
אחרי שביטל את שכר העידוד עבור עיוורים והחליט להעביר את האחריות על שלושה מפעלים מוגנים לידי הרשויות המקומיות, כעת משרד הרווחה החליט לשנות את תנאי הפעילות עם חברת המשקם, החברה הגדולה בישראל להעסקת אנשים עם מוגבלויות (כ-2,700 עובדים מועסקים). במסגרת השינוי, יבוטל הפטור ממכרז שניתן עד היום לחברה וסף הכניסה יוגדל מ-20 אחוזי נכות ל-40 אחוז.
אם לא די בכך, העובדים החדשים שייקלטו ייאלצו לעבוד ללא תנאי השכר שכיום קיימים, שכוללים שכר מינימום ותנאים סוציאליים. "זה פשוט אבסורד", אומרת לשווים עינב שוינקלשטיין אדרעי, סמנכ"לית המשקם. "במקום שמשרד הרווחה יפעל שכל העובדים במפעלים המוגנים בישראל יקבלו תנאים סוציאליים מלאים ושכר מינימום, הוא פועל להרע את התנאים שקיימים אצלנו".
השכר שאותו מקבלים עובדים במפעלים מוגנים ברחבי הארץ, שלא תחת חברת המשקם עומד על כ-600 שקלים, שכר שאותו יקבלו גם העובדים החדשים, בשל השינויים הללו, ללא יחסי עובד-מעביד ותנאים סוציאליים.
משרד הרווחה טוען שהשינוי נועד על מנת לגרום לאנשים עם מוגבלות להשתלב בשוק החופשי, אך הדבר קשה עד בלתי אפשרי לחלקם, שזקוקים לליווי והתאמות נדרשות. "אנחנו גם פועלים על מנת לשלב כמה שיותר אנשים בשוק החופשי, אבל יש כאלה שזה בלתי אפשרי עבורם", אומרת שוינקלשטיין אדרעי. "כל תפקיד בשוק החופשי יכול להלחיץ את האדם עם המוגבלות הרבה יותר. יש כאלו שזקוקים לפיצולי שעות, להכלת המוגבלות שלהם ולהתאמות הנדרשות, שמעסיק בשוק הפתוח לא בטוח שייתן".
כאמור, כעת גם תנאי הסף לקבלה לעבודה הוקשחו ואנשים עם הכרה של פחות מ-40 אחוזים לא יוכלו להתקבל לעבודה. "יש הרבה אנשים עם מחלות כרוניות שאין להם 40 אחוזי נכות, אבל זקוקים להתאמות וליווי ובגלל השינויים הללו, הם לא יוכלו להתקבל לעבודה", הסבירה סמנכ"לית המשקם.
קיימת אפשרות להארכת ההסכם הקיים בשנה נוספת, שנה שתיתן לחברת המשקם אפשרות להתמודד עם המצב החדש טוב יותר ולצמצם נזקים שיפגעו באנשים עם מוגבלויות חדשים שזקוקים לעבודה, אך משרד הרווחה, נכון לעכשיו לא מסכים להארכת ההסכם.
אמנם השינויים המדוברים רלוונטים לעובדים חדשים, אך המצב עלול לפגוע גם בעובדים הקיימים בשל העובדה שחברת המשקם מתקיימת גם מתקציב ממשלתי שניתן לה כיום ובלעדיו קיים חשש ממשי לקריסת החברה שכאמור, מעסיקה אלפי עובדים עם מוגבלות, ונותנת להם שגרת יום ותעסוקה.
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "הרפורמה שהינה חלק מיישום חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות עתידה לפתוח תחרות בין ספקים על מנת לשפר את השירות לאנשים וליצור מצב בו יותר אנשים עם מוגבלות יוכלו להשתלב בתעסוקה בשוק החופשי ביחסי עבודה. צעד זה יאפשר להם להשתלב ולהיות חלק מהקהילה לצד אפשרות להשתכר בכבוד ובהתאם לחוק (שכר מותאם או שכר מינימום). מדובר בשיפור משמעותי לעומת המצב הנוכחי ומשווה את התנאים שלהם לתנאים של השוק החופשי. בנוסף לכך, מגוון האפשרויות לקידום המקצועי עבור אנשים עם מוגבלות יגדל באופן דרמטי. נכון להיום, עובדים רבים מועסקים ביחסי עובד-מעביד במסגרות תעסוקה ייעודיות ומקבלים שכר קבוע של 70% משכר המינימום. מצב זה, מונע שילוב אמיתי של אנשים עם מוגבלות בשוק החופשי ומחטיא למטרה את קיומם של מפעלים מוגנים שהיא להכשיר אנשים עם מוגבלות לעולם התעסוקה, להעניק להם כלים וידע מקצועי ולאפשר שילובם בתעסוקה בשוק החופשי בשכר עבודה מותאם".





