נושאים קשורים

המפגש המרגש של אמא של נויה ז”ל עם ילדי כיתתה

גלית דן, שבתה ואמה נרצחו ב-7 באוקטובר, הגיעה בערב יום הזיכרון, לראשונה, לפגוש את חבריה של נויה בביה"ס לחינוך מיוחד: "הם סיפרו כמה היא הייתה משמעותית בשבילם"

מצטייני הנשיא: קצין וארבעה חיילים עם אוטיזם

אימו של סגן א' סירבה שיתגייס. יובל כמעט והיה במעון סגור. אמנון לימד את עצמו לקרוא. חמישה חיילים על הרצף יקבלו השבוע את "אות הנשיא". בואו נכיר את הסיפור שלהם

מנחם הורוביץ על בנו האוטיסט: “הוא מעולם לא חיבק אותי”

מיוחד: אחרי שחשף לראשונה את בנו חגי, מנחם הורוביץ התראיין לכתבת "שווים" לי נווה גיא-רון, בעצמה אוטיסטית שאינה מדברת. "בחיים לא התביישנו בו"

מאמר מסקרן של ד”ר לפסיכולוגיה: האם טיילור סוויפט אוטיסטית?

פסיכולוגית אוסטרלית פרסמה מאמר מעורר הדים, בו טענה כי הזמרת האמריקאית, הנחשבת היום למצליחה בעולם, נמצאת על הספקטרום – ונימקה מדוע. הנה עיקרי המאמר וההסברים
הסתדרות 480-100

נכים רווקים יוכלו להשתתף בהגרלת “דירה בהנחה”

בסוף מאי יוגרלו 4,000 דירות ברחבי הארץ. ההגרלה מיועדת לזוגות צעירים – אבל תתאפשר הרשמה גם לנכים יחידים בני 21 ומעלה. איך נרשמים ולמי תינתן עדיפות? כל הפרטים
ראשיאוטיזםאבחון וטיפול באוטיזם"לוקח יותר מ-5 שעות נסיעה כדי להגיע לטיפול עם הילד"

“לוקח יותר מ-5 שעות נסיעה כדי להגיע לטיפול עם הילד”

הורים לילדים עם אוטיזם ומוגבלויות שונות מאילת חוששים: בקרוב לא יוצעו טיפולים במקצועות הבריאות בעיר מגוריהם. משרד הבריאות: "עובדים על פתרון"

דורון אלמליח מאילת, ובנו לביא בן ה-4. צילום: באדיבות המצולמים
דורון אלמליח מאילת, ובנו לביא בן ה-4. צילום: באדיבות המצולמים

“אנחנו מרגישים אזרחים סוג ב’, המדינה לא סופרת אותנו”, כך אמר ל”שווים” דורון אלמליח, אבא ללביא בן ה-4 שלומד בגן תקשורת באילת ומקבלי טיפולים במסגרת סל הטב”ם (טיפול בריאותי מקדם). אלמליח חושש כי החל משנה הבאה בנו, לצד 46 ילדים על הרצף האוטיסטי בעיר אילת, יישארו ללא טיפול.

הרקע לכך הוא דרישה שהוגשה למשרד הבריאות מטעם עמותת “אותי” לתקצוב נוסף המוערך בכ-800,000 שקלים לצורך המשך טיפולי הטב”מ בגני התקשורת, והטסתם ושיכונם של המטפלים הפרא-רפואיים בעיר המגיעים מדי שבוע לאילת. הצורך לכך נובע ממחסור גדול שיש בעיר בתחום הטיפולים במקצועות הבריאות, שמחייבים הטסה שוטפת של מטפלים לעיר כדי לענות על צורכי המסגרות השונות.


עזרו לנו להמשיך לעבוד בשבילכם. מוזמנים לעגל לטובה לעמותת שווים. רק 4 שקלים בממוצע בחודש. הקליקו >>> bit.ly/Shavvim-igul-letova


מוותרים על ימי עבודה כדי להגיע לטיפול

“אנחנו סופר-פריפריה”, ממשיך אלמליח, “אנחנו רחוקים מהכול, ומשלמים את המחיר בכל התחומים. מאז שסגרו את שדה דב הפכנו להיות אזרחים נחותים, שצריכים להגיע לשדה התעופה רמון, משם לנתב”ג, מרחק של 5 שעות נסיעה עם ילד קטן – רק בשביל לקבל טיפול רפואי. שלא נדבר על הפקקים שיש במרכז, או תדירות הרכבות לאזור. כל ההליך הזה הוא לא פשוט לאף אחד, לא להורה ולא לילד”.

מיותר לציין שנסיעה למרכז, עבור הורים מסוימים מאילת, מכלה יום עבודה שלם, לעיתים אפילו יומיים (אם יש צורך בלינה במרכז בהתאם ללו”ז הטיסות). “יש גם מטפלים שמסרבים לטפל בילדים שמגיעים מאילת ישירות באותו היום, כי הם אומרים שהטיפול לא יהיה אפקטיבי. לכן, אנחנו גם צריכים להישאר במרכז וללון לילה על חשבוננו, בנוסף לטיסות, כדי שהילד יתאפס על עצמו והטיפול יהיה טוב יותר”, מוסיף אלמליח.

