נושאים קשורים

כ־40 עובדי אלו"ט יקבלו מלגות ללימודי תואר בחינוך עם התמחות באוטיזם

שיתוף פעולה בין אלו"ט למכללת סמינר הקיבוצים יאפשר לעובדי העמותה ללמוד לתואר ראשון עם התמחות באוטיזם, במקביל לעבודתם. המטרה: לקדם את העובדים מקצועית ולשפר את השירות לאנשים עם אוטיזם

לא חייבים להיות פסיכולוג: האנשים שעזרו למפונים להתמודד עם טראומה

פיילוט של נט"ל שילב עמיתים תומכים במלונות מפונים במהלך המלחמה. המסקנה במאמר שפורסם עכשיו: אנשים עם ניסיון אישי בהתמודדות נפשית יכולים לספק תמיכה משמעותית

איך עברתי אבחון אוטיזם דרך הרווחה ללא עלות

אחרי שאובחן כאוטיסט בגיל 30, אמיר שטיין מסביר איך עושים את זה דרך שירותי הרווחה: למי המסלול מיועד, איך פונים, מה ההבדל מאבחון פרטי וכמה זה חוסך לכם

אחרי 5 שנים: השחקנית חושפת שאובחנה בטעות עם טרשת נפוצה

כוכבת "נשואים פלוס" כריסטינה אפלגייט, שחשפה ב־2021 כי היא חולה במחלה, סיפרה כי הרופאים קבעו שהאבחנה הייתה שגויה. התסמינים הקשים נמשכים והיא עדיין מתקשה ללכת: "לא הבראתי פתאום"

אישום: האב תקף את בני משפחתו ובהם בן 4 על הרצף

כתב אישום שהוגש נגד תושב המרכז מתאר מסכת ממושכת של אלימות ואיומים כלפי בני משפחתו. באחד המקרים היכה את בנו האוטיסט בן הארבע בפניו וגרם לו לחבלות קשות
ראשיאנשים עם מוגבלויותאל תתביישו להגיד "לא" לעבודה בגלל מוגבלות

אל תתביישו להגיד "לא" לעבודה בגלל מוגבלות

אחרי שהתחלתי להבין איך מתאים לי שיתייחסו אליי ואיזה מקום הייתי רוצה לתת לעיוורון בעבודה, למדתי להגיד לא. לכל אחד יש איזון עדין שנכון לו – ואני מציעה שתחפשו אותו

עיוור, עיוורת, עיוורים, עבודה
אילוסטרציה

לא מזמן, אמרתי לא למשרה. אתם בטח שואלים איך זה קרה? הרי, בתור עיוורת, אני סוג של מחויבת לקחת כל משרה שיציעו לי. אם הם העבירו אותי לשלב הבא בתהליך המיון, אני חייבת לעבור אותם. איך זה יכול להיות אחרת?

נתחיל מהסוף: הבנתי שבשוק העבודה, אני הרבה יותר מאשר העובדת העיוורת שלוקחים בתור גימיק. הגעתי לתובנה הזו לאחר שנים של עבודה קשה.

******************
עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם: מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים, רק 5 שקלים בממוצע בחודש. לעיגול לטובת שווים הקליקו כאן
******************

Igul-Letova

קריאת ההשכמה הגיעה כשמנהלת לשעבר אמרה במסיבת הפרידה ממני שמה שהיה הכי משמעותי לה בעבודה איתי היה שזיהיתי במגע שהשמלה שלה יפה. לא הבנתי מאיפה זה בא לי. שכבתי במיטה יום שלם ובכיתי. הרי עבדנו הרבה זמן ביחד. למה דווקא זה היה הכי משמעותי לה? לא הבאתי שום דבר אחר לשולחן?

מכאן, התחלתי תהליך של התבוננות עצמית. האם באמת לא הבאתי שום דבר לשולחן או שאותה מנהלת לא הייתה מסוגלת לראות את מה שהיה לי להציע? את התשובה לשאלה זו לעולם לא נדע.

כמה חודשים אחר כך, התחלתי מהפכה. אמרתי למנהלים שלי בעבודה בטלוויזיה: "אני מבקשת לקבל ביקורת בדיוק כמו הרואים. נכון, אני עיוורת. אני לא יודעת לקרוא בברייל אז יש לי שגיאות כתיב. אבל אני מבקשת לקבל ביקורת כמו הרואים בשביל להשתפר".

Igul-Letova

בהתחלה תהו איך לתת לי ביקורת? איך לשלב אותי בצוות של מתמללים רואים? אבל אני בחרתי להקשות. שלחתי למנהל תוכנית שתמללתי עם מישהו וביקשתי לקבל ציון. הוא זרם.

