
אליאל פרוים בן ה-10 מתמודד עם מנת משכל גבולית, קשיים נפשיים ובעיות קשב וריכוז. הוא אינו מגיע לבית הספר מתחילת השנה. הסיבה לכך היא שמשפחתו, שעברה מעפולה לקריות לפני כשנתיים על מנת שיוכל ללמוד במסגרת שמתאימה לצרכיו – בית ספר גניגר בחיפה, חזרה לעפולה השנה עקב הידרדרות בריאות הורי אם המשפחה וכן מסיבות כלכליות.
הוריו מעוניינים שימשיך ללמוד במסגרת שבה למד בשנתיים האחרונות. הסיבה לכך היא שבבית הספר שבו למד בעפולה הוא חווה אלימות, לדברי המשפחה, וכתוצאה מכך התדרדר מצבו הנפשי עד שנזקק לאשפוז פסיכיאטרי. אלא שהרשויות סירבו לבקשה שימשיך בבית הספר בחיפה.
"כשהייתי בשיחה עם המנהלת והמפקח ממשרד החינוך", מספרת רבקה, אמו של אליאל, לאתר שווים. "הם אמרו לי 'זה לא נכון, הוא לא סבל מאלימות'. יש מצלמות בבית הספר, אז ביקשתי לראות, אבל הם אמרו שאי אפשר. זו טעות שלי שלא פניתי למשטרה. התחלנו בפניה לתקשורת, אבל אם נצטרך, נגיש תלונה במשטרה. אעשה הכול כדי שהילד יקבל את מה שמגיע לו".
"הסעות מעפולה לעכו יש, רק לאליאל לא מוכנים לתת הסעה לחיפה כי הוא היחיד שנוסע לשם", מוסיפה רבקה. "העירייה רצתה לשלוח אותו למסגרת של ילדים עם שיתוק מוחין, אבל זו לא המסגרת שמתאימה לו, הוא לא מוגבל פיזית. לגבי מסגרות ביישובים הקרובים – אמרו לנו שאי אפשר. לפני תחילת השנה הובטח לנו שתהיה לו הסעה לחיפה, אבל אנחנו מחכים מספטמבר".
בשלב הזה פנתה המשפחה לשר החינוך יואב קיש ולמשרדו, שנתן לראש העיר עפולה 48 שעות להגיב. "זה הגיע למצב שהפסיכיאטרית מאיימת שהיא תוציא אותו מהבית לפנימייה, אבל זה לא שאני לא מטפלת בו, זה כי לא טוב לו להיות בלי מסגרת. ממצב של פחד ללכת לבית הספר, הוא פרח בגניגר ונהנה ללכת לשם", אומרת האם.
בעקבות פניית שווים, במשרד החינוך אישרו כי ישתתפו במימון ההסעה של אליאל לבית הספר גניגר בחיפה. "הזכאות להסעה לתלמידים עם מוגבלות נקבעת על פי חוק ובהתאם לתבחינים שנקבעו ליישומו. במקרה זה, התלמיד לומד בבית ספר שמחוץ לאזור הרישום שלו. לפנים משורת הדין, משרד החינוך ישתתף במימון הסעת התלמיד לבית הספר גניגר בחיפה, שבו החל את שנת הלימודים. האישור ניתן לשנת הלימודים תשפ"ו בלבד", מסרו במשרד לשווים.
מעיריית עפולה נמסר בתגובה: "התלמיד ומשפחתו העתיקו את מגוריהם מחיפה לעפולה וביקשו שבנם ימשיך ללמוד בבית ספר שבו למד בחיפה. היות ובעפולה קיים בית ספר התואם את קוד הלקות של התלמיד ומאחר ובית הספר בחיפה אינו שייך לאותו המחוז של עפולה – הוא שובץ בבית ספר 'כרמים בעמק' בעיר עפולה. לטענת ההורים, בעקבות אירוע אלימות בין בנם לתלמיד אחר בבית הספר, חלה החמרה בתפקודו, אי לכך שבה המשפחה לגור בחיפה. לאחרונה החליטו לחזור לעפולה וביקשו, שוב, שבנם ילמד בחיפה, לפי שעה הוגשה בקשה למשרד החינוך וזו ממתינה לוועדה חריגה בנושא ההסעה מעפולה לחיפה. במקביל, נבחנו אופציות נוספות ע"י הרשות אל מול משרד החינוך לבתי ספר אחרים באזור התואמים את קוד הלקות של התלמיד, אך כולן נענו עד כה בשלילה".
כאמור, כעת משרד החינוך אישר את מימון ההסעה ואליאל יוכל לשוב השנה ללמוד בחיפה.





