נושאים קשורים

עדי אלטשולר מצטרפת לפוליטיקה כמועמדת ישר לשרת החינוך

כלת פרס ישראל, שהקימה את "כנפיים של קרמבו" והייתה ממייסדות רשת החינוך המכיל "אינקלו", מצטרפת למפלגתו של גדי אייזנקוט: "עשיתי כל שביכולתי לשנות את החינוך מבחוץ ומלמטה. אין לי זכות לעמוד מהצד"

ברוכה הבאה: רותם סלע מצטרפת לוועד המנהל של עמותת שווים

השחקנית והמגישה, מנחת "ריאיון מיוחד" (קשת 12), תסייע בהתנדבות לקידום מודעות למען זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות ולהרחבת פעילות העמותה ואתר שווים. סלע: "שמחה להצטרף לשווים ולתרום מזמני, מניסיוני ומהכלים שעומדים לרשותי"

בעקבות חשיפת שווים: משרד התיירות דורש בירור בפרשת הילד שגורש מהמלון

מנכ"ל משרד התיירות פנה להתאחדות המלונות בעקבות המקרה שבו משפחתו של אוריאל בן ה-14 נדרשה לעזוב את מלון המלך שלמה בנתניה לאחר שצעק בלובי: "התנהלות מחפירה, בלתי רגישה ומדירה"

בגלל נכה צה"ל בקמפיין: קריאות בעולם להחרים את אדידס

שליו ביטון איבד את רגלו מירי נ"ט מרצועת עזה ב-2021. אדידס בחרה בו לקדם שירות שמאפשר לקטועי גפיים לרכוש נעל אחת בחצי מחיר. כעת תמונתו מופצת ברשת, בעיקר על ידי פעילים פרו-פלסטיניים, לצד קריאות לחרם על החברה

"אולי מצאתי את אהבת חיי": אפליקציית ההיכרויות לאנשים עם מוגבלות

שירה שטילמן, על הרצף בתפקוד גבוה, נכנסה ל-UNIQ, פלטפורמה חדשה עבור אנשים עם מוגבלות, ומצאה בן זוג. בתוך חודשיים הצטרפו כ-800 משתמשים, עם אימות אנושי, מנגנוני מוגנות וליווי של עובדות סוציאליות
ראשיאנשים עם מוגבלויותבין פציעה לקריירה אקדמית: סיפורה פורץ הדרך של נכת צה"ל

בין פציעה לקריירה אקדמית: סיפורה פורץ הדרך של נכת צה"ל

ד"ר אלה קורן נפצעה במהלך שירותה הצבאי. מאז היא הספיקה להשלים דוקטורט וחוקרת את תחום הנשים שהן נכות צה"ל. בריאיון לשווים לכבוד יום האישה הבינלאומי, היא אומרת שנשים שנפצעו בצבא צריכות להיות יותר אסרטיביות: "תדרשו מה שמגיע לכן"

ד"ר אלה קורן (באדיבות המצולמת)
ד"ר אלה קורן (באדיבות המצולמת)

נשים נכות צה"ל עובדות קשה יותר ומנהלות משק בית. למרות זאת, הן מרוויחות פחות וחוות לחץ נפשי גדול יותר. כך מצאה דוקטור אלה קורן במחקריה. לכבוד יום האישה הבינלאומי שמצוין היום.

בריאיון לשווים מתארת ד"ר קורן בגילוי לב את הכעס שהוביל אותה לחקור את התחום של נשים נכות צה"ל ואת החיים כנכת צה"ל בעצמה.

אלה נפצעה במהלך שירותה הצבאי. הרכב שבו נסעה לבסיס עשה תאונה, קרוב לביתה, עם רכב אחר מהבסיס. היא פונתה לבית החולים עם פגיעת ראש. "חגגתי יום הולדת 19 בבית החולים. לא הבנתי מה קורה. אז, גם לא ידעו להסביר לי. בהתחלה, הרגשתי כאבי ראש. ראיתי שאני לא מצליחה להתרכז להרבה זמן", היא משתפת.

Igul-Letova

לאחר ששוחררה מבית החולים, נשארה אלה בצבא. לקראת גיל שלושים, התחילה אלה ללמוד בתוכנית מיוחדת של אוניברסיטת בר אילן לאנשים ממקצועות פרא-רפואיים ולמי שיש לו תעודת בגרות. "כמו שעושים פיזיותרפיה לגוף, הייתי צריכה לעשות פיזיותרפיה למוח", היא מספרת. "ראיתי שמצבי הקוגניטיבי מידרדר. לא יכולתי לתת לזה לקרות. כבר הייתי אמא לילדים. אז הלכתי ללמוד. לא הייתי תלמידה מצטיינת בתיכון. הייתה לי תעודת בגרות, אבל לא הצטיינתי. בתוכנית הזו, עבדתי מאוד קשה. למדתי איך ללמוד", היא מספרת.

