
הרוחות סוערות בעקבות הפרסום בשווים ביום רביעי האחרון, שבו נחשף כי מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד מאיימת להשבית את הלימודים בשנה הבאה אם לא יוגבל מספר התלמידים המשולבים בכיתות הרגילות.
במכתב שהעבירה למנכ"ל משרד החינוך מאיר שמעוני, טענה בן דוד כי התקבלו דיווחים שבשנת הלימודים שתחל בספטמבר, ישנם לפחות שבעה ילדים משולבים מהחינוך המיוחד בכל גן רגיל וכיתה רגיל בבתי הספר. לטענתה, גם השנה, זה כבר מתרחש.
"זה מצב בלתי סביר בעליל שיוצר עומס ונטל בלתי נסבל על הצוותים החינוכיים ומונע הלכה למעשה למידה הן מתלמידים בעלי הסל האישי והן מהתלמידים האחרים", כתבה בן דוד.
בתגובה לאיומים, הנהגת ההורים הארצית שיגרה מצידה מכתב למנכ"ל משרד החינוך ובו היא זועמת על התנהלותה של בן דוד. "אנו רואים בחומרה את המכתב. מדובר בדרישה פסולה, מפלה ומסוכנת, שאינה יכולה להתקבל במדינה דמוקרטית ובמערכת חינוך שמחויבת לערכים של שוויון, הכלה וקבלת האחר", מסרו בהנהגת ההורים.
בהנהגה המשיכו לתקוף ומסרו כי "מי שמציג ילדים עם מוגבלות כמכשול או כנטל, חוצה קו ערכי שאסור לחצות. מערכת החינוך נבחנת דווקא ביכולתה לתת מענה לילדים הזקוקים לו ביותר".
אורן אוזן, יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אמר: "אנו מצפים ממנכ"ל משרד החינוך לדחות באופן חד וברור כל ניסיון לצמצם את שילובם של ילדים עם מוגבלויות במערכת החינוך. תפקידה של המדינה הוא לספק למורים את הכלים, התקנים והמשאבים הנדרשים להצלחת השילוב, לא להרחיק ילדים מהכיתה. חברה נמדדת ביחסה לחלשים שבה, ומערכת החינוך אינה יכולה להרשות לעצמה לשלוח מסר של הדרה".
צופית גולן, סגנית יו"ר הנהגת ההורים הארצית וראש צוות החינוך המיוחד, הוסיפה: "המסר של יפה בן דוד הוא שילדים עם מוגבלויות הם בעיה שצריך לצמצם. זה מסר מקומם, מסוכן ובלתי מתקבל על הדעת. הילדים האלה אינם אורחים במערכת החינוך ואינם זקוקים לחסד מאיש אלא הם זכאים להיות חלק ממנה בדיוק כמו כל ילד אחר. מי שחסר לו תקציב, כוח אדם או הכשרה צריך להיאבק על המשאבים, לא על הרחקת הילדים".
במקביל, קואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים פנתה לקבל הבהרה מנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים בנוגע לשאלת "המכסה" של תלמידים משולבים בחינוך הרגיל.
ביום חמישי האחרון השיבו בנציבות לקואליציה כי אין מכסות במסגרת החוק וקביעת מכסות מהווה אפליה. "חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות קובע במפורש כי נותן שירות ציבורי לא יכול להפלות אדם עם מוגבלות במתן שירות ציבורי ולא יכול לקבוע תנאים", נכתב בעמדת הנציבות.
בנציבות הבהירו כי קביעת מכסות מהווה, לעמדתם, "אפליה במתן שירות ציבורי כלפי אנשים עם מוגבלות". בנציבות גם ציינו שבמקרה הזה, עומדות לה סמכויות לפעול נגד מי שיקבע את המכסה.
בנציבות ציינו בתשובתם לקואליציית ההורים כי עמדתם הועברה זה מכבר גם למשרד החינוך וכי בכוונתם לבחון פנייה נוספת שלהם למשרד.