ההמתנה לטיפולים פרא-רפואיים באילת, על פי ההורים, יכולה להגיע גם לפרק זמן בן שבעה חודשים. “ברגע שלא יהיה לילדים גם טיפולים בגנים, אנחנו נמצא את עצמנו חסרי אונים”, מודה אלמליח, “זה גזר דין קשה מאוד עבור ילד, זה כמו לכבות לו את האור ולהשאיר אותו בחשיכה”.

סל הטב”מ ניתן באמצעות עמותות המפעילות את הגנים, ומעניק טיפול בתחומי קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, פסיכולוגים, תחומי רפואה שונים (נוירולוג ילדים, פסיכיאטר ילדים, רופא ילדים), טיפול באומנויות ועוד. הטיפולים ניתנים בהיקף של 14 שעות שבועיות לילד, שמתוכן 10.5 מיועדות לטיפול ישיר בילד, הכולל טיפול פרטני, טיפול קבוצתי והדרכת הורים. שלוש וחצי שעות נוספות מיועדות לעבודה עקיפה הקשורה לטיפול (ישיבות צוות והדרכה מקצועית למטפלים).

הפתרון: העברת מטפלים למגורי קבע באילת

“עמותת ‘אותי’ היא היחידה שמפעילה שירותי טב”מ באילת”, הדגישה מנכ”לית העמותה, ציפי נגל אדלשטיין. “האג’נדה שלנו היא להנגיש שירותים בפריפריה – באילת, באר שבע, הגליל העליון, הגליל התחתון ובמגזר הערבי. לא היו שירותים במקומות האלו עד שהגענו אליהם”, טוענת נגל אדלשטיין. “כבר לא מעט זמן אנחנו מציגים למשרד הבריאות כי העלויות גדלו עם השנים, וכך גם ההוצאות. לא יכול להיות שאותו תקצוב יינתן לילד בתל אביב כמו בעיר אילת. המדינה צריכה לשאת בעלויות, ולהשקיע בעיר בפתיחת מגמות ללימוד של מקצועות פרא-רפואי, לתגמל מטפלים שיעברו לאילת דרך קבע”.

“אנחנו מנסים לצמצם בעלויות, ולהשתמש בשירותי קופות החולים בשירותי הטסה שונים, אבל זה לא מספיק וזה לא פתרון קבע”, מוסיפה נגל אדלשטיין. “בעבר לא יכולנו להעניק את סל הטיפולים המלא. היום, בזכות המימון שלנו, יש לילדים את הפתרון – אך הגענו לקצה היכולת שלנו. מדובר על כ-25-30 מטפלים שלנו שחלקם מוטסים באופן קבוע כדי לעבוד בעיר אילת, ולתת לילדים את המיטב. זה לא ייתכן שבשנים הקריטיות למימוש הפוטנציאל של הילדים יימנע מהם טיפול רק בשל עלויות תקציביות לא גדולות עבור גוף גדול כמו משרד הבריאות”.

בימים האחרונים, בעמותה הוציאו מכתב להורים ולמשרד הבריאות בו הם מתריעים על המצב הקשה שנוצר ועל הקשיים מול משרד הבריאות. “אנחנו מרימים דגל אדום. במידה והנושא לא ייפתר, לא יהיו טיפולי טב”ם בגנים בעיר אילת. אנחנו דורשים התחייבות ממשרד הבריאות ולא הבטחות שבעל פה שהנושא יטופל בהקדם”, כתבו מטעם העמותה.

מנכ"לית עמותת "אותי", ציפי נגל אדלשטיין. צילום: שירלי פוקס
מנכ”לית עמותת “אותי”, ציפי נגל אדלשטיין. צילום: שירלי פוקס

“עד שבוע הבא הנושא ייפתר”

בתוך כך, ל”שווים” נודע כי נערכה פגישה בין ראש העיר אילת אלי לנקרי, לבין נציגי ההורים שילדיהם מקבלים טיפולים בגנים. בפגישה נאמר להורים שעד שבוע הבא הנושא ייפתר. ההורים והעמותה עדיין סקפטיים, אך מקווים לטוב.   

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לדברים: “משרד הבריאות מתקצב את עמותת ‘אותי’ באופן רציף עבור סל טב”מ. גורמי המקצוע במשרד נמצאים בקשר הדוק עם הגורמים הרלוונטיים בעיריית אילת על מנת למצוא מענה שיאפשר את המשך מתן השירות לילדים. אנחנו מודעים למחסור במקצועות הבריאות, ושותפים לגיבוש פתרונות לצד משרדי ממשלה נוספים לכלל מקצועות הבריאות, בהובלת משרד ראש הממשלה”.

יליד 1991. נשוי פלוס אחד. נולד עם שיתוק מוחין קל. בוגר תואר ראשון בתקשורת וניהול. היה כתב צבאי בדובר צה"ל, עורך באתר one וכתב אתר השקמה מרשת שוקן. במקביל לעבודתו ב"שווים" מגיש תוכנית ספורט ב"רדיו סול" ומשמש עורך משנה באתר "ישראל ספורט".

כתבות אחרונות