
כמעט שלושה חודשים חלפו מאז שמשרד הבריאות הציג את הרפורמה בהתפתחות הילד, שבמסגרתו יתבטלו ההחזרים על טיפולים במקצועות הבריאות, דבר שעורר זעם רב בקרב הורים. לאתר שווים נודע כי במשרד שוקלים לבצע שינויים, שלא בטוח שיעוררו תקווה בקרב ההורים.
במסגרת הרפורמה שהוכרזה במאי, ילדים חדשים לא מורכבים (אינם סומטים או אוטיסטים) ייצאו ממעגל ההחזרים החל מספטמבר הקרוב. ילדים חדשים מורכבים החל מספטמבר 2026 וכלל הילדים החל מספטמבר 2029.
לפי גורמים שונים ששוחחו עם שווים, במשרד מתכננים לדחות את יישום הרפורמה בחודשיים, ל-1 בנובמבר, ולפתוח עוד שתי מדרגות ביישום.
אלה השינויים:
ילדים חדשים לא מורכבים עד גיל 6 ייצאו ממעגל ההחזרים – החל מ-1 בנובמבר 2025.
ילדים חדשים לא מורכבים מעל גיל 6 – (החל מ-1 במאי 2026).
ילדים חדשים מורכבים עד גיל 6 – החל מ-1 בנובמבר 2026.
ילדים חדשים מורכבים מעל גיל 6 – החל מ-1 בנובמבר 2027.
כל הילדים – החל מ-1 בנובמבר 2029.
אבל זה לא השינוי היחיד שמתכננים במשרד הבריאות. לפי הגורמים ששוחחו עם שווים, במשרד גם פועלים להוציא לדרך פיילוט, שבמסגרתו יבוטל הסל שמעניק החזרים על שלושה טיפולים בשבוע בפרטי. לפי כוונת המשרד, הזכאות לטיפול כזה או אחר במקצועות הבריאות לא ייקבע לפי האבחון אלא לפי הצורך.
למשל, אם יוחלט שילד מסוים לא צריך טיפול של ריפוי בעיסוק, לא תהיה לו זכאות לריפוי בעיסוק וכך המודל של שלושה טיפולים ממקצועות הבריאות, שלהם הורים לילדים היו זכאים להחזרים, יבוטל. כאמור, יש לציין כי מדובר כרגע בפיילוט בלבד לפי המידע שהגיע לשווים.
בנוסף, לשווים נודע כי למרות ההבטחה במסגרת הרפורמה, להקים מנגנון שיפקח על קופות החולים שהן עומדות בזמני ההמתנה לתורים כלל עדיין לא גובש על אף שהרפורמה הוכרזה כבר לפני שלושה חודשים ושיישומה היה אמור להתחיל כבר בעוד חודש. יש להזכיר כי במסגרת הרפורמה הוטלה חובה של קופות החולים לפרסם אחת לחודש את זמני ההמתנה ולהעבירם למשרד הבריאות.
וזה לא הכול. לידי שווים הגיע חוזר של חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, שנכתב ב-27 ביולי 2025, ובמסגרתו הקשחה בתנאים של מטפלים במקצועות הבריאות בנוגע לזכאות לקבל החזרים על טיפול אצלם.
במסגרת החוזר, ילדים עד גיל 6 המטופלים בשני תחומים ממקצועות הבריאות (קלינאית תקשורת, ריפוי ועיסוק ועוד) או ע"י פסיכולוג/עובד סוציאלי יוכלו לעשות את זה רק במכונים להתפתחות הילד או ביחידות התפתחותיות.
בנוסף, מטפלים הקשורים בהסדר עם הקופות שעובדים בפרטי, יידרשו להציג ניסיון עבודה קודם במוסדות ושירותים התפתחותיים בהיקף משרה מינימלי של 50 אחוז למשך שלוש שנים לפחות של עבודה בפועל.
לפי החוזר, באזורי פריפריה בהם מספר עובדי מקצועות הבריאות מצומצם, ניתן יהיה לאפשר לקופה מתן שירותים באמצעות מטפל עם ניסיון של שנה וחצי לפחות במוסדות התפתחותיים, ובלבד שבאותה עת ימשיכו שנה נוספת בעבודתם במוסדות ושירותים התפתחותיים ובקבלת ההדרכה ביחידה או במכון שבו הם מועסקים.
באשר למטפלים פרטיים שעובדים בשיטת ההחזרים, החוזר קובע כי על המטפל יידרש להציג ניסיון עבודה בהיקף משרה מינימלי של 50 אחוז במשך 4 שנים לפחות במוסדות ושירותים התפתחותיים.
המטפלים גם יחויבו בהדרכה. מטפלים בהסדר יחויבו בלפחות 150 שעות הדרכה במשך שלוש שנים ומטפלים בהחזר ל-200 שעות הדרכה לפחות במשך 4 שנים.
המשמעות של הצעדים נועדה לחייב מטפלים שמסיימים את לימודיהם באקדמיה להתחייב לשירות הציבורי ורק לאחר כמה שנים לקבל את האפשרות לעבוד גם בפרטי. במשרד התחייבו לתוספת של 100 מיליון שקלים לשכר המטפלים כדי למשוך אותם לשירות הציבורי אלא שהסכום הזה לא ישנה בצורה דרסטית את שכרם, שגם כך הוא מאוד נמוך.
ממשרד הבריאות טרם נמסרה תגובה.
מאותי – עמותה ישראלית לאוטיזם נמסר: "אנחנו מכירים את המתווה החדש ופועלים להשמיע את קולנו המקצועי בפורומים השונים מול משרד הבריאות, תוך דגש על שמירה על זכויות הקהילה האוטיסטית. לנגד עינינו עומד הצורך להבטיח שילדים, בני נוער ומבוגרים על הספקטרום יקבלו את המענה המקצועי, האיכותי והמתמשך שלו הם זכאים. על המערכת להתייעל ולהשתפר בפרמטרים הנוגעים לאיכות וזמינות כוח האדם בשירות הציבורי – אך לא על חשבון פגיעה במקבלי השירות ונותני השירות היום".





