נושאים קשורים

הערב: טקס יום השואה לזכר הקורבנות “המיוחדים”

הטקס, שיועבר בשידור חי, יתמקד בזכרם של נספים עם צרכים מיוחדים, שממעטים לדבר עליהם. בין השאר יסופר סיפורו של סאלי ביין, "יאנוש קורצ'ק של אנשים עם מוגבלויות"

הרגע הזה בו נהג אוטובוס הפך אותי לנכת גפיים

יוספה גיל נפלה באוטובוס לאחר שהנהג האיץ מהר מדי – ובתוך 30 שניות הפכה לאישה עם מוגבלות וחייה השתנו. בטור מיוחד ל"שווים" היא כותבת על הכעס והתסכול, כשהפכה מאדם עצמאי ליצור רואה ואינו נראה

נפגעתם במלחמה? הכשרות בהייטק מחכות לכם בעלות סמלית בלבד

מפעל הפיס, איכילוב, סיסקו וחברות מובילות נוספות משיקים קורסים טכנולוגיים לנפגעי "חרבות ברזל" במסגרת פרויקט "שווים בתעסוקה". כל הפרטים בכתבה

“החיים הם מתוקים. כל דבר שיש לנו, אנחנו צריכים להעריך”

אלישע מדן איבד את שתי רגליו במלחמה, אבל הוא ממש לא מתכוון לשקוע בדיכאון: "אני מתענג על כוס מים, כלום לא מובן מאליו". צפו בסרטון המרגש
הסתדרות 480-100

ביטוח לאומי: 131,666 שורדי שואה זכאים כיום לקצבאות

רגע לפני יום השואה, פרסם ביטוח לאומי נתונים עדכניים שמעלים דאגה עמוקה לגורלם של מי שעברו את הנורא מכל. מעל 40 אלף שורדים מקבלים השלמת הכנסה, ו-70% מהם מקבלים קצבת סיעוד
ראשיאוטיזםמעתה: הורה אפוטרופוס לא יצטרך להגיש דיווח שנתי ולשלם אגרה

מעתה: הורה אפוטרופוס לא יצטרך להגיש דיווח שנתי ולשלם אגרה

המטרה של שר המשפטים סער היא לפשט תהליכים ולהקל על האפוטרופוס, ומצד שני להגביר את הפיקוח היכן שנדרש

צילום הדמיה: ביגסטוק

ישנם כיום בישראל כ-42 אלף איש שבית המשפט מינה להם אפוטרופוס, משום שאינם יכולים לנהל את ענייניהם. כולם או חלקם הגדול בשל מוגבלות קוגניטיבית, לרבות כזו הנגרמת ממחלות זקנה, דוגמת דמנציה או אלצהיימר.

סגן רה”מ ושר המשפטים גדעון סער פירסם השבוע יחד עם האפוטרופוס הכללי, עו”ד סיגל יעקובי, את נוהל הפיקוח החדש, שלפיו יינתן לאפוטרופוס שהוא בן משפחה פטור מהחובה להגיש דיווחים שנתיים אם מדובר באפוטרופוס שהוא הורה של האדם או בן זוגו בקשר ממושך; כמו כן, יינתן פטור מדיווח שנתי אם לאדם אשר מונה לו אפוטרופוס יש רכוש מועט, או אם כל יתר בני המשפחה נתנו הסכמתם כי אין צורך בפיקוח (עד היקף רכוש מסוים). זאת, אחרי בדיקת הדיווח הראשוני של האפוטרופוס ויתר נסיבות התיק.

מדיניות זו נשענת על תפיסה ערכית, לפיה נכון לצמצם את הפיקוח על בני משפחה קרובה וכן על תפיסה רגולטורית – למיקוד משאבי הפיקוח למקרים בהם קיים סיכון רב יותר להתנהלות לא תקינה או לניצול לרעה.