כמה חודשים אחר כך, בפגישה ליצירת שיתוף פעולה במיזם שלי לעוף על התואר, פתחתי באמירה: "לא אפתח בסיפור האישי שלי הפעם. אני קודם כל יזמית ואשת מקצוע בתחום של שילוב בהשכלה הגבוהה".

סתיו ניסר. צילום מפייסבוק

שקט שרר בפגישה. איך אמרתי דבר כזה? הרי המיזם נבנה מתוך סיפור אישי. מובן שהם לא שאלו. אבל מיהרתי להסביר: "לא כל אחד שעבר סיפור אישי כמו שלי הקים מיזם. אז אני מבקשת להתייחס אלי קודם כל כיזמית". "רגע", אמר אחד המשתתפים: "הסיפור האישי שלך מסקרן אותי". אמרתי: "מעולה. אספר אותו בסוף". כך היה.

למדתי שנכון להשתמש בסיפור האישי שלי במקומות שהוא הועיל. אבל להגיד: "אני עיוורת, אני עיוורת, קבלו אותי במחיאות כפיים" לא יועיל לאף אחד. קיבלו אותי במחיאות כפיים כשלעוף על התואר זכה בפרס מיזם ראוי לציון של Miss Fix The Universe  בשנת 2022.

זו תחרות של בנק הפועלים ושדולת הנשים בישראל. אני עיוורת, אז אבא שלי ליווה אותי לבמה ואחר כך חזרה למקומי. אבל, דבר ראשון, קיבלו אותי כיזמית, כמי שקידמה נשים אחרות עם מוגבלות בצוות המיזם שלה, כמי שעזרה לסטודנטים עם מוגבלויות ללמוד בדרך שלהם.

קיבלו אותי במחיאות כפיים, סוג של, כשגייסתי תוך חמישה ימים מתמללים שיתגברו את צוות המתמללים של חדשות 12 ואת צוות המתמללים של חדשות 13 בתחילת מלחמת חרבות ברזל. לא ידענו איך אראיין לבד. זו הייתה הפעם הראשונה שנדרשתי לזה. שאלתי את המנהל, אותו מנהל שביקשתי ממנו ציון בהתחלה, איך אראה את המסך של המרואיינים כשהם מתמללים? החלטנו שאבקש מהם להביא מחשב נייד ולתמלל עם גוגל דוקס כדי שאוכל לקרוא. הסברנו להם את הסוגיה. חשבתי שיגידו שזה מוזר, אבל הביעו הערכה.

במקום עבודה נוסף, אמרתי לאנשים מראש: "אני עיוורת. אז אקליט לכם הודעות קוליות. בבקשה תקליטו לי חזרה אם אפשר או תקלידו הודעות קצרות". כשנדרשתי להקליד הודעה ממש ארוכה בוואטסאפ אמרתי לאת השותפות: "אשלח לך את ההודעה במייל ואת תעבירי אותה לוואטסאפ אם אפשר". כך היה.

ברגע שהבנתי שאני ראויה להתאים לעצמי את מקום העבודה, וזה לא צריך להוריד מהסטנדרטים המקצועיים שלי, התחלתי להבין מה אני מחפשת במשרה. לא מה הם מחפשים. לא אם הם רוצים אותי. אלא איפה אני חושבת שיהיה לי טוב. אם לא יהיה לי טוב ואעזוב עבודה כעבור כמה חודשים, כפי שעשיתי כמה פעמים, זה לא יועיל.

מעסיקים רואים שורות כאלה בקורות חיים ומגלגלים עיניים. איך אפשר להסביר להם שלפעמים מאתגר להבין מה אני יכולה לעשות ומה לא? איך אפשר להסביר שבהרבה מקומות עבודה או שהתייחסו אלי בתור העובדת העיוורת או שלא התייחסו לעיוורון בכלל שזה לא יותר טוב?

אחרי שהתחלתי להבין איך מתאים לי שיתייחסו אלי ואיזה מקום הייתי רוצה לתת לעיוורון בעבודה, למדתי להגיד לא. זה לא תמיד קל. לא פשוט להגיד: "אני עיוורת, אז אני לא יכולה…" או: "אני עיוורת, אז בשביל שאעשה X צריך לקרות Y". אבל הבנתי שזה הכרחי, עם כל הכאב.

למה אני כותבת את זה? כדי לגרום לכם לתהות איך לאזן בין היותכם אנשי מקצוע או סטודנטים להיותכם אנשים עם מוגבלות? לכל אחד יש איזון עדין שנכון לו. תקף כמובן לשני המינים. מציעה לכם ולכן לחפש אותו. יהיה מעניין ומאתגר. בהצלחה.

הכותבת היא אקטיביסטית מלאת חיים שלא מוותרת על ההנאות שיש לחיים להציע. והיא גם עיוורת

כתבות אחרונות