נושאים קשורים

עדי אלטשולר מצטרפת לפוליטיקה כמועמדת ישר לשרת החינוך

כלת פרס ישראל, שהקימה את "כנפיים של קרמבו" והייתה ממייסדות רשת החינוך המכיל "אינקלו", מצטרפת למפלגתו של גדי אייזנקוט: "עשיתי כל שביכולתי לשנות את החינוך מבחוץ ומלמטה. אין לי זכות לעמוד מהצד"

ברוכה הבאה: רותם סלע מצטרפת לוועד המנהל של עמותת שווים

השחקנית והמגישה, מנחת "ריאיון מיוחד" (קשת 12), תסייע בהתנדבות לקידום מודעות למען זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות ולהרחבת פעילות העמותה ואתר שווים. סלע: "שמחה להצטרף לשווים ולתרום מזמני, מניסיוני ומהכלים שעומדים לרשותי"

בעקבות חשיפת שווים: משרד התיירות דורש בירור בפרשת הילד שגורש מהמלון

מנכ"ל משרד התיירות פנה להתאחדות המלונות בעקבות המקרה שבו משפחתו של אוריאל בן ה-14 נדרשה לעזוב את מלון המלך שלמה בנתניה לאחר שצעק בלובי: "התנהלות מחפירה, בלתי רגישה ומדירה"

בגלל נכה צה"ל בקמפיין: קריאות בעולם להחרים את אדידס

שליו ביטון איבד את רגלו מירי נ"ט מרצועת עזה ב-2021. אדידס בחרה בו לקדם שירות שמאפשר לקטועי גפיים לרכוש נעל אחת בחצי מחיר. כעת תמונתו מופצת ברשת, בעיקר על ידי פעילים פרו-פלסטיניים, לצד קריאות לחרם על החברה

"אולי מצאתי את אהבת חיי": אפליקציית ההיכרויות לאנשים עם מוגבלות

שירה שטילמן, על הרצף בתפקוד גבוה, נכנסה ל-UNIQ, פלטפורמה חדשה עבור אנשים עם מוגבלות, ומצאה בן זוג. בתוך חודשיים הצטרפו כ-800 משתמשים, עם אימות אנושי, מנגנוני מוגנות וליווי של עובדות סוציאליות
ראשיאנשים עם מוגבלויות"אתה לא נראה נכה": הושפל באתר החרמון – ויפוצה כספית

"אתה לא נראה נכה": הושפל באתר החרמון – ויפוצה כספית

בית המשפט קיבל את תביעתו של אדם עם מוגבלות שנמנעה ממנו הזכות לפטור מתור באתר החרמון לפני 4 שנים ואף הושפל לעיני כל בידי אחד הסדרנים. האתר יפצה את האיש בסכום של 17 אלף שקלים

אתר החרמון (צילום: תרא אבו סאלח, מתוך אתר פיקיויקי)
אתר החרמון (צילום: תרא אבו סאלח, מתוך אתר פיקיויקי)

בית משפט השלום בצפת פסק לפני כשבוע כי אתר החרמון יפצה אדם עם מוגבלות שביקר באתר ב-17,000 שקלים לאחר שנמנעה ממנו הזכות החוקית לפטור מתור ואף הושפל לעיני קהל.

השופטת עביר גבריס הדגישה בפסק הדין כי "המפלה את האדם עם המוגבלות פוגע גם בליבת האנושיות והמוסריות" וחייבה את החברה גם להדריך את עובדיה בנושא נגישות.

פסק הדין מציב מסר ברור למפעילי שירותים ציבוריים: הנגשה אינה מסתכמת בתשתיות אלא בראש ובראשונה בהתנהלות אנושית ובהכרת החוק. במקרה זה, נקבע כי אתר החרמון הפר את חובותיו כשעובד במקום מנע ממבקר לממש זכות בסיסית, למרות שהציג תעודת נכה בתוקף.

Igul-Letova

האירוע התרחש בפברואר 2022, בעיצומה של עונת השלג. המבקר הגיע עם משפחתו לאתר כשהוא מחזיק בתעודת נכה של משרד הביטחון הכוללת זכאות מפורשת לפטור מתור. לאחר שקיבל הנחיה לפנות למסלול היציאה מהרכבל כדי לממש את ההטבה, נתקל לדבריו בסירוב בוטה מצד סדרן במקום.

