
סאגת קיצור יום הלימודים במסגרות התקשורת לאחר הוראת בג”ץ נמשכת: לאחר שפרסמנו כי מ”מ מנכ”ל משרד החינוך, מאיר שמעוני, הנחה את בתי הספר והגנים כי סייעות אישיות ישמשו כסייעות רוחביות למספר ילדים בכיתה – יו”ר הסתדרות המעוף, עו”ד גיל בר טל, יוצא נגד הנחיה זו. במכתב רשמי שהעביר למנכ”ל, טען בר טל כי “תומכת חינוך לא תשמש כסייעת רוחב למספר תלמידים בכתב ללא הסכמה בהסכם קיבוצי, בהסכמתה המפורשת ותוך תגמול שיוסכם”.
בנוסף, הגיב בר טל לדיווחים הרבים שהגיעו ל”שווים” לפיהם מסגרות שונות ברחבי הארץ מפעילות את הגנים ובתי הספר ללא צוות הוראה, ומקצרות את יום הלימודים בניגוד להנחיית בג”צ בטענה למחסור בכוח אדם. בר טל התייחס לכך במכתבו והבהיר: “לא נסכים להפעלת כיתות רק עם תומכות חינוך ללא עובדות הוראה, הן ברמה האחריות המוטלת עליהן או עבודה בתקן חסר”. עוד טוען בר טל כי החוזר שהוציא משרד החינוך הוא חד צדדי, והוא לא מקובל על הארגון.
**************
עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 5 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו >> bit.ly/Shavvim-igul-letova
**************
“שוב מוצאים אנו את עצמינו במצב שאתם פוגעים בזכויות הסקטור, המאויש רובו ככולו בנשים ומפלים אותן לרעה, ומנחיתים עליהן הוראות חד צדדיות הפוגעות בזכויותיהן”, כתב בר טל. “ככל שנוצרה בעיה ויש למצוא פתרון, יש לפעול תוך הידברות ומציאת פתרונות עם נציגות העובדים ולא בדריסה זכויות העובדים. ההנחיות כאמור יש להן השפעה ישירה על זכויות העובדות המעוגנות בהסכמים קיבוציים והן מנוגדות להן. לא נסכים ולא נאפשר ששינוי חד צדדי בשעות פעילות הגן/כיתה יגרע משכרן של תומכות החינוך. כמו כן, לא הוסדר שיפוי תומכות החינוך בגין החלפת גננת/מורה בהסכם קיבוצי למול המעסיקים. ועדי העובדים ותומכות החינוך הונחו שלא לשתף פעולה עם ההנחיות כאמור, ההסתדרות לא תאפשר רמיסת זכויות העובדות באופן חד צדדי”.
“שר החינוך כתב לי שהמצב קשה”
עדן צויגהפט מהרצליה היא אמא לילד על הרצף האוטיסטי, שמתמודדת עם המחסור הקשה של צוות הגן. לטענתה, עוד לפני פסיקת בג”ץ, הגן כולו היה מופעל על ידי סייעות, לפעמים עם גננת ולפעמים בלי. עם פתיחת שנת הלימודים המצב הפך גרוע יותר, וכרגע הוא מופעל רק על ידי הסייעות שלדבריה כורעות תחת העומס, מה שמביא לדרדור במצב הילדים.
“אין גננות בכלל בגן, לא מנהלת גן ולא משלימה”, אומרת צויגהפט. “אין מי שיישם את התוכנית הפרא-רפואית על הילדים. הם נמצאים עם סייעות שקורסות, מושיבים אותם מול מסכים ואין להם שום תוכנית לימודית. כל פעם אומרים לנו, ‘תבואו תיקחו את הילדים בשלוש’, זה הורג לי את העבודה. בקצב הזה מישהו מאיתנו (עדן ובעלה) יתפטר כי אין מי שייקח את הילדים. אני רואה את הכאב וההידרדרות בהישגים הטיפוליים על הילד שלי. זה לא אותו ילד”.
לדברי צויגהפט היא שוחחה עם שר החינוך, יואב קיש, שאמר לה כי הוא מודע למחסור והוא מבין את הבעיות. לאחר מכן, כתב לה בהודעה אישית: “אני מכיר את הסיטואציה. המצב קשה… מנסים לסייע ככל שניתן ולתכנן פתרון לטווח הארוך”.

ההנחיה הזאת של משרד החינוך הייתה כתובה לראשונה כסעיף בחוזר מנכ”ל משרד החינוך עוד מהשנה שעברה. ואולם, במסמך שפורסם לאחרונה ביקש משרד החינוך “להזכיר” כי ניתן לעשות שימוש בסעיף המיוחד הזה – כדי לתת מענה למחסור בכוח האדם. מנכ”ל משרד החינוך, מאיר שמעוני, הוציא את המכתב כתגובה למנהלי מחוזות במשרד החינוך, שטענו בפניו כי אלו”ט קיבלה פניות מעשרות גנים ובתי ספר שמשתמשים בסעיף “חריגים” לצמצום שעות הלימודים שלא לפי הנהלים ובניגוד להחלטת בג”צ.
עורך הדין מנחם גולדין, מנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, ביקש להזכיר כי החלטה על סייעת משותפת יכולה להתקבל רק על ידי צוות רב מקצועי היושב בוועדת פילוח ותמיכות של כל ילד. ההורים, לדבריו, הם חלק מהצוות הרב מקצועי ויש להם קול אחד בו, ובנוסף הם יכולים להגיש השגה על ההחלטה.
ממשרד החינוך ומעיריית הרצליה טרם נמסרו תגובות, והן יפורסמו כשתתקבלנה.