
לאנשים עם נכויות שונות, תג הנכה הוא סוג של הצלה. הוא חוסך הליכה מרובה ואפשרות לחנות במקומות נגישים וקרובים למקומות שאליהם רוצים להגיע. למרות זאת, תחקיר שווים חושף שמשרד התחבורה מסרב לחדש תגי נכה לאנשים ששנים השתמשו בתג הנכה וכעת נאלצים להתמודד בלעדיו.
בשנה שעברה הודיע משרד התחבורה כי יבצע בדיקה על כלל תגי הנכה לאחר פרשת ההונאה שנחשפה ובמסגרתה כ-150 אלף תגי נכה נחשדו כמזויפים. לאורך השנה פרסמנו בשווים תלונות של בעלי תג נכה שתוקף התג שלהם לא הוארך על אף הבטחת משרד התחבורה שיעניק את ההארכה בשל הבדיקות הארוכות שהמשרד מבצע.
"הבן שלי נמצא עדיין בשיקום ומתקשה מאוד ללכת. שלחנו להם את כל המסמכים הרפואיים ולמרות זאת, הם מסרבים לחדש לו את תג הנכה", מספר בצער לשווים, לביא נאור, נכה בעצמו ואבא של יניב, שמתמודד עם הפרעה סומטופורמית, הפרעה נפשית שמאופיינת בהתקפים של נפילות, שאותם חווה יניב לעיתים קרובות. "כשהוא חווה את ההתקפים האלה, הוא לא יכול ללכת כמעט בכלל ולפעמים גם לא לקום מהמיטה".

ליניב (36), יש תג נכה כבר שש שנים ועד היום הכירו במצב הרפואי שלו, אך יותר מחצי שנה שהוא נאלץ להתמודד ללא תג הנכה לאחר שכאמור משרד התחבורה סירב לאשר את חידוש התג. "לא השתנה שום דבר במצב שלו, הוא עדיין סובל מנפילות וזקוק לתג", מסביר אביו.
בשל מצבו הרפואי, נקבעה לו דרגה של 112 אחוזי שר"מ (שירותים מיוחדים) ובנוסף מלווים אותו שני מטפלים צמודים כדי להשגיח עליו בעת ההתקפים שחווה וכתוצאה ממחלות נוספות שאיתן הוא מתמודד. "אני לא מבין איך אפשר לסרב לחדש תג נכה למישהו שמתמודד עם כל הדברים האלו", תוהה האב. "הוא ערער פעמיים וסורב".
האב לביא, שמתמודד כאמור גם הוא עם נכות, מוביל מאבקי נכים. לטענתו, הוא קיבל עשרות פניות מאנשים שקיבלו תג נכה במשך שנים, אך לאחרונה סורבו כשהגישו בקשה לחידוש התג. "זה פשוט לא ייאמן כמה אנשים כתבו לי וביקשו עזרה", הוא אומר בצער. "אנחנו לא נוותר ולא נסכים שככה יפגעו באנשים שזקוקים להנגשה ואנחנו גם נצא למחאה".

חנה קהלני, בעלת תג נכה כבר שנתיים ומתמודדת עם מחלת האפילפסיה ודלקות פרקים, סורבה גם היא על ידי משרד התחבורה, למרות שמצבה רק החמיר מאז. "אני לפני ניתוח להחלפת ברך ומוכרת בביטוח לאומי עם 78 אחוזי נכות לצמיתות", מסבירה קהלני. "שלחתי להם את כל המסמכים הרפואיים שלי שמעידים על כך שאני חייבת את תג הנכה, אך למרות זאת סירבו לחדש".
כתוצאה מהסירוב, בתה נאלצת לקחת אותה לכל מקומות הטיפול. "אני נעזרת בבת שלי כי אין לי איך להגיע לשם ללא התג נכה כי אין לי מקום קרוב לחנות בו", מסבירה בצער. "אני נעזרת במקל וכל הליכה הכי קטנה שאני צריכה לעשות מכבידה עליי. אני לא יודעת כבר מה לעשות. הגשתי ערעור על ההחלטה שלהם, אבל גם את הערעור הם דחו".
יוסי טאוויל, בן 73, נפל מגובה לפני שנים בזמן עבודה וכתוצאה מכך מתמודד עם בעיות ברגליים כבר שנים וברשותו היה תג נכה במשך שש השנים האחרונות. גם הוא נאלץ להיפרד מהתג לאחר סירוב משרד התחבורה. "אני נמצא לפני ניתוח ובקושי יכול ללכת", מספר בצער טאוויל. "אני כבר לא יוצא למקומות כי אין לי תג נכה ולא יכול ללכת כמעט בכלל".
טאוויל צירף את כל המסמכים הרפואיים העדכניים, אך למרות זאת ביטלו לו את התג. "לא הבנתי איך יכול להיות שלא חל שום שיפור במצבי, הם קיבלו המלצה מהרופא שלי שאני זקוק לתג נכה ובכל זאת הם החליטו לסרב לבקשה. טאוויל הגיש ערעור על ההחלטה ולפני כשבוע וחצי נאמר לו שזה בטיפול, אך טרם קיבל תשובה.

בנוסף, מתמודד טאוויל גם עם מחלת הגאוט, שגורמת לו לבעיות בכפות הרגליים עד כדי כך שלא יכול לדרוך על הרגל ובשל כך גם בביתו מתקשה ללכת. "אני נעזר במקל והליכון גם בתוך הבית שלי", הוא מספר.
גם למשה דביבו היה תג נכה במשך שש שנים, אך לפני חצי שנה, כשפג תוקף הכרטיס, שלח מחדש את כל מסמכיו הרפואיים העדכניים, המעידים על מצבו ולדבריו לא חל שום שיפור במצבו, אך למרות זאת גם לו משרד התחבורה סירב לאשר את החידוש. "כבר חמישה חודשים שאני כמעט ולא יוצא מהבית", הוא מספר. "כל פעם שיש לי טיפול שאני צריך לעשות, אני נעזר באנשים והם לוקחים אותי אחרת גם לטיפולים לא הייתי יכול ללכת".
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "המשרד באמצעות הגורמים הרפואיים המקצועיים בוחן בקשות לתג נכה בהתאם להוראות הדין, אמות המידה המקצועיות והמסמכים הרפואיים המוגשים בכל מקרה לגופו. בחינת הזכאות נעשית על בסיס קריטריונים שנקבעו למוגבלות בניידות, תוך הקפדה על הליך מקצועי ושוויוני לכלל המבקשים".
במשרד פירטו לגבי המקרים המתוארים בכתבה: "בקשתו של יניב נאור נדחתה בשל אי עמידה בקריטריונים שנקבעו למוגבלות בניידות לאחר שנקבע כי חומרת המגבלה קלה. בקשתה של חנה קהלני נמצאת בטיפול וממתינה להשלמת בחינה מקצועית, לאחר שהוגשה ביום 31.3.2026. בקשתו של יוסף טאוויל מצויה בטיפול ונבחנת על ידי הגורמים המקצועיים, לאחר שהוגשה ביום 18.4.2026. בקשתו של משה דביבו נדחתה בשל אי עמידה בקריטריונים שנקבעו למוגבלות בניידות, לאחר שנקבע כי חומרת המגבלה קלה (55% נכות). ככל שיוגשו מסמכים רפואיים חדשים או עדכניים, ניתן לבחון את הבקשות מחדש בהתאם לנהלים".





