“אנחנו לא מתכוונים מחר בבוקר לסגור את כל המוסדות. אנחנו בתהליך מואץ נצמצם אותם”, כך אמר אחר הצהריים שר הרווחה מאיר כהן, בנוגע לפרשת ההתעללויות והאלימות ב”בני ציון”, “אבל הבחירה האישית של המשפחות והאנשים עם מוגבלויות תהיה רחבה יותר”.
כהן אמר את הדברים במסיבת עיתונאים שהתקיימה לרגל הצגת תזכיר חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות, שנפתח להערות הציבור ואמור להקל על חייהם של אנשים עם מוגבלויות.
לשאלת שווים, אילו צעדים ינקטו במשרד נגד ראש מנהלת המוגבלויות, גדעון שלום, שהתברר כי יכול היה למנוע את הטרגדיה, השיב כהן “בודקים את זה. הזמנו אותו. אני חושב שמגיע לכל אדם, וגם לנו, כמה שעות לבדוק את העניינים. אנחנו נפעל בהתאם. משרד הרווחה לא יגלה שום סובלנות לתופעות מהסוג הזה, לרבות לא של אנשיו. היחס להורים ולפניות צריך להיות עם הכלה של תלונות. ההורים הם גם העיניים שלנו באותם מוסדות. נתייחס לכל פניה. אני קורא לכל הורה, שיש לו ולו חשד קל ביותר, לפנות למפקחים או אלינו אישית”.

הכתובת הייתה על פניהם
על פי עדויות שהגיעו לאתר “שווים”, בני משפחה של דיירי המקום, התלוננו בפני ההנהלה אחרי שראו סימני אלימות על פניהם של הדיירים. המשפחות ביקשו לבדוק את מצלמות האבטחה, אך טוענות שהנהלת המקום מסמסה אותם וסירבה לבדוק את הסיפור.
“לפני שנה בערך שרון הגיע הביתה עם מכה חזקה בעין, ממש פנס”, סיפרה לאתר “שווים” חנה נעים, על מה שעבר על בנה. שרון בן ה-31, שגר במקום, מתמודד גם עם אוטיזם וגם עם פיגור קל. “התלוננו אצל מנהל המעון ואמרנו לו שאנחנו חושדים שמישהו היכה אותו. ביקשנו ממנו לבדוק את מצלמות האבטחה. כמו במקרים רבים אחרים, הוא אמר שזה כלום ושאין מה לדאוג. אנחנו מרגישים שזה היה טיוח אחד גדול”.
סימה, אחותו של שהרם פריזד (42), חוסה אחר במעון, סיפרה שראתה כבר לפני שנתיים סימני אלימות על גופו וחבלות סביב עיניו. סימה ומשפחתה ביקשו לראות את מצלמות האבטחה, אך גם במקרה הזה מנהל המקום סירב. “אנחנו יודעים שלא טיפלו כראוי באחי”, היא סיפרה ל”שווים”.
רק אחרי שהוגשה תלונה במשטרה לפני כחודש, נעצרו חשודים שמעורבים בהתעללות, אבל הורים ובני משפחה של חוסים במקום עדיין לא רגועים.
מסקנות מועדת חקירה תוך ימים ספורים
כהן אמר גם כי שם בראש סדר העדיפות את שאלת הפיקוח. “אנחנו מגיעים לשם לפנות בוקר, בלילה ובאמצע הלילה. זה לא המעון הראשון שנסגר. כבר סגרנו והזמנו לשימועים. לא מוכנים בשום פנים ואופן שדברים אלו יתרחשו במדינת ישראל. למרות שהעבודה מאתגרת, קשה ולפעמים לא מתגמלת – אין בין זה לבין התעללות שום דבר”.
לדבריו, “ברגע שהדבר הגיע אלינו מיד הפעלנו את המשטרה וביקשנו לבדוק אחורה. אנחנו נמצאים בכל מקום. נשנה כל מה שצריך. מיד העפנו את המנהל, פיטרנו את המסגרת שהיית אחראית למקום הזה ולא נאפשר תופעות אלה. הוריתי על הקמת ועדה בראשותו של שופט, כדי שתוך ימים ספורים תגיש את מסקנותיה. והחשוב מכל – שתגישו לנו פתרונות איך למנוע לחלוטין תופעות אלה”.
עוד בנושא:
האזינו: כך ענה ראש מינהל מוגבלויות לאם שדיווחה על אלימות כלפי בנה במעון