לפני כשבועיים פירסמנו כאן ב”שווים” כי בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב נתן החלטה תקדימית, שלפיה רשות מקומית יכולה לדרוש שהצוות החינוכי המטפל בילדים בחינוך המיוחד יהיה מחוסן נגד קורונה, או לפחות יציג בדיקה שלילית לנגיף. אם מי מאנשי הצוות מסרב, אפשר למנוע ממנו להגיע לעבודה. עכשיו מתברר שלהחלטה הזו יש משמעות בשטח, וגם אם היא מוצדקת, היא עשויה לייצר לא מעט כאב ראש להורים וגם לצוותי החינוך.
אחת הרשויות שאימצו את החלטת בית הדין בשתי ידיים היא תל אביב-יפו. כחלק מכך הודיעה אתמול העירייה ל-9 סייעות צמודות של תלמידים עם צרכים מיוחדים המשולבים בחינוך הרגיל שהחל מהבוקר הן לא מורשות להגיע לעבודתן, וכי הן מוצאות באופן מיידי לחל”ת (חופשה ללא תשלום). הסייעות המדוברות סירבו להתחסן נגד קורונה, וגם לא מוכנות להציג בדיקה שלילית להימצאות הנגיף בגופן.
עד כאן נשמע הגיוני, אלא שלהחלטה הזו יש גם השלכות על הילדים. כך למשל, סייעת לילד עם אוטיזם המשולב בגן חובה בתל אביב קיבלה אתמול בשש בערב הודעה כי היא יוצאת באופן מיידי לחופשה ללא תשלום, והבוקר נאלץ הילד להגיע לגן ללא משלבת. לדברי גורם שאיתו שוחחנו, בתל אביב גם כך יש מחסור במשלבות, ולכן יש לעירייה קושי משמעותי למצוא לילד סייעת מחליפה מהרגע להרגע. יש לציין כי גם אם הורי הילד משיגים תוך זמן קצר סייעת משלהם, היא חייבת לעבור שורה של אישורים על ידי העירייה – דבר שעשוי לקחת זמן רב.
“אני מבינה לגמרי את השיקול הבריאותי”, אמרה הבוקר ל”שווים” אשת חינוך במוסד בו משולבים ילדים עם מוגבלות. “אבל כואב לי על הילדים שכל כך זקוקים לסייעת האישית שלהם, ונותרו הבוקר ללא מענה. מורה או גננת לא יכולות לתת לילד משולב את הסיוע שהוא צריך כי הן עסוקות בכל הילדים האחרים. אני חושבת שהעיריות בכל הארץ צריכות להיערך מראש ולהכין סייעות מחליפות לאלה שאינן מוכנות להתחסן, אחרת הילדים וגם צוותי ההוראה נפגעים מכל העניין”.

על פי ההערכות, יש עוד רשויות בארץ שמונעות בימים אלה הגעה של משלבות ואנשי צוות בחינוך המיוחד ללימודים בשל סירוב להתחסן, אך בשלב הזה אין נתונים מדויקים.
מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: “עיריית תל אביב-יפו שמה את בריאות הילדים והצוות החינוכי בראש סדר העדיפויות, ועושה מאמצים למנוע הדבקות ובידודים. 96% מהסייעות בעיר מחוסנות, והאחרות מציגות אישורי בדיקה. נותרו 9 מקרים בודדים בהם סייעות צמודות-תלמיד לא התחסנו ומסרבות להציג בדיקה, ועל כן הן מתבקשות לא להגיע ולא מקבלות שכר. מיותר לציין כי סייעת שלא מתחסנת או נבדקת מסכנת לא רק את הילד עימו היא נמצאת, אלא את כל ילדי הכיתה, הוריהם והצוות החינוכי. לגבי המקרה הספציפי, אנו דואגים לילד לסייעת קבועה ונעמוד בקשר בנושא עם הוריו”.