
בשנת 2023 זינקו הקצבאות והגמלאות שמעביר הביטוח הלאומי לאזרחי ישראל לסכום של כ-116 מיליארד שקלים, וזאת לעומת כ-101 מיליארד שקלים ב-2022 – כך עולה מהדוחות הכספיים השנתיים שפירסם המוסד בסוף השבוע. מדובר בעלייה חדה של כ-15%.
אחת הסיבות לזינוק היא העלייה בהוצאות הביטוח הלאומי על קצבאות נכות כללית, בין השאר עקב השינוי בחישוב מנגנון ההצמדה שלהן. עד 2020 היו קצבאות הנכות הכללית, קצבאות הילדים הנכים וקצבאות השר"ם (שירותים מיוחדים) צמודות למדד המחירים לצרכן. בעקבות מאבק מוצלח של ארגוני הנכים הוחלט להצמיד אותן לגובה השכר הממוצע במשק. כתוצאה מכך גדלו מאז הקצבאות בשלוש פעימות: בינואר 2021 הן עלו ב-2.45%, בינואר 2022 ב-9.8% ובינואר 2023 ב-5.6%.
איך זה נראה במספרים? ב-2021 העביר הביטוח הלאומי לטובת קצבאות הנכות הכללית כ-20 מיליארד שקלים. ב-2022 גדל הסכום לכ-23 מיליארד שקלים וב-2023 לכ-27.8 מיליארד שקלים. מדובר בעלייה של כ-20% בתוך שנה ושל כ-39% בתוך שנתיים. בביטוח הלאומי מסבירים כי העלייה נובעת הן מעדכון חישוב ההצמדה והן משינוי במספר מקבלי הגמלאות.
גם בענף האבטלה חל גידול בתשלומים ב-2023, שמיוחס לעלייה במספר מקבלי האבטלה ברבעון האחרון של 2023, עקב מלחמת חרבות ברזל. בענף הסיעוד המשיכה ב-2023 המגמה של גידול במספר מקבלי הקצבה, בין היתר עקב שינויים במבחני הערכת התלות ובאופן ביצועם. בענף פשיטת רגל ופירוק תאגיד חל גידול שנבע מהתייעלות וממעבר למערכת ממוחשבת.
מנגד, מדווח הביטוח הלאומי על ירידה בתשלומי קצבת אזרח ותיק ובתשלומים לגמלת סיעוד בעקבות העלאת גיל הפרישה לנשים בישראל. לפי ההחלטה, גיל הפרישה יעלה בהדרגה במשך 11 שנה ל-65. בשלוש השנים הראשונות הוא יעלה ב-4 חודשים בכל שנה ובשמונה השנים שאחריהן ב-3 חודשים בשנה. כך, אישה שנולדה משנת 1970 ואילך, גיל הפרישה שלה יהיה 65.
"העלאת גיל הפרישה גרמה לצמצום בתשלומי קצבת אזרח ותיק ולירידה בתשלומים לגמלת סיעוד – גמלאות שהזכאות לקבלן תלויה בגיל הפרישה", נכתב בדוח.
*******************
עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. לתרומה הקליקו https://bit.ly/Shavvim-igul-letova
*******************
בשורה התחתונה, אחרי חישוב הכנסות והוצאות הביטוח הלאומי, הסתיימה שנת 2023 בגירעון של כ-29 מיליארד שקל. בהקשר זה מקפידים בדוח להזכיר את האזהרה של הביטוח הלאומי בדוחות הכספיים הקודמים, שלפיה "בשנת 2036 קרן הביטוח הלאומי צפויה להתרוקן, וללא מימון נוסף המוסד לא יהיה מסוגל לשלם את מלוא התחייבויותיו על פי החוק".
בעקבות הדוח ההוא החליט שר העבודה להקים ועדה ציבורית לחיזוק האיתנות הפיננסית של הביטוח הלאומי. מטרת הוועדה היא "לגבש תוכנית פיננסית אשר תאפשר לביטוח הלאומי לעמוד בכל התחייבויותיו לציבור המבוטחים".
עוד בנושא:





