, בינואר 2025 יכולה הייתה הקצבה לעלות בכ-10%, שהם עוד 429 שקלים לחודש (5,148 שקלים בשנה).
דוגמה נוספת: ילד נכה בדרגה 100% זכאי היום לקצבה של 3,478 שקלים לחודש. אם הייתה ההצמדה נכנסת לתוקף, הוא עשוי היה לקבל מ-1 בינואר 2025 עוד 347 שקלים לחודש, ו-4,164 שקלים בשנה.
עוד דוגמה: קצבת שירותים מיוחדים בדרגת נכות 188% מזכה כיום בקצבה חודשית של 6,540 שקלים. הצמדה בשיעור של 10% הייתה מוסיפה לקצבה החל מינואר הקרוב 654 שקלים מדי חודש (7,848 שקל בשנה).
*************************
עוד בנושא:
זעם על הקפאת הקצבאות: “קיצוצים – לא על גב החלשים”
כרגע לפחות נראה שהנכים, הילדים הנכים ומקבלי קצבת שירותים מיוחדים לא יזכו ליהנות מהתוספת המדוברת.