בשלב זה, כך לפי גרסתו שהתקבלה בבית המשפט, המצב התדרדר לעימות פומבי ומשפיל. בעדותו תיאר כי "הוא לא רצה אפילו להסתכל, יש לי תעודה ביד והוא פשוט היה באנטי מהתחלה". למרות ניסיונותיו להציג את הזכאות, גם לאחר שהציג את התעודה לא קיבל פטור מהתור ולטענתו, הסדרן המשיך למנוע ממנו מעבר ונאלץ לוותר על זכותו. "רק לאחר שחיכיתי בתור – נכנסתי", העיד.

עוד נטען כי הסדרן אף הטיח בו אמירות פוגעניות כגון "אתה לא נראה נכה" ו-"תזמין משטרה מצידי".

Igul-Letova

לטענתו, הדברים נאמרו לעיני קהל רב, תוך פגיעה בכבודו. "אנשים היו מסביבי מלא, התביישתי", סיפר והוסיף כי נאלץ לחשוף את מצבו הבריאותי בפומבי: "נאלצתי להשמיע בקול את עצם היותי אדם מוגבל ולנופף בתעודה".

מנגד, הנהלת אתר החרמון טענה כי המבקר דווקא סירב בתחילה להציג תעודה והתנהג באלימות מילולית. עם זאת, בית המשפט דחה את הגרסה, בין היתר משום שהעד המרכזי, הסדרן עצמו, לא הובא לעדות.

השופטת מתחה ביקורת על כך וציינה כי "אי הבאתו של עד רלוונטי מעוררת, מדרך הטבע, את החשד כי בעל הדין חושש מעדותו". לעומת זאת, עדותו של המבקר התקבלה במלואה, כשנקבע כי "עדותו הייתה עקבית, ברורה, החלטית ולא נסתרה". בהתאם לכך נקבע כי למרות הצגת תעודת נכה, "נמנעה ממנו הזכות לקבלת שירות בלא המתנה בתור", בניגוד לחוק.

פסק הדין לא הסתפק באירוע הספציפי, אלא חשף כשל מערכתי. במהלך הדיון הודה מנכ"ל החברה המפעילה את האתר כי אין הדרכה מסודרת לעובדים בנושא נגישות ואף הוסיף כי אין מסמך הנחיות לעובדים לאחר שהעיד כי ההדרכה ניתנת לעובדים באופן לא פורמלי. במהלך הדיון עלה כי לא הוצגו ראיות לקיומה של הכשרה מסודרת או נהלים כתובים בנושא נגישות.

בית המשפט קבע כי מדובר בהפרה של החובה החוקית ליידע ולהכשיר עובדים וציין כי הנתבעת "לא הציגה כל ראייה להוכחת הדרכה".

למרות שהתביעה הוגשה על סך 100 אלף ש"ח, בית המשפט פסק סכום נמוך יותר, בין היתר משום שהמבקר נכנס לבסוף לאתר ולא הוכח נזק רחב נוסף. עם זאת, הפיצוי נפסק ללא צורך בהוכחת נזק כחלק מהגישה הערכית של החוק.

בפסק הדין הודגש כי מדובר בשינוי תפיסתי: "העמדתו של כלי הפיצויים ללא הוכחת נזק מבטאת שינוי מגישה של רחמים לגישה של שוויון זכויות".

בסופו של דבר, הכרעת בית המשפט כללה שלושה רכיבים מרכזיים: פיצוי של 17,000 שקלים בתוספת ריבית, שכר טרחת עו"ד בסך 4,000 ש"ח והחזר אגרות בית משפט ולבסוף צו עשה המחייב את האתר להדריך את עובדיו בנושא נגישות.

פסק הדין מדגיש את חשיבות יישום זכויות נגישות בפועל ואת החובה לכבד תעודות נכות כקבוע בחוק. ניסיון להטיל ספק בזכאות של אדם או למנוע ממנו שירות שוויוני, במיוחד על בסיס מראה חיצוני, אינו רק התנהלות פוגענית, אלא הפרת חוק שעשויה להוביל לחיוב בפיצוי כספי בהתאם לחוק.

כתבות אחרונות