אלה עשתה תואר ראשון בשש שנים בחוג המשולב של אוניברסיטת בר אילן לפסיכולוגיה, סוציולוגיה, וקרימינולוגיה. כשהיא המשיכה לתואר שני, היא נדרשה לכתוב תזה. היא רצתה לחקור את הנושא הקרוב לליבה: נשים נכות צה"ל.

"גיליתי שאף אחד לא חקר את זה. בארץ לא כתבו כלום. אמרו לי שזה לא תחום לתזה", היא מציינת. "אז כתבתי על משהו אחר. מאוחר יותר, כשעשיתי דוקטורט, ניסיתי שוב. כל הזמן נשארתי באותו תחום: בחוג לסוציולוגיה, בכיוון של פסיכולוגיה חברתית. היו לי המון קורסים בפסיכולוגיה", היא מסבירה.

Igul-Letova

אחרי ארבע שנים של דין ודברים בנוגע להצעת הדוקטורט, מצאה ד"ר קורן את הדרך לשלב את האוכלוסייה של נשים נכות צה"ל בעבודת הדוקטורט שלה.

אלה פרסמה מאמרים בנושא. היא ביצעה גם מחקרים איכותניים וגם מחקרים כמותניים. היא ביצעה מחקרים גם על נשים עם מוגבלות באופן כללי, לא רק נכות צה"ל. "באופן כללי, יש הרבה יותר אלימות כלפי נשים עם מוגבלות. יש הרבה יותר נשים עם מוגבלות שחיות לבד. יש הרבה יותר ניצול ואלימות מינית".

בנוסף, אלה מלמדת באוניברסיטה כבר שנים רבות. עדיין, הנכות לא נעלמת. "נכות זה לכל החיים. בכל שלב, היא עוברת טרנספורמציה. בכל שלב, צריך ללמוד מחדש איך להתנהל איתה. לא התקדמתי כמו כולם באוניברסיטה. לא יכולתי לכתוב מאמרים לבד. אז לא התקדמתי כמו כולם. עשיתי את הכי טוב שאני יכולה. כל כך הרבה שנים ניסיתי להיות כמו כולם", היא מסבירה.

יש דברים שאלה, בתור נכת צה"ל, יכולה להבין באופן אינטואיטיבי שאחרים לא. "מי שעשו איתי את המחקר לא הבינו למה נכות צה"ל זקוקות להרבה יותר שליטה במצב. לי זה היה מאד אינטואיטיבי. הן צריכות לעבוד הרבה יותר קשה בשביל להיראות כמו כולם", היא מסבירה. "למשל, כל פעם שאני נכנסת להרצאה, אני הרבה יותר לחוצה: האם אזכור את סדר הדברים שתכננתי לדבר עליהם? מה יקרה אם תברח לי מילה? זה היה קורה לי המון. הסטודנטים היו מזכירים לי איפה עצרנו ועל מה תכננתי לדבר. הייתי נרגעת רק כשהבנתי שיהיה בסדר", היא מספרת.

בנוסף, מצאה אלה שנשים נכות צה"ל מקבלות הרבה פחות תמיכה חברתית מגברים נכי צה"ל וממצות פחות זכויות. "אישה לא תהפוך שולחנות. גבר כן. אישה לא תהיה אסרטיבית. היא לא תשאל שאלות", היא טוענת. "אישה צריכה להיות יפה. היא לא יכולה להיות אסרטיבית. זו לא הנורמה. אם לגבר יש צלקת על הפנים בגלל פציעה, זה סימן שהוא גיבור. אם לאישה יש צלקת על הפנים בגלל פציעה, היא צריכה לשים איפור ולהסתיר אותה".

אלה מעדיפה, באופן עקרוני, להשתמש במושג "נכים" ולא "אנשים עם מוגבלות". "אנחנו נשארים עם אותן בעיות. הפוליטיקלי קורקט לא מקדם אותנו", היא מבהירה.

עד גיל ארבעים, אלה התביישה לדבר על הנכות שלה. "ככה היה בדור שלנו. בגיל ארבעים, יש שינוי. אני רואה אותו גם בדרך שגידלתי את הילדים שלי. לפני גיל ארבעים, עם הילדים הגדולים, בקושי דיברתי עם הנכות. הבת הקטנה הייתה שותפה מלאה", היא משתפת.

לצד האתגרים, אלה מציינת שבנכות "אולי היה משהו טוב". היא משכה אותה קדימה. "הייתי לומדת כי ככה חינכו אותי. הייתי עושה תואר ראשון, מקסימום תואר שני. אבל לא הייתי מתעקשת על דוקטורט. בטח שלא הייתי מרצה וחוקרת באוניברסיטה", היא אומרת.

לסיום, יש מסר שחשוב לאלה להעביר לנשים: "תהיו יותר אסרטיביות. תדרשו את מה שמגיע לכן".

הכותבת היא אקטיביסטית מלאת חיים שלא מוותרת על ההנאות שיש לחיים להציע. והיא גם עיוורת

כתבות אחרונות