נושאים קשורים

עדי אלטשולר מצטרפת לפוליטיקה כמועמדת ישר לשרת החינוך

כלת פרס ישראל, שהקימה את "כנפיים של קרמבו" והייתה ממייסדות רשת החינוך המכיל "אינקלו", מצטרפת למפלגתו של גדי אייזנקוט: "עשיתי כל שביכולתי לשנות את החינוך מבחוץ ומלמטה. אין לי זכות לעמוד מהצד"

ברוכה הבאה: רותם סלע מצטרפת לוועד המנהל של עמותת שווים

השחקנית והמגישה, מנחת "ריאיון מיוחד" (קשת 12), תסייע בהתנדבות לקידום מודעות למען זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות ולהרחבת פעילות העמותה ואתר שווים. סלע: "שמחה להצטרף לשווים ולתרום מזמני, מניסיוני ומהכלים שעומדים לרשותי"

בעקבות חשיפת שווים: משרד התיירות דורש בירור בפרשת הילד שגורש מהמלון

מנכ"ל משרד התיירות פנה להתאחדות המלונות בעקבות המקרה שבו משפחתו של אוריאל בן ה-14 נדרשה לעזוב את מלון המלך שלמה בנתניה לאחר שצעק בלובי: "התנהלות מחפירה, בלתי רגישה ומדירה"

בגלל נכה צה"ל בקמפיין: קריאות בעולם להחרים את אדידס

שליו ביטון איבד את רגלו מירי נ"ט מרצועת עזה ב-2021. אדידס בחרה בו לקדם שירות שמאפשר לקטועי גפיים לרכוש נעל אחת בחצי מחיר. כעת תמונתו מופצת ברשת, בעיקר על ידי פעילים פרו-פלסטיניים, לצד קריאות לחרם על החברה

"אולי מצאתי את אהבת חיי": אפליקציית ההיכרויות לאנשים עם מוגבלות

שירה שטילמן, על הרצף בתפקוד גבוה, נכנסה ל-UNIQ, פלטפורמה חדשה עבור אנשים עם מוגבלות, ומצאה בן זוג. בתוך חודשיים הצטרפו כ-800 משתמשים, עם אימות אנושי, מנגנוני מוגנות וליווי של עובדות סוציאליות
ראשיחדשותיוקפאו או לא? כל מה שאתם צריכים לדעת על משבר הקצבאות

יוקפאו או לא? כל מה שאתם צריכים לדעת על משבר הקצבאות

מה זה בכלל הקפאה? כמה תוספת תוכננה ל-2025? מה הכריז שר האוצר ומה אמר ראש הממשלה? ואיך כל זה ייגמר? שאלות ותשובות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' עורר סערה בקהילת האנשים עם מוגבלויות כאשר הודיע על כוונתו להקפיא בינואר 2025 את כל הקצבאות במשק, ובכלל זה את קצבאות הנכות הכללית, השירותים המיוחדים והילדים הנכים.

בינתיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי לא ייתן יד לפגיעה בקצבאות הנכים והקשישים, אולם הדברים לא הצליחו להרגיע את השטח, ובארגוני הנכים מזהירים: "אם הגזירה תצא לפועל – אנחנו נצא לרחובות".

מכיוון שהנושא מעט מורכב, הכנו לכם ב"שווים" מדריך שאלות ותשובות קצר וברור שיעזור לכם להבין היטב את תמונת המצב.

Igul-Letova

כששר האוצר מדבר על הקפאת הקצבאות ב-1 בינואר 2025, למה הוא מתכוון?

לפני שנגיע לתשובה, רקע קצר: על מנת להגן על הציבור מפני עליית מחירים, המדינה קבעה מנגנונים הנקראים הצמדות. למשל, קצבאות הילדים (הרגילות), שמשולמות להורים לכל הילדים עד גיל 18, מוצמדות למדד המחירים לצרכן. המדד הזה משקף את עליית המחירים במשק לאורך תקופה, ואם המדד עולה (מה שנקרא אינפלציה) – קצבת הילדים הרגילה עולה בהתאם. בדרך זו המדינה מוודאת שהקצבה לא נשחקת ומאבדת מערכה. לדוגמה: בשנת 2023 עלה מדד המחירים לצרכן בכ-3%, ולכן ב-1 בינואר 2024 הועלתה קצבת הילדים בהתאם בכ-3%.

ומה עם קצבאות הנכות?

Igul-Letova

אותו דבר: גם להן יש מנגנוני הצמדה. קצבת נכי תאונות עבודה צמודה למדד המחירים לצרכן, ואילו קצבאות נכים כלליים, שירותים מיוחדים וילדים נכים צמודות לשכר הממוצע במשק. זאת, אחרי שארגוני הנכים ניהלו מאבק קשה וממושך והצליחו לגרום למדינה לשנות את ההצמדה – ממדד המחירים לצרכן לשכר הממוצע במשק.