ראוי לציין כי אדם כשיר יכול להימנע מכך שימונה לו אפוטרופוס, ובמידת הצורך גם להתכונן מראש למצב עתידי שבו עשויה להיפגע כשירותו, בדרך של הפקדת מסמך ייפוי כוח מתמשך אצל האפוטרופוס הכללי. במסמך זה קובע הממנה – עורך המסמך – מי ינהל את ענייניו כשלא יוכל לעשות כן ואיך יעשה זאת. למעלה מ-70 אלף ייפויי כוח כאלה הופקדו בשנים האחרונות.

ייפוי הכוח נכנס לתוקף רק כאשר הממנה הפך למי שאינו מבין בדבר, ולאחר שמיופה הכוח מסר על כך הודעה לאפוטרופוס הכללי, בדרך כלל בצירוף חוות דעת רפואית. עד היום נכנסו לתוקף כ-2,400 ייפויי כוח. בשונה ממיופה הכוח, שאינו נתון לפיקוח שוטף של האפוטרופוס הכללי, אפוטרופוס שמינה בית המשפט נתון לפיקוחו של האפוטרופוס הכללי. האפוטרופוס מחויב בדיווח על נכסי האדם בסמוך למינוי ומדי שנה. כ-85% מהאפוטרופוסים המתמנים הינם בני משפחה של האדם.

שר המשפטים גדעון סער. צילום: דוברות הכנסת

בנוסף, פירסם השר סער להערות הציבור את טיוטת תקנות האפוטרופוס הכללי (שכר), שמבטלת את חובת תשלום האגרה בגין הגשת דיווחים של האפוטרופוס לאפוטרופוס הכללי (למי שעדיין יהיה מחויב בהגשתם). במקרים בהם לאדם רכוש משמעותי, ייתכן שהאפוטרופוס יידרש להסתייע בבעל מקצוע לעריכת הדיווח לאפוטרופוס הכללי.

רפורמות אלה הן חלק משינוי כולל ומקיף במדיניות הפיקוח של האפוטרופוס הכללי, שבחלקו כבר בוצע ובחלקו האחר ממשיך להיות מקודם בימים אלה, שעיקריו הם רגולציה ממוקדת, חכמה ואפקטיבית: הידוק ומיקוד הפיקוח על אפוטרופוסים מקצועיים (שאינם בני משפחה); פיתוח כלים מחשוביים משוכללים לאיתור אי סדרים והתנהלות כספית חריגה של האפוטרופוס בנכסי האדם (בין אם האפוטרופוס פטור מחובת דיווח ובין אם לאו); פיקוח על אפוטרופוסות לעניינים אישיים (ולא רק על עניינים רכושיים); קידום תיקון חקיקה להטלת סנקציות מינהליות-כספיות בשל הפרת הוראות הדין.

בנוסף, כולל השינוי שיפור השירות, הקלה על התנהלות האפוטרופוס וצמצום הנטל הביורוקרטי. זה כולל הגשה של דיווחים מקוונים; מוקד טלפוני; צו אפוטרופסות זמין באזור האישי; ובקרוב – זימון תור לשיחה ישירה עם מפקח;  סיוע והקלה בהתנהלות הכספית המורכבת של אפוטרופוס מול בנקים, הן בדרך של מענה לפניות פרטניות והן בקידום תהליכי רוחב; פיתוח כלים מחשוביים שיסייעו לאפוטרופוס באיתור נכסי האדם ובביצוע פעולות; קידום תיקוני חקיקה ותקנות שיצמצמו את החובה לקבל אישור של בית המשפט לפעולות מסוימות של האפוטרופוס והחלפתה באישור מינהלי של האפוטרופוס הכללי.

מערכת שווים כוללת כ-12 כותבים, כמעט כולם אנשים עם מוגבלויות. כל עבודתה מוקדשת לסיקור חייהם של אנשים עם מוגבלות בישראל.

כתבות אחרונות