
אחד המרכיבים המרכזיים ברפורמת ביטול ההחזרים בהתפתחות הילד של משרד הבריאות הוא הגדלת מבחני התמיכה לקופות החולים מ-85 מיליון שקלים ל-130 מיליון. עם זאת, האם הכספים האלה נמצאים בסכנה בשל הקיצוץ במשרדי הממשלה בשל המלחמה באיראן?
רק בתחילת החודש, 10 חודשים אחרי שהסוגיה הוצגה לראשונה, פרסם משרד הבריאות את תזכיר החוק להערות הציבור של מבחני התמיכה. הציבור יכול למסור את הערותיו עד 1 באפריל (להערות – לחצו כאן).
הממשלה אישרה קיצוץ רוחבי של 3 אחוזים בכל משרדי הממשלה במסגרת תקציב המדינה שצריך להיות מאושר עד סוף החודש. רק הלילה אישרה הממשלה קיצוץ נוסף עבור "רכש ביטחוני מסווג" ובסך הכול – תקציב משרד הבריאות צפוי להיפגע בסכום הנע בין 300-250 מיליון שקלים.
אדווה קליין, ראש אגף התקציבים במשרד הבריאות, התחייבה בשיחה עם שווים כי כספי מבחני התמיכה לא ייפגעו במסגרת הקיצוץ בתקציב המשרד. "הכספים הללו מובטחים ולא יקוצצו. הכסף הזה מיועד אך ורק לזה", אמרה קליין לשווים.
עם זאת, לא ברור איך ניתן להתחייב על זה ובמבחן הזמן ניתן יהיה לראות האם לא יחול קיצוץ בכספים הללו. גם לא ברור מדוע המתינו להעביר להערות הציבור את תזכיר החוק בנוגע למבחני התמיכה רק עכשיו משום שהדבר ידוע כבר מחודש מאי 2025 והרפורמה כבר יצאה לדרך לפני חודש וחצי.
במסגרת מבחני התמיכה, קופות החולים צריכות לעמוד בקריטריונים מסוימים כדי לקבל את הכספים, שכאמור מגיעים ל-130 מיליון שקלים. במסגרת הקריטריונים, קופות החולים צריכות להגיש תוכנית מפורטת להרחבת היקף השירות בהסדר במקום שיטת ההחזר ולהציג גידול בהיקף השירות בהסדר ולהצהיר על הפסקת מימון השירות בהחזר למקרים שאינם מאושרים במסגרת הרפורמה.
בנוסף, קופות החולים צריכות להגיש תוכניות בינוי והצטיידות מפורטות בהתאם לדרישות המשרד. עוד עולה מתזכיר החוק שעל קופות החולים להעביר דיווח על זמני ההמתנה, דבר שכבר ראינו בשבוע שעבר בפרסום כאן בשווים שכבר לא עומדים בו משום שלא הועברו נתונים על חודשים ינואר-פברואר 2026 אלא רק על שנת 2025. לפי הרפורמה, קופות החולים מחויבות להעביר דיווח על זמני המתנה מדי חודש.
הקופות גם מחויבות במסגרת מבחני התמיכה להטמיע את הסכם השכר שנחתם באפריל 2025 בסך 100 מיליון שקלים. גם כאן, כפי שפורסם בשווים, הסכם השכר רחוק מלספק והקופות לא מצליחות לגייס כמות גדולה של מטפלים וגם אלה שמגויסים – מקבלים תקן של לא יותר מחצי משרה ברוב המקרים.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: מבחני התמיכה הקודמים שהיו בגובה 85 מיליון ש"ח לקופות החולים בטלים והוחלפו במבחני תמיכה חדשים שהיקפם כ-130 מיליון לקופות החולים וכן יהיה תקצוב נוסף כמענה ליחידות המוכרות ברשויות. כמקובל, מפורסם תזכיר החוק להערות ציבור לאחריהן שנבחנות לעומקן. לאחר מכן, ולאחר שנעשים התיקונים הרלוונטים, מתפרסם תזכיר חוק המחליף את קודמו. כך, וכפי לאורך כל התהליך ברפורמה בהתפתחות הילד, נעשה שיח שקוף עם הציבור והשטח".