כתוצאה משינוי מנגנון ההצמדה נהנו מקבלי קצבאות נכות כללית, שירותים מיוחדים וילדים נכים מתוספת של 5.6% לקצבאותיהם ב-1 בינואר 2024. לעומתם, נכי תאונות עבודה, שעדיין צמודים למדד, קיבלו תוספת של 3% בלבד.

אז מה בדיוק סמוטריץ' אמר שיקרה?

כאשר שר האוצר מדבר על הקפאת כל הקצבאות ב-1 בינואר 2025, הוא מתכוון לכך שגם אם בסיכום שנת 2024 תהיה עלייה במדד המחירים לצרכן או בשכר הממוצע במשק – הקצבאות לא יעלו בהתאם. כלומר, הן יישארו בדיוק באותו גובה שהיו ב-2024. המשמעות: שחיקה בערך של הקצבאות.

עזרו לנו להמשיך לעבוד בשביל ילדים ובוגרים עם צרכים מיוחדים. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. לתרומה הקליקו >> https://bit.ly/Shavvim-igul-letova

למה זו שחיקה?

כי המחירים בארץ כל הזמן עולים (את זה אנחנו רואים מהעלייה במדד), הציבור נאלץ להוציא יותר כסף מדי חודש, ואילו הקצבה שלו נותרת באותו גובה. מכיוון שחלק גדול מהנכים מתקיימים רק מקצבת נכות ואין להם הכנסות נוספות – מצבם קשה עוד יותר.

ומה קורה השנה בינתיים? האם יש בכלל עלייה בשכר הממוצע במשק ובמדד המחירים לצרכן?

התשובה היא כן וכן. מתחילת השנה עלה מדד המחירים לצרכן בקצת יותר מ-3%. לעומת זאת, השכר הממוצע במשק עלה עד כה ביותר מ-5%, וייתכן שעד סוף השנה נראה כבר זינוק של עד 10% בשכר. אם אלה יהיו המספרים גם בסוף השנה (לא בטוח, יכולה להיות גם ירידה במדדים) – החל מינואר 2025 נכי עבודה יפסידו תוספת של 3% לקצבה החודשית, ואילו הנכים הכלליים, הילדים הנכים ומקבלי קצבת שירותים מיוחדים יפסידו תוספת של בין 5% ל-10%.

דברו איתי בשקלים: מה זה אומר בסכומי כסף?

לשם המחשה, קצבת נכות כללית בשיעור של 100% עומדת כיום על 4,291 שקלים בחודש. אם עד סוף 2024 השכר הממוצע יעלה ב-5%, החל מינואר 2025 אמורה המדינה, בהתאם, לשלם תוספת של 5% לקצבה, שזה אומר עוד 215 שקלים מדי חודש. בשנה מדובר בסכום של 2,600 שקלים. לא מבוטל (ר' גם כתבה נפרדת בנושא).

דוגמה נוספת: קצבת שירותים מיוחדים (ניתנת למי שתפקודו תלוי בזולת) בשיעור של  188% עומדת כיום על 6,542 שקלים. אם השכר הממוצע יעלה השנה ב-5% – צפויה מינואר 2025 תוספת לקצבה של 327 שקלים בחודש, שהם כמעט 4,000 שקלים בשנה. כנ"ל לגבי קצבאות הנכות של הילדים.

אבל, וזה אבל גדול, כאן נכנס לתמונה שר האוצר. אם הוא יחליט על הקפאת הקצבאות – כל התוספות האלה אינן רלוונטיות וכל הקצבאות יישארו כפי שהן ב-2024.

האם זה תלוי רק בסמוטריץ'?

התשובה היא לא. שר האוצר אמנם אחראי על מדיניות משרד האוצר, אולם כל החלטה בנוגע לתקציב 2025 תצטרך לעבור את אישור הממשלה וכן שלוש קריאות במליאת הכנסת.  

ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר הודיע שהוא יתנגד. זה מעודד, לא?

זה בהחלט מעודד. יחד עם זאת, כדי שהקפאת הקצבאות לא תקרה בסופו של דבר, על ציבור האנשים עם מוגבלות וארגוני הנכים להיות ערניים ואולי גם להפעיל לחץ על שרי הממשלה וחברי הכנסת, כדי שלא יצביעו בעד מהלך שכזה. הרבה תלוי כאן במעורבות שיפגינו הנכים ומשפחותיהם.

מערכת שווים כוללת כ-12 כותבים, כמעט כולם אנשים עם מוגבלויות. כל עבודתה מוקדשת לסיקור חייהם של אנשים עם מוגבלות בישראל.

כתבות אחרונות