סוף סוף יש לנו ממשלה חדשה, ואני רוצה לקוות שהיא תצליח להביא ולקדם שינוי. נדמה לי שהעובדה שאני צעירה עם צרכים מיוחדים מצדיקה את התקווה הספציפית שלי לשינוי היחס הציבורי לאוכלוסיית האנשים עם מוגבלויות.
אשמח הפעם להתרכז בשתי נשים מיוחדות, שאני מאמינה כי יממשו את התקווה שלי. שתי נשים שהן חלק בלתי נפרד מהכנסת ה-24, ומהוות עבורי מקור השראה גדול. אגב, מעניין שחברי הכנסת עם צרכים מיוחדים בפוליטיקה הישראלית הם במקרה, ואולי לא במקרה, חברות כנסת נשים.
האישה הראשונה שהחלטתי לדבר עליה היא שירלי פינטו. פינטו היא חברת הכנסת החירשת הראשונה אי פעם בישראל, וגם הכי צעירה מבין חברי הכנסת המכהנים. לאורך חייה התמודדה עם קשיים יומיומיים משמעותיים עקב חוסר המודעות הציבורית ללקויי שמיעה, ולכן החליטה לשנות זאת ולהקדיש את חיה למען העלאת המודעות.
פינטו הייתה והינה פעילה חברתית, ציבורית ופוליטית, ועושה רבות למען קידום זכויות החירשים בפרט, ולמען קידום נגישות לאנשים עם מוגבלויות בכלל. בראיון שהעניקה ל”אופירה וברקוביץ” היא יצאה נגד הסטיגמה שכל החירשים הם גם אילמים, ואמרה לברקו: “הנה, יש לי קול ואתה שומע אותו. אני רק בוחרת שלא להשמיע אותו כי הוא לא ברור”.
בחרתי לכתוב על פינטו משום שלמרות הקשיים הרבים שעברה ועדיין מתמודדת עימם, היא החליטה להשמיע את קולה בדרכה, לא נרתעה, וגם מצליחה לעזור ולשנות עבור אלו שזקוקים לכך. היא מתמקדת בארבעה נושאים, שגם אני כתבתי עליהם לא פעם – תעסוקה, חינוך, בריאות ונגישות המידע. אני הייתי מוסיפה לרשימה עוד שניים חשובים – דיור בקהילה ונגישות פיזית לכל מקום ולכל פעילות באופן כללי. בהצלחה שירלי!

קארין אלהרר היא לא פחות משרת האנרגיה בממשלה הנוכחית. אלהרר, עורכת דין במקצועה ומרצה למשפטים, הייתה פעילה בלשכת עורכי הדין בימים שאבא שלי היה ראש הלשכה. היא האישה הראשונה שמכהנת כשרה במשרד האנרגיה, והיא גם השרה הראשונה בישראל שמתניידת בכיסא גלגלים, וזאת עקב ניוון שרירים שאינו מאפשר לה ללכת.
למרות הקושי הרב, אלהרר למדה משפטים והתמחתה בתחום זכויות אדם עם דגש על אוכלוסיות עם מוגבלויות, הן פיזיות והן נפשיות. בשנים האחרונות, כחברת כנסת, פעלה לחוקק חוקים לתיקון היחס לאוכלוסיות מיוחדות, כמו, “תיקון לחוק שירותי רווחה”, “תיקון לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות”, “תיקון לחוק זכויות החולה” ועוד. רק מעצם עשייה זאת היא מהווה עבורי מודל השראה גדול, לצד דברים נוספים בהם היא עוסקת, כמו פעילות בעמותות שעוסקות בשינוי ובקידום אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים.
כיסא הגלגלים לא מהווה עבור אלהרר מגבלה בדרך להגשמה אישית וחברתית. תענוג להיווכח שסוף סוף בישראל של המאה ה-21 יש בממשלה שרה שהנכות אינה מונעת ממנה להיות מנהיגה ולקדם עניינים למעננו ולמען החברה כולה.
מהתבוננות בשתי הנשים המיוחדות האלה, בולטת העובדה שבמבט ראשון אצל האחת המוגבלות לא נראית לעין ואצל השנייה כן. זה אולי היופי שרציתי לבטא בטור הזה. השילוב בין שתיהן מסכם בעיניי את כל השיח סביב נושא המוגבלויות, משום שלא משנה מה סוג המוגבלות, אם היא שקופה או לא, היא לא מונעת או מעכבת את האדם, אלא הופכת אותו למי שהוא ולמה שהוא.
******************************************************
זקוקים למשלבת, מרפאה בעיסוק, קלינאית תקשורת, פסיכולוג ילדים? מאות נותני שירותים מחכים לכם בפורום “המקצוענים” של שווים
(המאגר הושק לאחרונה, ועם הזמן יילך ויגדל היצע המטפלים)
*****************************************************
גם לי יש מוגבלות. יש לי אוטיזם, וזה לא מונע ממני לעשות את רוב הדברים שאני אוהבת ורוצה בהם. אמשיך לכתוב תמיד, כי זה מה שאני אוהבת וככה אני מעבירה את המסר שלי. מבקשת להודות לנשים הללו, שמהוות מקור עוצמה עבורי, ומקווה כי גם אני מהווה מקור השראה לאחרים. להשראה יש המון כוח. מילה של לי.