נושאים קשורים

בקרוב: שליטה באייפון ובאייפד – רק באמצעות העיניים

שורה של מאפייני נגישות חדשים צפויים להשתלב במערכות ההפעלה של ענקית הטכנולוגיה אפל. יצורפו גם יכולות בינה מלאכותית לזיהוי דיבור מוגבל והאזנה למוזיקה עבור כבדי שמיעה

“אין צוות חינוכי בשעות אחה”צ, הבן שלי חווה רגרסיה”

גן התקשורת "אייל" ברעננה נמצא בחוסר יציבות כבר שנה. הסיבה: ארבע נשות צוות יצאו לחופשת לידה, ללא תחליף הולם. האימהות פנו לעירייה: מפסידות שעות עבודה, והילדים סובלים

המדינה לא מאשרת הסעה – ופעוט מונשם נוסע למעון באוטובוס ציבורי

בחצי השנה האחרונה אימו של שחר (שם בדוי) בן השנתיים מנהלת מאבק מול הרשויות לקבלת הסעה שמותאמת למצבו הסיעודי. במקום לספק פתרונות - הן מגלגלות אחריות

אפקט המלחמה: יותר מחצי מיליון ישראלים יזדקקו לטיפול נפשי

גורמי המקצוע בתחום בריאות הנפש הזהירו בוועדת הבריאות של הכנסת: "רופאים צעירים בורחים מהמערכת הציבורית בגלל תנאי העבודה הקשים"
הסתדרות 480-100

הכנסת דנה בהגדלת הקצבה לחטופים ששבו מהשבי

לפי ההצעה שנדונה בוועדת הרווחה, הקצבה תוכפל ל-2,600 שקלים ופדויי השבי יקבלו אוטומטית הכרה של 50% בשל הפרעת פוסט טראומה
ראשיחדשותאחרי שנים של מאבקים, סוף סוף מערת המכפלה מונגשת לנכים

אחרי שנים של מאבקים, סוף סוף מערת המכפלה מונגשת לנכים

במשך שני עשורים עוכבה ההנגשה בשל מאבקי דת ופוליטיקה בין הגופים השונים. לאחרונה הושקו סוף סוף מעלית, גשר ושביל

מערת המכפלה. הכניסה התאפשרה רק עם מלווים ותוך סכנת נפילה(צילום באדיבות “בצלמו”)

מערת המכפלה בחברון היא מהמקומות המקודשים ביותר ליהדות ולאסלאם, ונהנית מזרם מבקרים בלתי פוסק בכל ימות השנה. אלא שמסתבר שעד לאחרונה – דווקא לאנשים עם מוגבלויות שרצו להגיע אליה היא כלל לא הייתה מונגשת. רק לפני חודשיים, בתום מאבק של שני עשורים, הושקו מספר הנגשות – ואולם הדרך להנגשה מלאה עוד לא הושלמה.

הדרישה להנגשת האתר קיימת מזה עשרות שנים, לאור ריבוי המדרגות בכניסה למערה (79 מדרגות בשני גרמים שונים) שלא אפשרו לנכים להיכנס אליה אלא בעזרת מלווה, ותוך הסתכנות בנפילה. גם בתוך המערה יש שש מדרגות שמפרידות בין החללים הפנימיים.

תוכנית הנדסית להנגשה הוכנה כבר בחודש יוני 2000 וכללה שני חלקים: בניית מעלית פנימית, והנגשת המדרגות בכניסה. הבעיה העיקרית הייתה התנגדות הוואקף המוסלמי בחברון והעירייה. מתחם מערת המכפלה מצוי בתחום הסמכות התכנונית של עיריית חברון, וביצוע עבודות במערה ללא הסכמת העירייה עורר מורכבות במישורים שונים ומנע את התקדמות הפרויקט.

לאחר כמעט שני עשורים של עיכובים, עמותת “נגישות ישראל” פנתה למשרד הביטחון בנושא במרץ 2018. בספטמבר 2020 הפרויקט אושר בוועדה לתכנון ורישוי של המנהל האזרחי. במרץ 2021 נדחתה עתירה מנהלית של עיריית חברון והוואקף. אחרי החלטות לכאן ולכאן, בתחילת אוגוסט 2021 הורה שר הביטחון לבצע את הפרויקט והעבודות התחילו.

