
מרכזי יה"ל (ייעוץ והכוונה למשפחות) מסייעים למשפחות שאחד מבני המשפחה מתמודד עם מצוקה נפשית.
המרכזים מספקים מעטפת תמיכה מקיפה הכוללת: מפגשי ייעוץ פרטניים הממוקדים בצרכים הספציפיים של כל משפחה, פגישות עם בני משפחה בעלי ידע מניסיון, ייעוץ משפטי (בנושאי זכויות, אפוטרופסות, והליכים משפטיים), קבוצות פסיכו-חינוכיות (תמיכה ולמידה) לפי הקרבה המשפחתית, הרצאות, ימי עיון מקצועיים, סדנאות בנושאי תקשורת משפחתית, התמודדות עם סטיגמה, קו סיוע טלפוני אנונימי, מועדון משפחות המאפשר מפגש בלתי פורמלי, ותמיכה הדדית.
עמותת איכות בשיקום מפעילה כיום שבעה מרכזי יה"ל, חלקם עם שלוחות: אשקלון (בקרוב שלוחה בקריית גת), אשדוד (שלוחה בקריית מלאכי), ראשון לציון (שלוחות ברמלה ובמודיעין), ירושלים, כפר סבא (שלוחה בפתח תקווה), חדרה (בקרוב שלוחה בחריש), וחיפה. רוב השירותים ניתנים פיזית במרכזים.
במקרים מיוחדים, ועם אישור של משרד הבריאות, ניתן גם שירות מקוון. בנוסף, יש קו סיוע בשעות הערב. את הקו מאיישות בנות משפחה בעלות ידע מניסיון, שקיבלו הכשרה מתאימה. הקו עובד בעברית וברוסית, ופעיל בימי ראשון–חמישי בין השעות 18:00–22:00 בקו סיוע 03-9559596.

עו"ס רותם בר שלום, מנהלת מקצועית ארצית של מרכזי יה"ל בעמותת איכות בשיקום, מסבירה: "המרכזים פועלים מתוך תפיסת עולם מקצועית המכירה בכך שההתמודדות עם מחלה נפשית של בן משפחה מציבה אתגרים מורכבים בפני כל המשפחה, ושלמשפחה תפקיד מרכזי בתהליך השיקום וההחלמה".
"מרכזי יה"ל, שהם חלק מעמותת איכות בשיקום, מהווים גורם מקשר חיוני בין מערך הטיפול והשיקום לבין משפחות המתמודדים", הוסיפה בר שלום. "הם פועלים ברוח גישת ההחלמה בבריאות הנפש, המדגישה את חשיבות העבודה המשותפת בין המתמודד, משפחתו, וגורמי הטיפול והשיקום. המרכזים מצטיינים בגישה הוליסטית ומקצועית הכוללת הנגשה תרבותית וגיאוגרפית של השירותים, שילוב קבוצות משותפות למשפחות ומתמודדים, שיתופי פעולה עם מסגרות שיקום נוספות של העמותה, ועבודה מתואמת עם גורמי טיפול, שיקום, ורווחה בקהילה. המשפחות מדווחות על תחושת הקלה, חיזוק תחושת המסוגלות, פחות תחושות בדידות, ושיפור באיכות הקשרים בתוך המשפחה".
בר שלום גם מספרת על הפלייבק: "פלייבק היא קבוצה ייחודית, שבה בני משפחה משתפים סיפור אישי. הסיפור מועלה כאלתור תיאטרלי על ידי שחקנים (או המשתתפים עצמם), באמצעות כלים של תיאטרון פלייבק. כיום יש לנו באשדוד ובראשון לציון קבוצות פלייבק, ומתוכננות להיפתח קבוצות נוספות באשקלון. הערך המוסף הוא הביחד, השיתוף, וגם לעיתים כשבן משפחה רואה את הסיפור שלו מומחז, יש לכך השפעה טיפולית".
"חל שינוי מה-7 לאוקטובר", בר שלום אומרת. "יש יותר אנשים המתמודדים עם דיכאון, חרדה, ופוסט-טראומה. בנוסף, התחלנו לתת שירות למשפחות של שורדי אירועי העוטף".
"יש הרבה סטיגמה, ובורות סביב בריאות הנפש", היא ממשיכה. "יש גם הרבה בירוקרטיה, וחוסר משאבים באנשי מקצוע ובמסגרות טיפול, וגם חוסר הבנה על מקומה של המשפחה בתהליך השיקום, ועל המחיר שבני המשפחה משלמים. הייתי רוצה שתהיה הרחבה של מרכזי תמיכה כמו יה"ל ברחבי הארץ, והנגשה של השירותים לצעירים, לבני הגיל השלישי, ולמגזרים שונים, ושיהיה יותר סיוע זמין בטיפול למתמודדים ובמיצוי הזכויות".
בר שלום אומרת ששלב האבחון יכול להיות מרתיע לבני המשפחה: "אתם לא לבד, יש מה לעשות. בשלב הראשון, חשוב לעצור לרגע, לנשום, לאסוף מידע מהימן, ולפנות לתמיכה מקצועית. גם עבור המתמודד, אבל גם עבורכם כמשפחה. זהו תהליך רגשי, מבלבל, ולעיתים מפחיד. אבל יש דרך לעבור אותו יחד. קיימים שירותים זמינים ותומכים גם עבורכם. אל תהססו לפנות. ברוב המקרים, ההתמודדות הנפשית ניתנת לניהול, לשיפור, ואפילו להחלמה בעזרת ליווי נכון. חוסן משפחתי הוא משאב עצום. אל תזניחו את עצמכם תוך כדי הדאגה לבן המשפחה. אל תפחדו לשאול שאלות, לערער, או לבקש עזרה".
מרכזי יה"ל עובדים בשיתוף עם גורמים אחרים בבריאות הנפש. "אנחנו בקשר עם גורמי טיפול ושיקום בקהילה. אנחנו גם מעבירים סדנאות במטרה להפיץ את חשיבות מקומה של המשפחה, ולהעלות למודעות אצל אנשי המקצוע את היתרונות שבשיתוף המשפחה בתהליך. בנוסף, אנו נמצאים בקשר שוטף עם גורמים שמפנים אלינו במקרה שנדרשת עזרה, סיוע בתיווך, ובקידום מטרות המתמודד או המשפחה", אומרת בר שלום. "המרכזים מסייעים לעיתים לרווחה או לקופות החולים לפנות לסל שיקום, להגיע לביקורי בית, ולייצר מעטפת למתמודד ולמשפחה".

"פגשתי מאות בני משפחה", אומרת בר שלום. "בעיקר מרגש אותי לראות שאנשים מצליחים ללמוד אצלנו כלים, שבעזרתם הם משפרים את הקשר עם המתמודדים, מצליחים להכיל ולקבל את המתמודד, ולסייע לו. זה יוצר תחושת סיפוק גדולה. בנוסף, כשאנשים מציינים בפנינו שהצלחנו להעניק להם תקווה, ושהם מחוזקים כי הם מרגישים שהם לא לבד, ושיש מקום שבו מישהו רואה אותם ומקשיב להם, והם מבינים שלגיטימי שידאגו לעצמם".
טלפון לפניות למרכזי יה"ל: 03-5552784





