
אמונה בת ה-9 מנתניה היא ילדה עם מוגבלות שכלית התפתחותית קלה עד בינונית. עם זאת, בעיריית נתניה מסרבים לתת לה הסעה וגם לא מצמידים לה סייעת אישית.
בקיץ 2022 הוכרה אמונה בוועדת אפיון וזכאות כילדה עם משכל גבולי (קוד מוגבלות 51). אלא שבשנת 2023 עברה אמונה ועדת אבחון של משרד הרווחה (ועדת מש"ה), שאנשיה קבעו כי היא תוכר כילדה עם מוגבלות שכלית התפתחותית קלה עד בינונית (קוד מוגבלות 69).
לפי חוזר מנכ"ל של משרד החינוך, ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית קלה עד בינונית זכאים להסעות ואף לסייעת אישית. מבדיקת שווים עולה כי מאז האבחון של ועדת מש"ה, עיריית נתניה לא פעלה להעביר את המסמכים למשרד החינוך כדי שתשונה הגדרתה ממשכל גבולי לאבחון החדש – וכתוצאה נותרה הילדה ללא המענה שהיא זכאית לו.
בשנתיים האחרונות קיבלה אמונה הסעות על בסיס מקום פנוי. ב-1 בספטמבר הודיעה עיריית נתניה לאמה של אמונה, קרן, כי בתה המוכרת בביטוח הלאומי ומקבלת קצבת נכות, כבר לא תקבל הסעות משום שהיא אינה זכאית לפי קוד 51.

אז התברר לאם שהעירייה מעולם לא העבירה את האבחון של ועדת מש"ה למשרד החינוך. עם זאת, לשווים נודע כי לעיריית נתניה הייתה מודעות מלאה לעובדה שהאבחון של ועדת מש"ה קיים.
במכתב שקיבלה אמה של הילדה בספטמבר 2023 ממנהלת אגף חינוך מיוחד דאז בעירייה, חגית יודקוביץ, נכתב: "לבקשות צורף מסמך עדכני ששלחת אליי ב-30 באוגוסט 2023, שבו מאובחנת בתך עם מוגבלות שכלית התפתחותית קלה-בינונית".
עוד נכתב במכתב באשר לבית ספר תדהר, שנבדקה אפשרות לשבץ אותה אליו, כי "טרם התקבלה תשובה נוספת מבית הספר לאחר שנשלח אליהם אבחון מש"ה ששלחת אלינו". המכתב מוכיח כי בעירייה ידעו על האבחון ולא העבירו אותו למשרד החינוך.
במשרד החינוך מאשרים לאחר פניית שווים את העובדה כי מאז ועדת זכאות ואפיון בשנת 2022, לא התקבלה אצלם בקשה רשמית לשינוי או להוספת אפיון.
"בתאריך 11.7.22 התקיימה לתלמידה ועדת זכאות ואפיון, ובה אושרו לה שירותי חינוך מיוחדים בהתאם למסמכים שהוצגו באותה עת. מאז ועד היום לא התקבלה במשרד בקשה רשמית לשינוי או להוספת אפיון", נמסר ממשרד החינוך.
"במשך 11 שנה, אנחנו חווים שלילת זכויות של הילדים שלי כאם חד-הורית לשלושה ילדים מיוחדים", אומרת לשווים האם קרן. "אני בחרתי לא להתעלם ולהציף את שלילת הזכויות כלפיי ילדיי. נשללה מהבת שלי הסעה מתחילת שנת הלימודים הנוכחית על אף שהיא זכאית לפי חוק".

עוד אמרה האם: "אני מצפה שהעירייה תשנה את העוולה ושתתן לבת שלי הסעה בזכות ולא בחסד וכמובן לשנות את ההגדרה, שהייתה צריכה להשתנות כבר לפני שנתיים – דבר שהעירייה לא טרחה לעשות".
בתגובתם, עיריית נתניה כלל לא מתייחסת לאבחון מש"ה שקבע שהילדה מאובחנת עם מוגבלות שכלית התפתחותית קלה-בינונית.
כך נמסר מעיריית נתניה בתגובה רשמית: "מנהל החינוך של עיריית נתניה פועל ברגישות ובהבנה עמוקה לצורכי התלמידים. במקרה המדובר אין לתלמידה זכאות להסעה. זאת בהתייחס לקביעת ועדת האיפיון של משרד החינוך. כל שינוי צריך להיות נדון בוועדה חריגה של משרד החינוך בכפוף להגשת בקשה של ההורים. לפנים משורת הדין קיבלה התלמידה בשנתיים האחרונות הסעה על בסיס מקום פנוי וכך הוצע למשפחה גם השנה אלא שהאם אינה מוכנה לקבל את המענה שהוצע לה. לעניין רצון האם לשנות את האיפיון, הייתה האם צריכה לעדכן את בית הספר ולבקש ועדת איפיון וזכאות חדשה עד סוף מרץ 2025 או להגיש בקשה לוועדה חריגה של משרד החינוך אך לא עשתה כן".