אחרי שני עשורים של מאבק ציבורי. המעלית החדשה במערת המכפלה (צילום באדיבות “בצלמו”)

רק ביוני 2023, לפני חודשיים בלבד, נבנה שביל שמוביל מהחניון למפלס הראשי, ומשם הוקמו מעלית, גשר ושביל מונגשים בעלות של 5 מיליון שקלים. ואולם הדרך לא הסתיימה, שכן ישנן עדיין מדרגות קטנות שמפרידות בין חלל לחלל בתוך המערה עצמה (סך הכל שש מדרגות) – מה שלא מאפשר עדיין להכריז על המקום כ-100% נגיש. בנוסף, מתחת למערה יש אולם שמחות שאליו בינתיים המעלית לא מגיעה, אז הוא לא נגיש.

“מה הבעיה, בוא נרים אותו”

מי שעמד ועדיין עומד בחזית המאבק להנגשת המערה הוא שי גליק, פעיל חברתי ומנכ”ל ארגון “בצלמו”.

“נחשפתי פעם ראשונה לסיפור ההנגשה כאשר למדתי בירושלים והגעתי למוזיאון על התפר בירושלים ברחוב שבטי ישראל ליד כיכר ספרא””, הוא מספר. “באתי לערב שיועד לנכים, ואני רואה בחוץ מלא חבר’ה על כסאות גלגלים ולא מבין למה לא נכנסים. אני שואל אחד מה הבעיה, והוא אומר לי: ‘תסתכל, יש מלא מדרגות’. בקיצור, עשו אירוע לאנשים עם כסאות גלגלים בקומה שלישית בלי מעלית. בלי היסוס אמרתי למישהו שעמד לידי, ‘מה הבעיה? בוא נרים אותו’. שנינו תופסים אדם ומרימים, והוא מתחיל לצרוח – ‘אני לא שק תפוחי אדמה, אני רוצה להיכנס בכבוד’. מאז הבנתי שחובה להנגיש מקומות, שאנשים ייכנסו בכבוד ובעצמאות. ומאז החלתי לפעול בעניין”.

איך היה המאבק להנגשת מערת המכפלה?

“עסקתי בזה שמונה שנים. שלחתי קרוב לאלפיים מכתבים לכל העולם, כולל חברי כנסת, שרים, ארגונים, רבנים, האו”ם וכל מי שרק יכולתי להגיע אליוהא. היו שישה דיונים בכנסת. עשינו עשרות סיורים לארגונים ואנשים, בהם סיור מיוחד של ועדת חוץ וביטחון פיזית במערה, ועוד סיור של נציבות שוויון הזדמנויות. יזמנו שלושה דיונים בוועדות התכנון והבניה של המנהל האזרחי שאחראי על המקום. שני דיונים בבית משפט מחוזי, אחד דיון בבית משפט העליון, שאל שניהם הצטרפנו כידידי בית המשפט”.

קרוב לאלפיים מכתבים ועשרות סיורים. שי גליק (צילום מהאלבום הפרטי)

מה בעצם תקע את התהליך?

“מי ששם וטו זה היה הווקף המוסלמי, שאחראי על המקום ואמר שזה לא יקרה כי יש סטטוס קוו ולא נוגעים בו. במשך שנים רבות נתניהו התנגד לפעול חד צדדית, ולכן זה לא קרה. בעקבות הלחץ המטורף שלי, בזמנו ליברמן נתן אור ירוק לקדם את זה, ואז החלו המגעים עם הווקף במטרה שיתנו להם משהו בתמורה להסכמה. זה התפוצץ וישראל פשוט הפקיעה מהם את השטח. אדגיש: גם המוסלמים רוצים נגישות, והמעלית משמשת את הערבים גם כמובן”.

הגשר החדש בכניסה למערה (צילום באדיבות “בצלמו”)
ילדית 1974. באה מהבטן אל הבטן דרך הבטן-והבטן כמו השמש שורפת ומרפאה. חולה כרונית באנורקסיה ובולמיה. עבדה במעריב לנוער, מקומונים, ידיעות אחרונות, מעריב וגלובס וחברת ענני תקשורת. הוציאה שלושה ספרים: "אכולות", "יותר מכל" ו"גירת הגמל".

כתבות אחרונות