חבר הכנסת ניצן הורוביץ, יו”ר סיעת מרצ, המיועד לתפקיד שר הבריאות בממשלת בנט-לפיד החדשה, הניח לפני כמה ימים הצעת חוק, המבקשת להשוות את גובה קצבת הנכות לגובה שכר המינימום, העומד כיום על 5,300 שקל בחודש. לשם השוואה, קצבה של אדם עם 100 אחוזי נכות מסתכמת היום בקצת יותר מ-3,300 שקל.
הצעות חוק דומות הוגשו גם בכנסות הקודמות, אולם כעת נראה שסיכויי ההצעה לעבור גבוהים יותר מבעבר, מכיוון שיש לה תמיכה מצד חברי כנסת רבים יותר בסיעות הקואליציה המסתמנת. צריך כמובן לזכור שמלאכת הרכבת ממשלת השינוי עדיין רחוקה מסיום, וכל עוד אינה מושבעת דבר אינו בטוח.
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי הקצבה הנוכחית היא “זעומה” ודנה אדם עם מוגבלות לחיים בעוני. “הקצבה אמורה להספיק לקיום מינימלי”, מסביר ח”כ הורוביץ, “אך ברור לכל שהיא אינה מספיקה כהוא זה לצרכיו. על האדם עם המוגבלות לרכוש תרופות, לממן נסיעות בתחבורה ציבורית או במוניות, לכלכל את ביתו, ולעיתים גם להעסיק עובד סיעודי, וזאת בנוסף לשאיפה לקחת חלק פעיל בפעולות החיים, כולל תרבות ופנאי”.
לדברי הורוביץ, “ההוצאות של אדם עם מוגבלות אינן פחותות מהוצאות של אדם שאינו נחשב נכה לפי חוק הביטוח הלאומי. לפיכך, אין כל היגיון שהקצבה שיקבל אדם עם מוגבלות הזכאי לקצבת נכות מלאה בגין נכותו ואובדן כושר עבודתו, תפחת ממה שנחשב לשכר מינימלי במשק”.

משום כך, הצעת החוק מבקשת להשוות את גובה הקצבה שעל בסיסה מחושבת קצבת הנכות לשכר המינימום, “כדי לאפשר מחיה בכבוד”.
כאמור, הצעות חוק דומות הונחו על שולחנות הכנסות הקודמות, בין השאר על ידי חברת הכנסת קארין אלהרר מיש עתיד (גם היא שרה מיועדת בממשלה החדשה), וגם חבר הכנסת עודד פורר מישראל ביתנו, שצפוי לעמוד בראש ועדת הכספים אם וכאשר תוקם הממשלה.
כזכור, ארגוני הנכים מנהלים בימים אלה מאבק כדי לוודא שהממשלה עומדת בהבטחה שנתנה ב-2018 להעלות את קצבת הנכות לגובה 3,700 שקל בחודש. למרות ההבטחה, טרם בוצעה העלאת הקצבה באופן קבוע, ובינתיים נאלצו הנכים להסתפק בכמה פעימות של פיצוי. בכל מקרה, מבטיחים בארגוני הנכים המובילים, כי גם אחרי שהקצבה תגיע ל-3,700 שקל, הם לא מתכוונים לעצור שם, והם יפעלו כדי להגדיל אותה עוד עד שיגיעו למטרה – השוואתה לגובה שכר המינימום.
עוד בנושא:
סיכויי החוק לתמיכה במשפחות של אנשים עם מוגבלויות גבוהים מתמיד
הפיצוי לנכים ולילדים עם מוגבלות: מתי הוא צפוי להיכנס וכמה תקבלו