
מגמת העלייה בשכר הממוצע במשק נמשכה בחודש ספטמבר וגם באוקטובר – כך פירסמה לפני שעה קלה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המשמעות היא שקצבאות הנכות הכללית, הילדים הנכים והשירותים המיוחדים, הצמודות לשכר הממוצע, אמורות לעלות ב-1 בינואר הקרוב בשיעור צפוי של כ-4.2%, אם כי ייתכנו עוד שינויים קלים בחישובים הסופיים.
לפי נתוני הלשכה, השכר הממוצע במשק בספטמבר עמד על 14,058 שקלים – עלייה של 4.6% לעומת החודש המקביל בשנה הקודמת. לפי אומדני הלשכה (הם מדויקים למדי), בחודש אוקטובר צפוי השכר הממוצע לעמוד על 13,620 שקלים – עלייה של 2.9% בהשוואה לחודש אוקטובר 2024.
בחודש שעבר פירסמה הלמ"ס כי השכר הממוצע בחודש אוגוסט היה 13,935 שקלים – עלייה של 5% לעומת אוגוסט 2024.
שיעור הצמדת קצבאות הנכות הכללית, הילדים הנכים והשירותים המיוחדים נקבע בתחילת כל שנה לפי ממוצע גובה השכר הממוצע בחודשים אוגוסט, ספטמבר ואוקטובר בשנה הקודמת. חישוב של עליית השכר הממוצע באוגוסט, ספטמבר ואוקטובר (5%, 4.6% ו-2.9%) מלמד כי התוספת המסתמנת לקצבאות בינואר הקרוב היא כ-4.2%.
צריך לקחת בחשבון שנתוני אוקטובר מתבססים בשלב זה על האומדן של הלמ"ס, ולכן עשויים להיות עוד שינויים קלים, אם כי לא דרמטיים.
אם אמנם התוספת לקצבאות תהיה 4.2%, המשמעות היא תוספת של 191 שקלים מדי חודש למקבלים קצבת נכות כללית (100% אי כושר עבודה). כיום עומדת קצבה זו על 4,556 שקלים בחודש, ואילו ב-1 בינואר היא צפויה לעלות ל-4,747 שקלים. בשנה מדובר בתוספת של 2,292 שקלים.
קצבת ילד נכה בשיעור של 100%, שעומדת נכון להיום על 3,694 שקלים, צפויה לעמוד בינואר על 3,849 שקלים – תוספת של 155 שקלים לחודש. לאורך שנה מדובר בתוספת של 1,860 שקלים. מקבלי קצבאות שירותים מיוחדים (הנכים הקשים יותר) צפויים לתוספת של מאות שקלים מדי חודש בקצבה.
השכר הממוצע גבוה מהאינפלציה
גם בשנה החולפת, כמו ברוב השנים בעשורים האחרונים, השכר הממוצע עלה יותר מאשר מדד המחירים לצרכן (עליית המחירים במשק, או בקצרה "אינפלציה"). בעוד שהאינפלציה מתחילת 2025 עומדת על כ-2.5%, שיעור עליית השכר הממוצע, כאמור, צפוי להיות כ-4.2%.
עובדה זו מבליטה את ההישג המשמעותי של ארגוני הנכים, שבשנת 2020, לאחר מאבק ממושך, הגיעו להסכם עם המדינה שבמסגרתו חזרו הקצבאות להיות מוצמדות לשכר הממוצע לאחר שנים ארוכות שבהן היו צמודות למדד המחירים לצרכן.
כתוצאה מהמהלך הזה בינואר 2023 עלו הקצבאות בכ-9.5% (הייתה הצמדה של שנתיים), בינואר 2024 עלו בעוד 5.6% ובינואר 2025 ב-6.2% נוספים. בחודש הבא הן צפויות לעלות כאמור ב-4.2% פחות או יותר.
יש לציין כי נכי תאונות עבודה אינם נהנים מההצמדה הזו מכיוון שהקצבה שלהם מוצמדת למדד המחירים לצרכן.
בשנה שעברה, כזכור, התחוללה דרמה סביב הצמדת הקצבאות, לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט להקפיא אותה ב-1 בינואר 2025 לנוכח ההוצאות האדירות של המדינה בעקבות המלחמה. בעקבות הביקורת הציבורית הנרחבת, כולל כאן באתר שווים, ובלחץ של גורמים מסוימים בממשלה, נסוג שר האוצר מהמהלך וההצמדה של 2025 יצאה לדרך. השנה לא צפוי משרד האוצר לדרוש את הקפאת הקצבאות.






