
המשבר בחינוך המיוחד מסרב לגווע: מנהלי 74% מבתי הספר של החינוך המיוחד דיווחו בראשית שנת הלימודים על מחסור במורים במוסדות החינוך – כך עולה מדוח עצמאי חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת על מצב המורים בישראל.
השאלונים שבעזרתם נאסף המידע המוצג בדוח הופצו למנהלי בתי הספר במערכת החינוך, לאחר שבחודש יולי האחרון פרסם משרד החינוך כי חסרים 1,307 תקני עובדי הוראה בחינוך המיוחד. מבדיקה מחודשת של משרד החינוך, שנערכה סמוך לפתיחת הלימודים, התברר כי המחסור עדיין קיים, ונכון לכתיבת דוח זה חסרים 403 צוותי הוראה בחינוך המיוחד.
70% ממנהלי בתי הספר שענו על השאלונים דיווחו כי לא יפתחו את שנת הלימודים באופן תקין בשל המחסור בצוותי ההוראה. 11% מהמנהלים דיווחו על מחסור של שישה עד עשרה מורים בבית הספר, 26% דיווחו כי חסרים אצלם שלושה עד חמישה מורים, 37% דיווחו על מחסור של מורה אחד או שניים בבית הספר שלהם ו-26% ציינו שלא חסרים מורים כלל בבית הספר שלהם.
“יש גבול לזלזול”
על פי הנתונים, ב-17% מבתי הספר בחינוך המיוחד חסרים למעלה מ-25% ממצבת המורים הנדרשת לפתיחת שנת הלימודים. המנהלים ציינו כי יש השלכות למחסור בצוותי ההוראה ובעקבות כך הם מצמצמים את כלל פעילויות הפנאי בבתי הספר שלא קשורות להוראה.
בנוסף, דיווחו מנהלים רבים כי מלבד המחסור במורים קיים גם מחסור בבעלי תפקידים נוספים בצוותי החינוך של מנהלים, סייעות, מטפלים ממקצועות הבריאות (קלינאיות, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד) בחינוך המיוחד.
“אם מצב המורים קשה – מצב הסייעות קשה פי כמה”, ציין אחד ממנהלי בתי הספר של החינוך המיוחד בדוח, “ולמרות שאפשר לבחור לעצום עיניים כי הן אינן עובדות משרד החינוך – בפועל הפגיעה היא במערכת כולה”.
מנהל נוסף הוסיף כי: “אצלנו בבית הספר המחסור השנה הוא במטפלים: קלינאי תקשורת, מרפאים בעיסוק ומטפלים רגשיים. זה יפגע בסל שעל כל תלמיד לקבל”. מנהלת אחרת כתבה לחוקרים כי היא מרגישה מופקרת. “שוב הפקירו את המנהלים. אחרי ששנים מעמיסים עלינו עוד ועוד מטלות, אחרי שנתיים קשות של קורונה – שוב אנחנו לבד במערכה. אין שום פתרונות של המשרד, ואין שום הטבות למנהלים. מה הפלא שמנהלים עוזבים? גם אני בסוף שנה זו פורשת. יש גבול לזלזול”.

לא משבר זמני
לגבי המחסור הקיים במורים, ענו מנהלי בתי הספר כי לתפיסתם לא מדובר במשבר זמני של מחסור במורים אלא בתהליך מתמשך שלא מטופל דיו על ידי משרד החינוך. “מזה כמה שנים שאין הכשרה של סטודנטים ראויים להוראה. בשנים האחרונות הצלחנו, לקיים בקושי מערכות בהתבסס על הקיים, אולם המשאבים הקיימים הגיעו למיצוי. אין מורות חדשות שמוכנות לעבוד בתנאים כל כך מורכבים עבור משכורות כל כך נמוכות. גם מורים מהסבות שונות ומשונות, מחזיקים שנה שנתיים ופורשים. האתגר גדול מדיי והשכר שערורייתי”, צוטט מנהל אחר בדוח.
מנהל נוסף אמר כי: “החוסר במורים ובמנהלים כבר מורגש ומדובר בשנים האחרונות. התעלמות המשרד מהנושא הייתה בוטה. ובנוסף המשרד אינו אפילו טורח לעשות את המינימום שנעשה בכל חברת טלפון סלולרי ואינו טורח אף לשמר את הקיים”.
כדי לענות על המחסור הקיים של צוותי ההוראה בחינוך המיוחד, משרד החינוך העניק אישור למנהלים, במקרים חריגים ובאישור המחוז, לקצר את יום הלימודים עד לשעה 15:10 בכיתות תקשורת, לאכלס כיתות מעבר למספר המקסימלי של התלמידים ולהעסיק סייעת אחת למספר תלמידים (סייעת רוחב). צעד זה עורר ביקורת רבה מצד הורים לילדי החינוך המיוחד בבתי הספר ובגנים, שנאלצים לטענתם, בשל כשלי המערכת, להתאים את עצמם למערכת החינוך.